Ένας διάλογος που πρέπει να συνεχιστεί

Standard

του Φιλιππου Παππα και του Γιαννη Παπαθεοδωρου

Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε ένας έντονος, συγκρουσιακός αλλά και γόνιμος διάλογος σε γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook). Το πραγματικά ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της διαδικασίας ήταν η πολυπληθής συμμετοχή ενός κόσμου, που ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, εξέφρασε αυθόρμητα τη βούλησή του για τη νομοθετική ρύθμιση και τη δημοκρατική κατοχύρωση της ισονομίας και ισοπολιτείας των αλλοδαπών συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα σημαντική για τη διάδοση της πρωτοβουλίας αλλά και διαφωτιστική για ειδικότερα ζητήματα της ιθαγένειας και των δικαιωμάτων ήταν η συμβολή μεταναστών και Ελλήνων του εξωτερικού. Με τη συμμετοχή τους στο διάλογο, περίπου 8.000 έλληνες πολίτες έδειξαν πως ο συνταγματικός πατριωτισμός και η ισοτιμία των πολιτών δεν εξαρτώνται από ψευδεπίγραφες φυλετικές μυθολογίες, το «δίκαιο του αίματος» και το «χρώμα του δέρματος» αλλά από τον εκδημοκρατισμό της μεταναστευτικής πολιτικής/νομοθεσίας και τη διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Μια φωτογραφία χαρακτηριστική των νέων πραγματικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας. Στο διαδίκτυο συγκέντρωσε την μήνιν και τα υβριστικά σχόλια ποικίλων ακροδεξιών, φασιστών και «πατριωταράδων».

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία (Migrant Integration Policy Index-MIPEX, έρευνα 2007, βλ. Αυγή, 10/01/10),  η χώρα μας διαθέτει μια από τις δυσμενέστερες νομοθεσίες για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών, το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα  για το συντονισμό μας με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και τις αντίστοιχες νομοθεσίες των υπολοίπων κρατών-μελών. Όσοι είχαμε την πρωτοβουλία της οργάνωσης του πρόσφατου διαδικτυακού διαλόγου, θα θέλαμε σήμερα να δώσουμε μια νέα ώθηση στους προβληματισμούς μας και να συντονιστούμε με όλους όσους αναζητούν τρόπους για την περαιτέρω προώθηση αντίστοιχων θεσμικών ρυθμίσεων, οι οποίοι θα κατοχυρώνουν την πολιτική «ορατότητα» των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στη βάση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Οι 8.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν –και διαρκώς αυξάνονται– αποτελούν δείκτη μιας νέας κοινωνικής ευαισθησίας, που υπερβαίνει τους στερεοτυπικούς τρόπους πρόσληψης της εθνικής ταυτότητας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της διαδικτυακής συνάντησης μπορεί να αποτελέσει, λοιπόν, μια πρώτη αφετηρία για την έλλογη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διαπερνά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ωστόσο, πέρα κι έξω από το διαδίκτυο, ο διάλογος αυτός πρέπει να ριζώσει την ίδια την κοινωνία, και μάλιστα εκεί που το μεταναστευτικό πρόβλημα δοκιμάζεται έμπρακτα: στις τοπικές κοινωνίες, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην εκπροσώπηση.

Η πολιτική συμμετοχή των μεταναστών και η κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας αλλά κεντρικό πολιτικό ζήτημα, αφού με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επαναπροσδιορίζει τις στάσεις, τις ιδεολογίες και τις νοοτροπίες μας απέναντι στην ίδια τη συγκρότηση της δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας. Ο φόβος, υπαρκτό και κατανοητό στοιχείο της σχέσης μας με τους Άλλους, δεν πρέπει να εμποδίσει την πολιτική και πολιτισμική διεργασία συνάντησης με την ετερότητα. Κυρίως, όμως, δεν πρέπει να εμποδίσει την ίδια τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο διάλογος γύρω από τα ζητήματα αυτά πρέπει να προχωρήσει χωρίς άναρθρες κραυγές μισαλλοδοξίας. Οι 8.000 υπογραφές κριτικής υποστήριξης που μαζεύτηκαν δεν υψώνουν μόνο ένα τείχος απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά αποτελούν παρακαταθήκη για να τεθούν σε νέα βάση τα μείζονα προβλήματα της μεταναστευτικής πολιτικής (προστασία διακρίσεων, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οικογενειακή επανένωση, πολιτικό άσυλο κ.λπ.). Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί.

 

ΥΓ. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το group «Έλληνας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι» στο Facebook, το οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές: «Ένα group υπέρ της πρωτοβουλίας για παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες. Υπέρ του δικαίου του εδάφους, κατά του δικαίου του αίματος. Υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, κατά του ρατσισμού και του απομονωτισμού. Υπέρ του συνταγματικού πατριωτισμού, κατά του παρωχημένου εθνικισμού. Υπέρ του υγιούς κοσμοπολιτισμού, κατά της περιχαρακωμένης πατριδολατρίας. Υπέρ ενός κόσμου που κοιτάει μπροστά και όχι πίσω. Ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το «φανατισμό της ακινησίας» και σηκώνουν «τις σημαίες του αναχρονισμού»».

Από το Feleki, το μπλογκ που ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη άρχισε να δημοσιεύει σχόλια αλλά και κριτικές γύρω από το επερχόμενο νομοσχέδιο, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το κείμενο «Πολιτική συμμετοχή ή ρατσιστικός αποκλεισμός;»:  «Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» αποτελεί ένα πρώτο δειλό αλλά ουσιαστικό βήμα για τη νομοθετική ρύθμιση και τη στοιχειώδη κατοχύρωση της ισονομίας και ισοπολιτείας των αλλοδαπών συμπολιτών μας. Απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, υψώθηκε ένα ιδεολογικοπολιτικό τείχος ρατσισμού και εθνικισμού, που δε δίστασε να επινοήσει ακόμα και τη λύση του «δημοψηφίσματος», προκειμένου να καλύψει την ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις του για το δήθεν «περιούσιο έθνος». […] Τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Η πολιτική συμμετοχή των «αόρατων συμπολιτών» μας είναι η καλύτερη απάντηση στον αναχρονιστικό ρατσισμό».

Ο Φίλιππος Παππάς και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου έγραψαν το κείμενο αυτό εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας (feleki.wordpress.com). Εκτός από τους βασικούς συνιδρυτές και κύριους συνεργάτες του feleki.wordpress.com, τον Βασίλη Λυρίτση και τον Αλέξανδρο Νομικό, που πρωτοστάτησαν στη διαδικτυακή καμπάνια των τελευταίων εβδομάδων, πολύτιμη ήταν η βοήθεια και η υποστήριξη του Γκάζι Καπλάνι, του Βασίλη Χρονόπουλου και της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένας διάλογος που πρέπει να συνεχιστεί

  1. Πίνγκμπακ: 18 κείμενα των «Ενθεμάτων» για τον νόμο 3838, την ιθαγένεια, την ψήφο στους μετανάστες, την προσφυγή για αντισυνταγματικότητα στο ΣΤΕ. Κατάλογ

  2. Πίνγκμπακ: Κείμενα και συνεντεύξεις για την ιθαγένεια στα Ενθέματα | ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s