Ο «Προμηθέας ως υπόσχεση» πέρασε κι από την Καρκαλού

Standard

 της Νατάσσας Δομνάκη

Σταύρος Τορνές

Στο αφιέρωμα του Αρχειοτάξιου για τον κινηματογράφο-ιστορία, έχει την θέση του το σκαρίφημα σεναρίου του Σταύρου Τορνέ για μια ταινία που ήθελε να γυρίσει με θέμα τη ζωή και τον θάνατο του Νίκου Πλουμπίδη. Το αναζήτησα από τον Σταύρο Καπλανίδη, που διατηρεί το αρχείο του Τορνέ, προκειμένου να δημοσιευτεί στο Αρχειοτάξιο.

Ήταν το 1982, όταν συνάντησα πρώτη φορά τον Σταύρο Τορνέ, μέσω του φίλου ζωγράφου Στέλιου Αναστασιάδη, που στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην Καρκαλού.

Άρτι αφιχθείς από την Ιταλία, προσπαθώντας να επανενταχθεί στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, ο Τορνές είχε γυρίσει με ελάχιστα χρήματα την πρώτη του ταινία στην Ελλάδα, τον «Μπαλαμό». Η ταινία έκανε αίσθηση, παρόλο που αποδοκιμάστηκε από κάποιες ομάδες θεατών, όταν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε όμως από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. […]

Αν και το διασωζόμενο έργο του έχει καταγραφεί από τους αρμόδιους κριτικούς, οι ταινίες του προβάλλονται σπάνια. Ο κινηματογράφος του πολύ ιδιαίτερος. Ονειρικός και απόλυτα μοναχικός. Ο Σταύρος Τορνές χάραξε την δική του πορεία και την ακολούθησε μέχρι το τέλος του, το 1988, σε ηλικία 56 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ακόμα και τα ανέκδοτα σενάρια που άφησε πίσω του δείχνουν τον στοχασμό και τις προθέσεις του δημιουργού.

Όπως Ο Προμηθέας ως υπόσχεση, με θέμα τη ζωή και τον θάνατο του Νίκου Πλουμπίδη.

Πότε το έγραψε; Άγνωστο. Ίσως το 1980. Πάντως σε χρόνο ανύποπτο, όχι για τον πολιτικό κινηματογράφο στην Ελλάδα αλλά για την υπόθεση Ν. Πλουμπίδη. […]

Η τραγική ιστορία του κομμουνιστή «persona non grata» Ν.Πλουμπίδη, στο σουρεαλιστικό, υπερβατικό σινεμά του Τορνέ. Θα είχε ενδιαφέρον.

 Ας μου επιτραπεί να προσθέσω και κάτι ακόμα. Πηγαίνοντας με τον σύζυγό μου, Δημήτρη Πλουμπίδη, στα Λαγκάδια Γορτυνίας, τόπο καταγωγής του πατέρα του, σταματήσαμε στην Καρκαλού.

 Ένα σταυροδρόμι στη μέση του πουθενά και οι πηγές του Λούσιου.

 Tον νερόμυλο της Καρκαλούς νοίκιαζε για πολλά χρόνια ο παππούς Δημήτρης Πλουμπίδης κι ο γιος του Νίκος, δούλευε εκεί όταν ήταν μικρός.

Φαντάστηκα ότι ο Τορνές, αυτός «ο φτωχός κυνηγός του Νότου», έφτασε στο λημέρι γνωρίζοντας την πληροφορία. Είναι έτσι; Δεν θα το μάθω ποτέ.

Νατάσσα Δομνάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s