Εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας: Νέα μορφή αντίστασης και ενότητας

Standard

του Αλέξη Μπένου

Ανρί Ματίς, "Ο κόκκινος χορευτής"

Οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών μάς εντυπωσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις εύστοχες και καινοτόμες κινητοποιήσεις τους. Σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας προσπάθησαν, με τη δυναμική παρουσία τους, να ακυρώσουν τη συνεχώς διογκούμενη οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων που αναζητούν συγκεκριμένες υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους. Να υλοποιήσουν δηλαδή στην πράξη τη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε αντίθεση με το νόμο που επιβάλλει την οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων.

Η κινητοποίηση αυτή είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό ο οποίος υπερβαίνει τελείως  τις πιθανές οργανωτικές αδυναμίες στην υλοποίηση των στόχων της.

Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι σε μια δημόσια υπηρεσία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, όχι κλείνοντας την υπηρεσία, αλλά αντίθετα ανοίγοντάς την σε όλους όσους την είχαν ανάγκη, με την κινητοποίηση ακύρωσης των οικονομικών φραγμών στην πρόσβαση που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αντίθετα, σήμερα, το παραδοσιακό κλείσιμο –με τη μορφή της απεργίας– των δημόσιων υπηρεσιών υγείας (και όχι μόνον) μάλλον χαροποιεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και τους κυβερνητικούς υποστηρικτές τους, επιτείνοντας τη δυσφήμιση και απαξίωσή τους με τη βοήθεια βέβαια της αντίστοιχης προπαγάνδας των ΜΜΕ.

Τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία αναδεικνύουν ως ριζοσπαστικό, καινοτόμο και πρωτοπόρο τον τύπο αυτής της κινητοποίησης είναι ο συνδυασμός του κινήματος αντίστασης στη βαρβαρότητα από ένα συγκεκριμένο με σαφή συντεχνιακά συμφέροντα επαγγελματικό κλάδο, με την έμπρακτη και κινηματική  έκφραση αλληλεγγύης προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που αναζητούν φροντίδα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε μεγαλύτερη δυνατή προβολή της συγκεκριμένης κινητοποίησης ενώ παράλληλα αναδείχτηκε η δυναμική που προκαλεί η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.

Η γενικευμένη και σκληρή επίθεση του κεφαλαίου την περίοδο αυτή με στόχο την περαιτέρω αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, χρησιμοποιεί διεθνώς την ίδια τακτική: κρατική τρομοκρατία, καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων και ακύρωση δημοκρατικών θεσμών, μαζικός φόβος και πανικός, ατομισμός, ρατσισμός, σύγκρουση κοινωνικών ομάδων και επαγγελμάτων (διαίρει και βασίλευε), η ανάπτυξη δηλαδή του βασικού υποστρώματος του φασισμού.

Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ανοίγουν ένα νέο δρόμο για το κίνημα ενάντια στη βαρβαρότητα. Αντίσταση και αλληλεγγύη μέσα στο κίνημα!

Παράλληλα προτείνουν, ίσως, την λύση της αυτοδιαχείρισης και της κοινωνικοποίησης ως την μόνη πιθανή κινηματική απάντηση απέναντι στις πραγματικές ανάγκες και συγχρόνως δυναμική και αποτελεσματική αντίσταση στη στρατηγική της αποδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, χώρων και λειτουργιών.

 

Ο Αλέξης Μπένος διδάσκει κοινωνική ιατρική στο ΑΠΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s