Λιού Σιαμπό: Ένοχος υποκίνησης σε ανατροπή του καθεστώτος

Standard

Η καταδικαστική απόφαση

μετάφραση από τα αγγλικά: Ιωάννα Μεϊτάνη,

Κώστας Σπαθαράκης

Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε, στις 10 Δεκεμβρίου, στον κινέζο διανοούμενο Λιου Σιαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή εντεκάχρονης κάθειρξης στις κινεζικές φυλακές. Το γεγονός ότι το Νόμπελ Ειρήνης είναι ένας εξαιρετικά διαβλητός θεσμός δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, ειδικά για εμάς τους αριστερούς, για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις διώξεις και τη βαρβαρότητα του κινεζικού «κομμουνισμού». Στα «Ενθέματα», ένα περίπου χρόνο πριν (3.1.2010), είχαμε δημοσιεύσει το κείμενο του Λιού Σιαομπό «Η ‘ιερή λέξη’ επανάσταση». Σήμερα, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ενδεκαετή κάθειρξη, πέρσι τον Δεκέμβρη, ο Λιου Σιαομπό, θεωρώντας ότι το ξερό αυτό κείμενο είναι πιο εύγλωττο για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα από οποιαδήποτε ανάλυση ή ρεπορτάζ. Το κείμενο μεταφράστηκε στα αγγλικά από το Human Rights in China στις 30.12.2009.

«ΕΝΘΕΜΑΤΑ»

1ο Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Λαϊκού Δικαστηρίου της Πόλης του Πεκίνου. Ετυμηγορία

Δημόσιος Κατήγορος: Λαϊκή Εισαγγελία Εφετών της Πόλης του Πεκίνου, Τομέας 1

Κατηγορούμενος: Λιου Σιαομπό, άρρεν, 53 ετών (γεννηθείς την 28η Οκτωβρίου 1955), εθνικότητος Χαν, γεννηθείς εις Τσανγκτσούν, επαρχία Τζιλίν, επίπεδο μόρφωσης: διδακτορικό δίπλωμα· άνεργος· καταχωρημένη διεύθυνση κατοικίας: 2-1-2 αρ. 5, οδός Κινγκτσούν, προάστιο Σιγκάνγκ, Νταλιάν, επαρχία Λιαονίνγκ· προσωρινή διεύθυνση κατοικίας: αρ. 502, μονάδα 1, κτήριο 10, Εστία της Τράπεζας της Κίνας, χωριό Κισιάν, προάστιο Χαϊντιάν, Πεκίνο.

Τον Ιανουάριο του 1991, ο Λιου Σιαομπό κρίθηκε ένοχος για αντεπαναστατική προπαγάνδα και ηθική αυτουργία, η ποινή του όμως ανεστάλη · το Σεπτέμβριο του 1996, με την κατηγορία διασάλευσης της δημόσιας τάξης, κλήθηκε να υπηρετήσει τρία έτη Επανεκπαίδευσης Μέσω Εργασίας. Ως ύποπτος υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας, κλήθηκε σε κράτηση στις 8 Δεκεμβρίου 2008· στις 9 Δεκεμβρίου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό· συνελήφθη επισήμως στις 23 Ιουνίου 2009. Αυτή τη στιγμή κρατείται στο Κέντρο Κρατήσεως του Πεκίνου, αρ. 1.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ντινγκ Σικουί, δικηγόρος της νομικής εταιρίας του Πεκίνου Μο Σαοπίνγκ.

Συνήγορος υπεράσπισης: Σανγκ Μπαοτζούν, δικηγόρος της νομικής εταιρίας του Πεκίνου Μο Σαοπίνγκ.

Στο κατηγορητήριο (2009) αρ. 247, ο Τομέας 1 της Λαϊκής Εισαγγελίας Εφετών της Πόλης του Πεκίνου αποδίδει στον κατηγορούμενο, Λιου Σιαομπό, την κατηγορία της υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας· στις 10 Δεκεμβρίου 2009, το παρόν δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη δίωξη του κατηγορουμένου επί τη βάσει αυτών των κατηγοριών.

