Οι γερμανοί διπλωμάτες στο Γ΄ Ράιχ

Standard

των Eckart Conze, Norbert Frei, Peter Hayes, Moshe Zimmermann

μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

(Απόσπασμα από την εισαγωγή της μελέτης  Das Amt und die Vergangenheit. Deutsche Diplomaten im Dritten Reich und in der Bundesrepublik, εκδ. Blessing, Βερολίνο 2010)

 

Βερολίνο, 1933

Σε ένα φυλλάδιο με τίτλο Η εξωτερική πολιτική σήμερα, που εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1979 –ένα χρόνο μετά την έρευνα του Κρίστοφερ Μπράουνινγκ,[1] η οποία δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας–, συνοψίζεται σε μερικές προτάσεις η ιστορία του υπουργείου το διάστημα 1933-1945: «Το Υπουργείο Εξωτερικών πρόβαλλε σκληρή και επίμονη αντίσταση στα σχέδια των αξιωματούχων του εθνικοσοσιαλισμού, δεν κατάφερε ωστόσο να αποτρέψει τα χειρότερα. Το υπουργείο παρέμεινε για καιρό μια “απολιτική” υπηρεσία και οι εθνικοσοσιαλιστές το θεωρούσαν θύλακα αντιπολίτευσης. Στην είσοδο του καινούργιου υπουργείου στη Βόννη βρίσκεται αναρτημένη μια αναμνηστική πινακίδα για τους συνεργάτες του Υπουργείου Εξωτερικών που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Χίτλερ». Ακόμη και με την ευμενέστερη ματιά, αυτή ήταν μόνο η μισή αλήθεια. Γιατί η ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού δεν είναι γραμμένη με το μελάνι της αντίστασης και της αντιπολίτευσης. Η εικόνα που καλλιεργούσε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών για την ιστορία του είναι ένας μύθος.

Επίσης, η άποψη […] ότι οι εθνικοσοσιαλιστές καριερίστες και τα μέλη των Ες-Ες εκτόπισαν και ώθησαν στο περιθώριο την παραδοσιακή ελίτ των διπλωματών, είναι διάτρητη. Αυτή η επιχειρηματολογία, που έχει αφήσει τα ίχνη της και στην επιστημονική βιβλιογραφία, αναπτύχθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου στους κύκλους των γερμανών πρώην διπλωματών. Ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού και ισχυρό εργαλείο ώστε να διευκολυνθούν τα μέλη της παλιάς διπλωματίας της Βίλχελμστράσε[2] να επανέλθουν στο Υπουργείο Εξωτερικών που θα ιδρυόταν την περίοδο μετά τον πόλεμο — γιατί όλοι συμφωνούσαν ότι αργά ή γρήγορα θα φτιαχνόταν ξανά ένα γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


[1] Μια από τις πρώτες έρευνες για τη δραστηριότητα του υπουργείου τα χρόνια της χιτλερική δικτατορίας, η οποία, σημειωτέον, μεταφράστηκε στα γερμανικά μόλις το 2010, 32 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της (σ.τ.μ.).

[2] Ο δρόμος όπου βρισκόταν το ΥπΕξ στο Βερολίνο (σ.τ.μ.).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s