Η κερδοσκοπία της καταστροφής στην Αϊτή

Standard

του Τζέρεμυ Σκέιχιλ

μετάφραση: Στρ. Μπουλαλάκης

Χωρίς τίτλοΤη λογική της κερδοσκοπίας από την καταστροφή, όπως λειτούργησε στο Ιράκ, την είδαμε στη Νέα Ορλεάνη κι από ό,τι φαίνεται θα τη δούμε πολύ πιο έντονα στην Αϊτή τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες. Ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές κέρδους στην Αϊτή, γεγονός για το οποίο δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι υπερβολές των μήντια σχετικά με τους «πλιατσικολόγους». Μετά τον τυφώνα «Κατρίνα», ο αριθμός των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (δηλωμένων και αδήλωτων) πολλαπλασιάστηκε μέσα σε μια νύχτα. Τράπεζες, πλούσιοι ιδιώτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι πάντες κατέφυγαν στις υπηρεσίες των εταιρειών σεκιούριτι. Συνάντησα ακόμα και ένοπλους Ισραηλινούς μισθοφόρους, υπεύθυνους για τη λειτουργία ενός σημείου ελέγχου έξω από προστατευόμενη γειτονιά της ελίτ στη Νέα Ορλεάνη. Δούλευαν για μια εταιρεία που ονομάζεται –και σοβαρολογώ απολύτως– Instinctive Shooting International (Ενστικτώδης Πυροβολισμός).

Οι προοπτικές αυτού του είδους κερδοσκοπίας διαγράφονται σήμερα λαμπρές στην Αϊτή.

Ο μισθοφορικός όμιλος με την οργουελιανής έμπνευσης ονομασία Διεθνής Ένωση Επιχειρήσεων Ειρήνης (International Peace Operations Association-IPOA) έσπευσε να προσφέρει τις «υπηρεσίες» των εταιρειών-μελών του, που χίμηξαν στην Αϊτή προσφέροντας την παραδοσιακή «ανθρωπιστική βοήθεια», υπό τη μορφή της κερδοσκοπίας από τις καταστροφές. Λίγες ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αϊτή, η IPOA δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα για τους υποψήφιους πελάτες, λέγοντας: «Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Αϊτή, οι εταιρείες-μέλη της IPOA βρίσκονται σε ετοιμότητα για να προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία των αναγκαίων υπηρεσιών για την ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού».

Κάποιες εταιρείες ειδικεύονται στην ταχεία κατασκευή κατοικιών, καταφυγίων έκτακτης βοήθειας και δρόμων, υπάρχουν όμως και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως η Triple Canopy, η εταιρεία που διαδέχθηκε την Blackwater στο αμύθητης αξίας συμβόλαιο με το Στέητ Ντηπάρτμεντ για την ασφάλεια στο Ιράκ. Για χρόνια, η Blackwater έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην IPOA, μέχρι που αποχώρησε από τον όμιλο έπειτα από τη σφαγή του 2007 στην πλατεία Νισούρ στο Ιράκ.

Το 2005, ενώ ήταν ακόμη ηγετικό μέλος της IPOA, ο ιδιοκτήτης της Blackwater Έρικ Πρινς ανέπτυξε τις δυνάμεις της εταιρείας του στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Μακράν κάθε γενναιόδωρης προσφοράς στον δοκιμαζόμενο λαό της περιοχής, η Blackwater μάζεψε λεφτά με τη σέσουλα: περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από συμβόλαια για υπηρεσίες ασφάλειας στο εσωτερικό, τα οποία ξεκίνησαν με ένα τεράστιο συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών προστασίας για τη FEMA, την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο πήρε με απευθείας ανάθεση. Η Blackwater χρέωσε τους φορολογούμενους των ΗΠΑ με 950 δολάρια ανά άτομο την ημέρα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Προστασίας Προσωπικού, το σημερινό πρόγραμμα των ΗΠΑ με βάση το οποίο ένοπλες εταιρείες σεκιούριτι εργάζονται για λογαριασμό του Στέητ Ντηπάρτμεντ στο Ιράκ, έχει τις απαρχές του στα γεγονότα της Αϊτής κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον. Το 1994, οι ιδιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως η DynCorp, συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα μετά την ανατροπή του ΖανΜπερτράν Αριστίντ (του γνωστού «Παπα Ντοκ») από τάγματα θανάτου που υποστήριζε η CIA. Όταν ο Πρόεδρος Μπους εισέβαλε στο Ιράκ, η κυβέρνησή του επέκτεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα αυτό, το οποίο μετατράπηκε πλέον σε μια ιδιωτική παραστρατιωτική δύναμη. Τη στιγμή της ανατροπής του, ο Αριστίντ προστατευόταν από τη Steele Foundation, μια ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η εγκατάσταση της βιομηχανίας μισθοφόρων στην Αϊτή, έχει βέβαια προσεκτικά προετοιμαστεί, όπως δείχνει η ακόλουθη ιστορία.

