365 μέρες με τα κινήματα

Standard

του Ι. Δραγουμάνου

Αν και στα βιβλιοπωλεία τα ημερολόγια και οι ατζέντες δεν είναι πια σε πρώτη θέα, κάνω μια πολύ σύντομη παρουσίαση μερικών τέτοιων εκδόσεων, γιατί πιστεύω πως μέσα στην πληθώρα ημερολογίων που κυκλοφορούν, αν είναι να αγοράσουμε για τον εαυτό μας ή να χαρίσουμε, ας πηγαίνουν τουλάχιστον τα χρήματα για καλό σκοπό. Η παρουσίαση δεν αξιώνει βέβαια να είναι πλήρης.

Όπου γης πατρίς; Οι «δικοί» μας ξένοι στην Αμερική τιτλοφορείται το ημερολόγιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Έχει δυο μέρες ανά σελίδα, τις μέρες και τους μήνες σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, αραβικά), και συνοδεύεται από πλούσιο υλικό σε κείμενα και φωτογραφίες από τα χρόνια της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική. Αξιοπρόσεκτη έκδοση, μια μικρή έκθεση. Αξίζει να το πάρετε και ως βιβλίο.

Ατζέντα έβγαλε και ο νεοσύστατος Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών, σε τετράγωνο σχήμα, καλαίσθητο, με αρκετό χώρο στην κάθε μέρα. Στην αρχή κάθε μήνα έχει μια ασπρόμαυρη καλλιτεχνική φωτογραφία, ταιριασμένη όμορφα με ένα ποίημα.

Η μικρή ατζέντα τσέπης της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας, που κυκλοφορεί με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα, περιέχει χρήσιμες και απλές εξηγήσεις για όρους της εργατικής νομοθεσίας, όπως τι ορίζουμε ως κλαδικά σωματεία, απόλυση, γονική άδεια κ.ο.κ. Εμπλουτίζεται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μπρεσόν, του Κουντέλκα κ.ά.

Πολύχρωμο και χαρούμενο το ημερολόγιο τοίχου του περιοδικού Αλάνα με τίτλο «Όλα για όλους. Τίποτα για εμάς». Έχει ολοζώντανες ναΐφ ζωγραφιές και ένα αγωνιστικό απόφθεγμα των Ζαπατίστας κάθε μήνα.

Και φέτος έβγαλε ημερολόγιο τοίχου ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, με θέμα «Το θέατρο στο βουνό», μπόλικες φωτογραφίες από παραστάσεις ανταρτών και κείμενα παλιών αγωνιστών.

Τα έσοδα όλων των ημερολογίων που αναφέρουμε διατίθενται για την προώθηση των στόχων του εκάστοτε συλλόγου ή συλλογικότητας.

Αν λοιπόν έχετε ακόμη όρεξη να αγοράσετε ημερολόγιο, προτιμήστε μια τέτοια έκδοση. Κι αν δεν την βρείτε στο βιβλιοπωλείο ζητήστε την, επιμείνετε. Αξίζει.

Ι. Δραγουμάνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s