Ανεκπλήρωτες ελπίδες: Αλέκος Γαβαθάς

Standard

του Σπύρου Ι. Ασδραχά

 Ίσως να μη θυμίζει τον Άλμπατρο του Μπωντλαίρ, που οι γιγάντιες φτερούγες του τον εμπόδιζαν να περπατήσει. Ο Αλέκος ωστόσο είχε πολλές δεξιότητες και μεγάλο πάθος για την ανάγνωση και τους έλλογους συνειρμούς. Οι σπουδές του δεν υπήρξαν συστηματικές και τα μεταπτυχιακά του περιορίστηκαν σε ένα DEA στη Σορβόννη. Βιβλιοθηκάριος στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο στο Paris ΙV, δεν έκαμε δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία.   Τη χαρούμενη κατάφασή του στη ζωή δεν την άφησε απείραχτη ο θάνατος της συζύγου του, της καλής και αγαθής Αγγελικής Παναγιωτοπούλου με τις τόσες πνευματικές περιέργειες.

Ο Αλέκος διάβαζε πολύ, σκεφτόταν και δεν έγραφε. Συνεργάστηκε μαζί μου, μεταφράζοντας από τα αγγλικά για την Οικονομική δομή των βαλκανικών χωρών.  Ξεκίνησε με την προτροπή μου να μεταφράζει από τα γαλλικά Εμίλιο Σερένι (έναν μεγάλο απόντα στις ιστορικές μας σπουδές), με πρόθυμο εκδότη. Το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε.

Επιδέξιος μάγειρας, μας καλούσε πού και πού  στο σπιτικό του, για να γευτούμε τα διάφορα φρούτα της θάλασσας. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, η επικοινωνία μας ήταν αραιή: πάντα είχε να σχολιάσει τα τρέχοντα πνευματικά ζητήματα ανασύροντας από τη βιβλιοθήκη του κάποιο ξεχασμένο γαλλικό κείμενο, λόγου χάρη όταν είχε έρθει στο προσκήνιο η προφορική ιστορία. Δίσταζε να εκφέρει δημόσια τον αντίλογό του, περιοριζόμενος στη διατύπωση απλών ερωτημάτων, πίσω από τα οποία υπήρχε και ευρυμάθεια και κριτική σκέψη.

Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, το σούρουπο, η κόρη του μου ανήγγειλε το θάνατό του: πέθανε στη δική της αγκαλιά.

Δεν είναι μόνο η φιλία που υπαγορεύει τις γραμμές αυτές: μεσοστρατίς χάθηκαν οι ατομικές δυνατότητες πολλών ανθρώπων· δεν έγιναν «επώνυμοι», αλλά έφτιαξαν την «κρίσιμη μάζα» του πνευματικού μας πολιτισμού, ο Αλέκος και τόσοι άλλοι, τη διάχυτη αριστερή διανόηση, που εμφιλοχώρησε σε όλη την κοινωνία μας, χωρίς όμως να γίνει πολιτικά ηγεμονική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s