«Το Βήμα» ανοίγει τα φτερά του… διακόπτοντας την έκδοσή του

Standard

«Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει»

(Θουκυδίδης, Γ 82, 4)

του Στρατή  Μπουρνάζου

Το καθημερινό Βήμα διέκοψε την έκδοσή του την προηγούμενη Παρασκευή — το γνωρίζετε όλοι, φαντάζομαι. Δεν είμαι όμως βέβαιος αν γνωρίζετε τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο η ίδια η εφημερίδα ανακοίνωσε την είδηση. Παραθέτω λοιπόν, από το κύριο άρθρο εκείνης της μέρας:

 

Χαρακτικό του Commère

«Χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 διάβασαν “Το Βήμα” περίπου 90.000 αναγνώστες. Εξ αυτών μόνον 8.000 διάβασαν την έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Οι συντριπτικώς περισσότεροι, πλέον των 82.000, αναγνώστες προτίμησαν την ηλεκτρονική έκδοση. Συμβαίνει δηλαδή και στην Ελλάδα ό,τι από ετών έγινε σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τις καθημερινές εφημερίδες και ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μέσω του Ιnternet. Στα διάφορα sites του Διαδικτύου βρίσκουν εύκολα, άνετα, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι ή το γραφείο τους, είτε και μετακινούμενοι με διάφορα μεταφορικά μέσα, όλες τις ειδήσεις και πληροφορίες που χρειάζονται για την πληροφόρησή τους αλλά και για την εργασία τους ή τη διασκέδασή τους.

“Το Βήμα” αποδέχεται την απόφαση των αναγνωστών του οι οποίοι προτιμούν την ηλεκτρονική ενημέρωση. […] διακόπτει την έντυπη έκδοσή του ανταποκρινόμενο στο φανερό αίτημα των αναγνωστών του. “Το Βήμα” αποδέχεται την πρόκληση. Και ετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα του. Όταν θα ανοίξει τις πύλες της μια εντελώς νέα ηλεκτρονική εφημερίδα, η απάντηση του “Βήματος” στα αιτήματα των καιρών.

Ενενήντα σχεδόν χρόνια από την ίδρυση του “Βήματος” από τον Δημήτριο Λαμπράκη και ένα έτος μετά τον αδόκητο θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, τον οποίο θεμελίωσε ο πρώτος και ο δεύτερος κατέστησε Κιβωτόν της Ενημέρωσης, ανοίγει τα φτερά του. Και πιστεύουμε ότι Τα Στερνά Τιμούν τα Πρώτα« (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

***

Είναι εύλογο ότι κάθε εκδότης που κλείνει ένα έντυπο αναζητά έναν κάποιον τρόπο να δικαιολογήσει την απόφασή του — επικαλούμενος, λ.χ., τη δυσκολία των καιρών για ποιοτικά έντυπα, ανακοινώνοντας την προσωρινή αναστολή της έκδοσης, μεμφόμενος όσους δεν στήριξαν το εγχείρημα κλπ. κλπ. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι αναμενόμενες, ίσως και συγγνωστές, οι ωραιοποιήσεις, οι αποσιωπήσεις, τα στρογγυλέματα. Το δημοσίευμα όμως του Βήματος ξεπερνάει κάθε όριο: το γεγονός ότι η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση είχε πολλαπλάσιους αναγνώστες μετατρέπεται σε «απόφαση» και «φανερό αίτημα των αναγνωστών», στο οποίο σπεύδει να «ανταποκριθεί η εφημερίδα», η οποία και «ανοίγει τα φτερά της», σταματώντας την έκδοσή της — και τοιουτοτρόπως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»! Όπερ έδει δείξαι.

Αυτή η πλήρως αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας δεν είναι μόνο καταγέλαστη· είναι και εξοργιστική. Η διαστρέβλωση των γεγονότων, η απώλεια κάθε μέτρου και της αίσθησης του γελοίου, η αυθαιρεσία, είναι αποκαλυπτικά για το είδος δημοσιογραφίας που υπηρετεί ο ΔΟΛ, για το δημόσιο ήθος και την πολιτεία του. Γιατί δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της ιδιορρυθμίας ή για φαεινή ιδέα κάποιου «περίεργου» συντάκτη, αλλά τεκμήριο της οίησης και της αλαζονείας του ΔΟΛ, δείγμα γραφής αδιάψευστο για τον τρόπο με τον οποίο εικονίζει την πραγματικότητα το κυρίαρχο «νιουσπήκ» των μήντια. Γι’ αυτό και αναδίδει μια αποφορά χυδαιότητας.