Στο κατηγορητήριο, ο Τομέας 1 της Λαϊκής Εισαγγελίας Εφετών της Πόλης του Πεκίνου αναφέρει ότι από το 2005 ο κατηγορούμενος Λιου Σιαομπό, λόγω αντιρρήσεων με το πολιτικό και σοσιαλιστικό σύστημα του λαϊκού δημοκρατικού καθεστώτος της χώρας μας, έχει δημοσιεύσει άρθρα υπονομευτικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα: «Ο δικτατορικός πατριωτισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας», «Είναι δυνατόν ο κινεζικός λαός να αξίζει μόνο “δημοκρατία καθοδηγούμενη από το Κόμμα”;», «Να αλλάξουμε το καθεστώς αλλάζοντας την κοινωνία», «Οι πολλές όψεις της δικτατορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας», «Οι αρνητικές συνέπειες της ανόδου της δικτατορίας για τον παγκόσμιο εκδημοκρατισμό» και «Ορισμένες ακόμη ερωτήσεις για την παιδική δουλεία στην κινεζική βιομηχανία»· τα άρθρα αυτά έχουν δημοσιευτεί σε ξένες ιστοσελίδες, όπως η «Observe China» και η κινεζική έκδοση του BBC. Οι φήμες και οι συκοφαντίες που περιέχουν τα άρθρα εκφράζονται, μεταξύ άλλων, με τις φράσεις: «από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το ΚΚΚ γενιές δικτατόρων του ΚΚΚ νοιάζονται κυρίως για τη δική τους εξουσία και πολύ λιγότερο για τις ανθρώπινες ζωές»· «ο επίσημος πατριωτισμός που εκπροσωπείται από τη δικτατορία του ΚΚΚ υποκρύπτει τη θεσμική απάτη “αντικαθιστούμε τη χώρα με το κόμμα”· ουσία του πατριωτισμού αυτού είναι η απαίτηση από το λαό να αγαπάει το δικτατορικό καθεστώς, το δικτατορικό κόμμα και τους δικτάτορες· σφετερίζεται τον πατριωτισμό για να προκαλέσει καταστροφές στο έθνος και πλήγματα στο λαό»· και «όλα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ είναι προσωρινά μέτρα ώστε να διατηρήσουν οι δικτάτορες την τελευταία φάση της εξουσία τους, ανίκανα να υποστηρίξουν για καιρό αυτό το δικτατορικό οικοδόμημα που ήδη παρουσιάζει αμέτρητες ρωγμές». Τα χωρία που υποκινούν σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «να αλλάξουμε το καθεστώς αλλάζοντας την κοινωνία»· «για να αναδειχθεί μια ελεύθερη Κίνα, είναι πολύ χειρότερο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις “νέες πολιτικές” αυτών που κατέχουν την εξουσία παρά να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην διαρκή διάδοση της ιδέας της “νέας δύναμης” στο λαό».

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008, ο κατηγορούμενος Λιου Σιαομπό, σε συνέργεια με άλλους, σχεδίασαν τη συνωμοτική Χάρτα 08, η οποία προωθούσε διάφορες προτάσεις όπως «να καταργήσουμε το μονοκομματικό μονοπώλιο των προνομιούχων κυβερνώντων» και «να ιδρύσουμε την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Κίνας με το σύστημα της συνταγματικής δημοκρατίας», μια προσπάθεια υποκίνησης της ανατροπής της παρούσης κρατικής εξουσίας. Αφού συγκέντρωσε πάνω από 300 υπογραφές, ο Λιου Σιαομπό υπέβαλλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη Χάρτα 08 με τις υπογραφές της σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και την ανήρτησε δημοσίως σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως την «Democratic China» [minzhuzhongguo.org] και το Ανεξάρτητο κέντρο PEN Κίνας [chinesepen.org].

Μετά την τέλεση του εγκλήματος, ο κατηγορούμενος Λιου Σιαομπό ανευρέθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Ο Τομέας 1 της Λαϊκής Εισαγγελίας Εφετών της Πόλης του Πεκίνου παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του κατηγορουμένου Λιου Σιαομπό κατά την κρίση του παρόντος δικαστηρίου. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων, εκθέσεις της επιτόπιας έρευνας, γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων και εγκληματολογική γνωμάτευση επί των ψηφιακών στοιχείων. Η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι οι ενέργειες του Λιου Σιαομπό παραβιάζουν τις διατάξεις του άρθρου 105 (2) του Ποινικού Κώδικα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ότι συνιστούν έγκλημα υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας, και ότι οι εγκληματικές του πράξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ο Τομέας 1 της Λαϊκής Εισαγγελίας Εφετών της Πόλης του Πεκίνου παρέπεμψε την υπόθεση στο παρόν δικαστήριο για να αποφασίσει επί της ενοχής του κατηγορουμένου και για την επιμέτρηση της ποινής, σύμφωνα με το νόμο.

