Ο Κλωντ Λεφόρ (1924-2010), στοχαστής της Αριστεράς και της δημοκρατίας

Standard

 

του Μιχάλη Πάγκαλου

Ο Κλωντ Λεφόρ, που πέθανε στις 3 Οκτωβρίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές της Αριστεράς και της δημοκρατίας του 20ού αιώνα. Μαρξιστής στη νεότητά του, τροτσκιστής στη συνέχεια, συνιδρυτής με τον Κορνήλιο Καστοριάδη της ομάδας (και του περιοδικού) «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», θα απομακρυνθεί οριστικά από τον τροτσκισμό μέσα από τη σκληρή κριτική στον σταλινισμό και την ΕΣΣΔ, αλλά και μετά τη γνωριμία του με το έργο του Σολτζενίτσιν. Έκτοτε,  αφιερώθηκε στη φιλοσοφική μελέτη και ανάλυση των πιο κρίσιμων ερωτημάτων και  διλημμάτων της εποχής μας. Μελέτησε βαθιά τους πολιτικούς στοχαστές της νεωτερικότητας, από τον Μακιαβέλι και τον Τοκβίλ ως τον Καντόροβιτς και τη Χάννα Άρεντ. Δίδαξε πολιτική φιλοσοφία στην École des hautes Études en Sciences Sociales.

Με όλη του τη ζωή και το έργο  ο Λεφόρ υπερασπίστηκε την ιδέα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά συγχρόνως και τη θέση ότι η δημοκρατία χρειάζεται την κίνηση και τα κινήματα, τη συζήτηση και την «επινόηση» και ότι η ανάδυση νέων μορφών δημοκρατικής πολιτικής και νέων δημοκρατικών σημασιών (μιας νέας, παραδείγματος χάριν, νοηματοδότησης της έννοιας των δικαιωμάτων και ενός αγώνα για αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο)  αποτελεί ουσιώδες μέρος της πάντα ανοιχτής αυτής δημοκρατικής συζήτησης. Από το πλούσιο έργο του, στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία: Τι είναι η γραφειοκρατία, μετ. Βασίλης Τομανάς, Εκδοτική Ομάδα, Θεσσαλονίκη 1995 και Η προλεταριακή εμπειρία, μετ. Ιάσωνας Βελλής, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες, Αθήνα 2008.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τα κείμενα της Isabelle Garo  (συνδιευθύντριας του περιοδικού Contretemps και του σεμιναρίου «Ο Μαρξ στον 21ο αιώνα), του Philippe Reynod (Παν. Paris 2-Panthéon-Assas) και του Michaël Foessel (Παν. της Βουργουνδίας), που δημοσιεύθηκαν στην εφ. Le Monde στις 9.10.2010.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Κλωντ Λεφόρ (1924-2010), στοχαστής της Αριστεράς και της δημοκρατίας

  1. Πίνγκμπακ: Claude Lefort (1924-2010) | Αντιφωνίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s