ΕΜΝΕ-Μνήμων: τα σαραντάχρονα μιας σπουδαίας ιστορικής συλλογικότητας

Standard

O 30ός τόμος του «Μνήμονα», ο τελευταί- ος σε έντυπη μορφή

Με το σημερινό τους μικρό αφιέρωμα,  τα «Ενθέματα» τιμούν την Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ), η οποία φέτος γιορτάζει τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη της διατήρησης τέτοιων εγχειρημάτων ως μείζον πολιτιστικό, αλλά και πολιτικό διακύβευμα.

Η ΕΜΝΕ –ο «Μνήμονας», όπως έχουμε συνηθίσει όλοι να την αποκαλούμε, από το όνομα του περιοδικού της– είναι μια συλλογικότητα η οποία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργό σχέση της νεοελληνικής κοινωνίας με το παρελθόν της μέσω μιας πλούσιας δραστηριότητας: ομιλίες, συνέδρια, ημερίδες, ταξινομήσεις αρχείων και, βέβαια, το εκδοτικό της έργο. Ο Μνήμων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιστορικά περιοδικά∙ στις σελίδες των τριάντα έως σήμερα τόμων του έχουν φιλοξενηθεί πρωτοπόρες μελέτες, προσεγγίσεις, βιβλιοκρισίες, γραμμένες κατά το πλείστον από νέους ιστορικούς. Παράλληλα τα δεκάδες βιβλία που εκδόθηκαν κατάφεραν αφενός να καταστήσουν προσιτά κείμενα της σύγχρονης ξενόγλωσσης ιστοριογραφίας και αφετέρου να παρουσιάσουν εργασίες που προσεγγίζουν με υποδειγματικό τρόπο το αντικείμενό τους.

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Μνήμονας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομική στενότητα που δημιουργεί η σημερινή κρίση και η εγκατάλειψη της υποστήριξης τέτοιων εγχειρημάτων από την Πολιτεία εντείνει τις ανησυχίες για την επιβίωσή του, ενώ οδηγεί και σε σημαντικές ανακατατάξεις στη φυσιογνωμία του, όπως η διαδικτυακή, πλέον, έκδοση του περιοδικού Μνήμων. Ζητήσαμε τον Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας, να μας μιλήσει για τη σημερινή κατάσταση, ενώ δυο από τα νεότερα μέλη της Εταιρείας, η Κατερίνα Δέδε και ο Ίκαρος Μαντούβαλος, αναφέρονται σε επιμέρους σημαντικές πτυχές της δραστηριότητάς του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s