ΑΦΙΕΡΩΜΑ-OWS:To κίνημα βρίσκεται στο στάδιο της αναγνώρισης των προβλημάτων

Standard

Ζητήσαμε, μέσω e-mail, μια σύντομη συνέντευξη, για την Occupied Wall Street Journal από τον Juan Ramirez, υπεύθυνο επικοινωνίας  του εντύπου

συνέντευξη του Χουάν Ραμίρεζ, υπεύθυνου επικοινωνίας της Occupied Wall Street Journal

μετάφραση: Αλίκη Κοσυφολόγου

Μια πρώτη ερώτηση: Πώς και γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στην έκδοση της Occupied Wall Street Journal; Ποιοι είναι οι στόχοι της έκδοσης;

 Προσωπικά δεν αναμείχθηκα στην ιδρυτική διαδικασία της Occupied Wall Street Journal. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκοπός κάθε εφημερίδας είναι να ενημερώνει τον κόσμο. Σε όσους δεν έχουν άμεση εμπλοκή με το εγχείρημα του Occupy Wall Street, το κίνημα μπορεί να δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία και σύγχυση. Η εφημερίδα βοηθά, κατά τη γνώμη μου, στη διαλεύκανση τέτοιων ερωτημάτων.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τη διαδικασία σύνταξης και έκδοσης κάθε τεύχους, τις μεταφραστικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί και τις γλώσσες στις οποίες θα μεταφράζονται τα υλικά του κινήματος.

 Ασχολούμαι με τη μετάφραση της ΟWSJ. Μόλις εκδίδεται στα αγγλικά, κάποιος από τους σχεδιαστές της εφημερίδας μοιράζει στις μεταφραστικές ομάδες αντίτυπα του φύλλου σε μορφή pdf. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι μεταφραστικές ομάδες που μπορούν να μεταφράσουν τεύχη της εφημερίδας στα ισπανικά, τα γαλλικά, τα αραβικά, τα κινέζικα, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά. Αν και στο πλαίσιο της ομάδας όλοι και όλες συνεργάζονται για τους σκοπούς της μετάφρασης, σε κάθε ομάδα υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδότες και ένας συντονιστής. Η μετάφραση των φύλλων που έχουν ήδη εκδοθεί επιμερίζεται σε άρθρα και οι μεταφραστές διαλέγουν οικειοθελώς ποια άρθρα θέλουν να μεταφράσουν. Μόλις μεταφραστεί ένα φύλλο αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό αρχείο στους σχεδιαστές, και οι τελευταίοι προχωρούν στην επιμέλεια των μεταφράσεων και ετοιμάζουν τα της έκδοσης.

 Μια ερώτηση πιο γενική για το τέλος: Πώς βλέπετε να προχωράει από εδώ και πέρα το κίνημα στην Αμερική; Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι στόχοι του για το επόμενο διάστημα;

 Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι το κίνημα θα έχει πετύχει αν καταφέρει να αποσπάσει την εθνική ή –ας το ευχηθούμε– τη διεθνή συναίνεση στο αίτημα της βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, θα είναι επιτυχία για το κίνημα αν καταρρίψει την αντίληψη που θεωρεί ως αναπόφευκτα τα ελαττώματα κάθε οικονομικού συστήματος — κι αν αντικαταστήσει την αντίληψη αυτή με την πεποίθηση ότι τα ελαττώματα αυτά είναι σήμερα τόσο μεγάλα, ώστε η διόρθωσή τους καθίσταται πλέον ηθικά επιτακτική.

Με ρεαλιστικούς όρους, πιστεύω ότι το κίνημα μπορεί να πετύχει μόνο το πρώτο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «διόρθωσης» του οικονομικού συστήματος. Κατά τη γνώμη μου, η διόρθωση κάθε προβλήματος προϋποθέτει τρία βήματα: α)  την πλήρη ταυτοποίηση-αναγνώριση του προβλήματος, β)  τη διατύπωση προτάσεων λύσεων για το πρόβλημα και γ) την εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων. Δεδομένης της πολλαπλότητας και, συχνά, της αντιφατικότητας των απόψεων μέσα στο κίνημα, της μεγάλης σημασίας που έχει η επίτευξη της συναίνεσης στο εσωτερικό του, αλλά και της εξαιρετικής πολυπλοκότητας του οικονομικού συστήματος και των ελαττωμάτων του, εκτιμώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το κίνημα να καταλήξει σε μια πλήρως συναινετική πρόταση για κάθε πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν προβλέπω ότι το κίνημα θα προτείνει καθαρές λύσεις ή ότι θα τις εφαρμόζει. Αυτό δεν το λέω επ’ ουδενί για να υποβαθμίσω τη σημασία του. Η ταυτοποίηση-αναγνώριση του προβλήματος δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή του ή την εφαρμογή των προτάσεων αυτών. Το Occupy Wall Street έχει αρχίσει να κάνει ακριβώς αυτό — εν προκειμένω, διατυπώνοντας την επίσημη διακήρυξή του, και στη συνέχεια εκδίδοντας και μεταφράζοντας την εφημερίδα του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s