Στις 15 Ιανουαρίου, μια εταιρεία με βάση τη Φλόριντα, η All Pro Legal Investigations κατοχύρωσε την ηλεκτρονική διεύθυνση Haiti-Security.com. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αντίγραφο της υπάρχουσας αμερικανικής ιστοσελίδας της εταιρείας, η οποία όμως τώρα επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις στην Αϊτή, υποστηρίζοντας: «Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να διαβεβαιώσει τις εταιρείες κατασκευής και ανοικοδόμησης που εξετάζουν την ανάληψη έργων στην Αϊτή ότι είναι σε θέση να παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες ασφάλειας».

«H All Protection and Security έχει δεσμευθεί όσον αφορά την κοινότητα της Αϊτής και θα παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες ασφάλειας έναντι οιασδήποτε απειλής της ιδιοκτησίας στην Αϊτή», διακηρύσσει η ιστοσελίδα. «Χώροι εργασίας και τα κομβόι βοήθειας θα προστατεύονται από τις επιθέσεις των πλιατσικολόγων και των βανδάλων. Οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται από τη βία των συμμοριών και τον εκφοβισμό. Ο λαός της Αϊτής θα ανανήψει, με τη βοήθεια των καλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο».

Η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει διεκπεραιώσει «χιλιάδες επιτυχείς αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Όσο για το προσωπικό της, «κάθε μέλος της ομάδας μας έχει δουλέψει είτε τις αμερικανικές υπηρεσίες Ασφαλείας είτε στον αμερικανικό Στρατό», διατείνεται η ιστοσελίδα. «Αν αναζητάτε επιχειρησιακή εμπειρία, εκπαίδευση και προσόντα, τότε διαλέξτε την All Protection and Security για τις υψηλού κινδύνου δραστηριότητές σας στην Αϊτή».

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρονται είναι: η «Αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου», που αναφέρεται στις «εργατικές αναταραχές», οι οπλισμένοι φρουροί, καθώς η και «Ένοπλη συνοδεία φορτίων». Α, σίγουρα, οι δουλειές έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αϊτή.

Όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην Αϊτή φαίνεται να είναι μέρος αυτού που η Ναόμι Κλάιν έχει ονομάσει το «Δόγμα Σοκ» (Shock Doctrine). Στο μπλογκ του συντηρητικού Heritage Foundation η κρίση αναδεικνύεται ως ευκαιρία, σύμφωνα με ένα ποστ που τιτλοφορείται: «Εν μέσω των δεινών, η κρίση στην Αϊτή προσφέρει ευκαιρίες για τις ΗΠΑ»: «Εκτός από την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η αντίδραση των ΗΠΑ στον τραγικό σεισμό της Αϊτής παρέχει δυνατότητες για να αναδιαμορφώσουμε την επί μακρόν δυσλειτουργική κυβέρνηση και την οικονομία της Αϊτής, καθώς και να βελτιώσουμε την εικόνα των ΗΠΑ στην περιοχή», έγραψε το μέλος του Heritage Foundation Τζιμ Ρόμπερτς, σε ένα ποστ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε, για να μετριάσει τη φρασεολογία του «Δόγματος Σοκ». Ο τίτλος άλλαξε αργότερα και έγινε «Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, όταν βοηθάμε την Αϊτή», ενώ και η διατύπωση απαλύνθηκε: «Εκτός από την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η αντίδραση των ΗΠΑ στον τραγικό σεισμό της Αϊτής, θα πρέπει να λάβει υπόψη της μακροχρόνιες ανησυχίες για το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον της περιοχής».

Ο Jeremy Scahill είναι ανεξάρτητος ερευνητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Blackwater: The Rise of Most Powerful Mercenary» (Nation Books, 2007).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s