***

Στο Γ 82-83 των Ιστοριών του ο Θουκυδίδης, παίρνοντας αφορμή από τα γεγονότα της Κέρκυρας και τις αγριότητες που μόλις έχει εξιστορήσει, μιλάει για τον ανθρώπινο ψυχισμό και τα πάθη που εκτρέφει ο εμφύλιος πόλεμος. Σε αυτό το διάσημο «κεφάλαιο της παθολογίας του πολέμου» αναδεικνύει, με απαράμιλλο τρόπο, ως βασικό πάθος τη διαστροφή της σημασίας των λέξεων: η παράλογη τόλμη, μας λέει, ονομάστηκε ανδρεία, η συνετή επιφύλαξη εύσχημη δειλία, η σωφροσύνη πρόσχημα ανανδρίας κ.ο.κ. Και τα συνοψίζει όλα αυτά με την περίφημη φράση: «Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει»: διέστρεψαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων, καταπώς τους συνέφερε. Το απόσπασμα, χαμένο στου μυαλού τ’ αυλάκια από τα χρόνια του σχολείου, αναδύθηκε αμέσως στην επιφάνεια, καθώς διάβαζα το κύριο άρθρο του Βήματος.

***

Ίσως, για κάποιους, φαντάζει υπερβολή ή πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τις λέξεις και τις λεκτικές ακροβασίες του Βήματος τη στιγμή που κλείνει ολόκληρη εφημερίδα, τη στιγμή που οι απολύσεις στον ΔΟΛ είναι καταιγιστικές, τις μέρες που σε όλο τον Τύπο η επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις μοιάζει με χιονοστιβάδα. Και όμως, η υπεράσπιση των λέξεων και των εννοιών απέναντι στη βία και την αυθαιρεσία των πολιτικών και οικονομικών εξουσιών δεν είναι σχολαστικισμός, δουλειά των γραμματικών, των φιλολόγων ή των λεξικογράφων, ούτε χρησιμεύει μονάχα για τη σωτηρία των ψυχών μας (που και αυτή δεν είναι μικρό πράγμα)· είναι κρίσιμο πολιτικό καθήκον, έργο κάθε πολίτη, αποτελεί στάση ζωής άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των ανθρώπων, των δικαιωμάτων τους και των αξιών μας.

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Το Βήμα» ανοίγει τα φτερά του… διακόπτοντας την έκδοσή του

  1. …νομιζω οτι ο εκδοτης του ΒΗΜΑΤΟΣ εχει δικιο.Διαβαζω επιλεκτικα κειμενα απο το ΒΗΜΑ απο την ηλεκτρονικη του σελιδα εδω και πολυ καιρο , οπως και αλλες εφημεριδες ( δεν εχω ουτε χρονο για να διαβαζω 4-5 εφημεριδες καθημερινα οπως θα επιθυμουσα ουτε και χρηματα για να τις αγοραζω ολες). ΑΓΟΡΑΖΩ λοιπον μονο μια εφημεριδα καθημερινα και διαβαζω επιλεκτικα λιγα κειμενα απο 4-5 εφημεριδες απο τα site τους.Ο ΔΟΛ εκλεισε μονο την μια απο τις εφημεριδες του , την πρωϊνη -ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ εβγαζε και πρωϊνη εφημεριδα. ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΚΑΙ «ΤΑ ΝΕΑ».
    …ετσι λοιπον θεωρω εντελως αστοχη τη συγκριση με το αποσπασμα του Θουκυδιδη- και ανησυχητικη καθως οι αριστεροι μας λογιοι ολο καιπιο συχνα «ντυνουν» απλα γεγονοτα με ενα «θεωρητικο βαθος» με ιδιαιτερη βιασυνη παραλειποντας την αποδεικτικη διαδικασια…οσο για την σημερινη κριση στον ΤΥΠΟ , ας μην λησμονουμε οτι πολλα εντυπα ( εφημεριδες-περιοδικα) αλλα και ραδιοτηλεοπτικα μεσα γιγαντωθηκαν λογω των ποικιλων εξαρτησεων με το κρατικο χρημα-αμεσα( ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙς) ειτε εμμεσα ( ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ Ή Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ)…ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΧΩΡΟΥ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ …ΑΝ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΡΞΑΡΤΗΤΑ ΔΗΛ. ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ…

    …και για να δουμε και το «σπιτι» μας -ΤΙς ΑΡΙΣΤΕΡΕς ΕΦΗΜΕΡΙΔΕς: Ως ΠΟΤΕ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ -ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΥΓΗ» , ΜΑ ΚΑΙ «ΕΠΟΧΗ»,»ΔΡΟΜΟ ΑΡ.», καθημερινο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s