Ένα επικίνδυνο εφεύρημα

Standard


του Νικόλα Σεβαστάκη

Έργο του Ανρί Ματίς

Εδώ και κάποια χρόνια ζούμε τον θρίαμβο της κούφιας δημοκρατικής ρητορείας και την κατάχρηση ενός αφηρημένου ηθικού ανθρωπισμού. Όσοι υιοθετούν έναν τέτοιο λόγο αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία ως το βασίλειο της συναίνεσης των λογικών και καλοπροαίρετων πολιτών, μια μορφή συμβίωσης που αφήνει πίσω τις σημαντικές συγκρούσεις θεωρώντας τες κατάλοιπα «θρησκευτικών παθών» τα οποία δεν έχουν θέση στο σήμερα.

Τελευταίος κρίκος σε αυτή τη διολίσθηση είναι και το εφεύρημα του πολέμου κατά του εξτρεμισμού. Η έννοια προσφέρεται για ιδεολογικές καταχρήσεις, διωκτικές κατασκευές και επικίνδυνους κρατικούς σχεδιασμούς. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η απροσχημάτιστη σύνδεση του εξτρεμιστικού ιού με την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση, με το νέο κοινωνικό ζήτημα και τις αντιδράσεις τις οποίες ενδέχεται να γεννήσει. Είναι προφανές πως εδώ έχουμε μια αλχημεία στην οποία τζιχαντισμός και αντικαπιταλισμός, ρατσιστικά μαχαίρια και δυναμικές διαδηλώσεις τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο του ηθικού και πολιτικού κακού.

Είναι λοιπόν ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος, στον βαθμό που στην Ευρώπη δεν φαίνονται ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις στις καταστροφικές επιλογές των ηγετικών της ελίτ. Αλλά με τέτοιου είδους ψηφίσματα, στο όνομα μάλιστα του κράτους δικαίου, προδιαγράφεται και κάτι άλλο: η πολιτική χρήση του φόβου και συγχρόνως ο πειρασμός για έναν βιομετρικό έλεγχο του φρονήματος των ατόμων. Οι κυβερνώσες ολιγαρχίες επείγονται πλέον να εγκαταλείψουν τις δημοκρατικές «υπερβολές» του παρελθόντος για να προσηλωθούν απερίσπαστα στην αναμόρφωση των συλλογικών και ατομικών συμπεριφορών.

Απέναντι στη συγκεκριμένη τάση χρειάζεται κριτική εγρήγορση τόσο στο πεδίο των ιδεών όσο και στο πεδίο της ζωντανής πολιτικής.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s