Το παρόν δικαστήριο πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος Λιου Σιαομπό, με πρόθεση να ανατρέψει την κρατική εξουσία και το σοσιαλιστικό σύστημα του λαϊκού δημοκρατικού καθεστώτος της χώρας μας, χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο για ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό, εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη κοινωνική επίδραση που αυτό ασκεί και τη συγκέντρωση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, καθώς και τις μεθόδους συγγραφής και δημοσίευσης άρθρων στο Διαδίκτυο, με στόχο τη δυσφήμηση και την υποκίνηση άλλων στην ανατροπή της κρατικής εξουσίας και του σοσιαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Οι ενέργειές του συνιστούν έγκλημα υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας. Επίσης, το έγκλημα ήταν διαρκές και ο δόλος αυταπόδεικτος. Τα άρθρα του γνώρισαν ευρεία διάδοση, αναπαρήχθησαν και αναγνώστηκαν, διαδίδοντας τη δυσφημιστική τους επίδραση. Κρίνεται ένοχος για βαρύτατα αδικήματα και πρέπει να υποστεί αυστηρές ποινές σύμφωνα με το νόμο. Τα στοιχεία που προσκόμισε ο Τομέας 1 της Λαϊκής Εισαγγελίας Εφετών της Πόλης του Πεκίνου για να υποστηρίξει την κατηγορία εναντίον του Λιου Σιαομπό για υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας είναι σαφή, οι αποδείξεις είναι αξιόπιστες και επαρκείς· το ποινικό κατηγορητήριο είναι σαφώς τεκμηριωμένο. Το δικαστήριο, έχοντας λάβει υπ’ όψιν την απολογία του Λιου Σιαομπό κατά την ακροαματική διαδικασία και την επιχειρηματολογία υπεράσπισης του συνηγόρου του, θεωρεί ότι τα στοιχεία και οι αποδείξεις που προσκομίστηκαν κατά την εξέταση της υπόθεσης στην ακροαματική διαδικασία αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Λιου Σιαομπό, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του Διαδικτύου και δημοσιεύοντας ηλεκτρονικά δυσφημιστικά άρθρα, τέλεσε ενέργειες που υποκινούν σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας και του σοσιαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Οι ενέργειες του Λιου Σιαομπό υπερέβησαν καταφανώς την ελευθερία του λόγου και συνιστούν εγκληματικές πράξεις. Συνεπώς, η απολογία του Λιου Σιαομπό και η επιχειρηματολογία υπεράσπισης του συνηγόρου του, που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι αβάσιμες και το παρόν δικαστήριο τις απορρίπτει. Βασιζόμενο στα στοιχεία, τη φύση και τις περιστάσεις του εγκλήματος του Λιου Σιαομπό και στο βαθμό στον οποίον έχει εκθέσει την κοινωνία σε κίνδυνο, το παρόν δικαστήριο, βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, άρθρο 105 (2), άρθρο 55 (1), άρθρο 56 (1), και άρθρο 64, κρίνει τον κατηγορούμενο ένοχο ως εξής:

1. Ο κατηγορούμενος Λιου Σιαομπό διέπραξε το έγκλημα της υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας. Καταδικάζεται σε ενδεκαετή κάθειρξη και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. (Η ποινή φυλάκισης υπολογίζεται από την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης. Οποιαδήποτε κράτηση που προηγείται της εκτέλεσης της απόφασης θα αφαιρεθεί από την ποινή φυλάκισης, μία ημέρα για κάθε ημέρα κράτησης. Ο χρόνος εκτέλεσης της ποινής ορίζεται λοιπόν από την 23η Ιουνίου 2009 έως την 21η Ιουνίου 2020.)

2. Κατάσχονται όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο Λιου Σιαομπό προκειμένου να διαπράξει το έγκλημα, και τα οποία προσκομίστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία (επισυνάπτεται κατάλογος). […]

Εάν ο κατηγορούμενος δεν αποδέχεται την απόφαση, μπορεί να ασκήσει έφεση στο παρόν δικαστήριο ή απευθείας στο Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Πόλης του Πεκίνου εντός δέκα ημερών από τη δεύτερη ημέρα μετά την επίδοση της απόφασης. Σε περίπτωση γραπτής αίτησης έφεσης, πρέπει να υποβληθεί το πρωτότυπο και δύο ακριβή αντίγραφά του.

 

 

ο Πρόεδρος: Τζία Λιαντσούν

ο Α΄ Πάρεδρος: Ζενγκ Γουενγουέι

ο Β΄ Πάρεδρος: Ζάι Τσανγκσί

 

25 Δεκεμβρίου 2009

 

Ο δικαστικός κλητήρας: Γκου Τσιν

 

Κατάλογος κατασχεθέντων αντικειμένων

1. Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (IBM T43): 1

2. Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Lenovo Ideapad 7000CFe): 1

3. Επιτραπέζιος ηλεκτρονικός υπολογιστής (Lenovo Jiayue series): 1

4. Χάρτα 08, προσχέδιο: 7 σελίδες

 

 


 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s