«ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»: Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Standard

Η «Εγχειρηματικότητα», η νέα στήλη στην οποία παρουσιάζουμε  εγχειρήματα από τον χώρο των ιδεών, της κοινωνίας, του πολιτισμού, στον αντίποδα της εμπορευματικότητας, της συμβατικότητας και της επιχειρηματικότητας, φιλοξενεί  σήμερα τη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» (http://humanlibrary.gr/), μια προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μας γράφει γι’ αυτήν η δημοσιογράφος Κατερίνα Νάκου, εθελόντρια της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης».

της Κατερίνας Νάκου

Έργο του Χουάν Γκρις, 1926-1927

Φαντάσου μια βιβλιοθήκη που κινείται… Αποθέματα γνώσης, εμπειρίας και  αγάπης  που γίνονται επικοινωνία ουσιαστική αποτυπώνονται σε σελίδες ζωντανές. Σκέψου μια βιβλιοθήκη που απαρτίζεται από βιβλία που συνεχώς  πληθαίνουν και γράφονται διαρκώς… Βιβλία που συνεχίζουν να γεμίζουν τις σελίδες τους με λέξεις όσο άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν αληθινές ιστορίες είναι εκεί για να τα ακούν, για να μιλάνε…

Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δράση της πριν από δυο χρόνια από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, μετανάστριες, γκέι άντρες, λεσβίες, ανθρώπους με αναπηρία, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Ποιο είναι το μυστικό της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης»; Δεν αποτελείται από βιβλία «χάρτινα». Αντιθέτως, τα βιβλία είναι άνθρωποι με σάρκα και οστά που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από προσωπικά τους βιώματα. Τις εκδηλώσεις  διοργανώνουν τα ίδια τα «ανθρώπινα βιβλία»  μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριες της ομάδας, σύμφωνα με τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της συλλογικότητας και της  ισότητας στις σχέσεις των μελών. Οι δράσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης αυτοχρηματοδοτούνται.

Την  εμπειρία  από μια βιωματική δράση δεν είναι εύκολο να τη μεταφέρει κανείς, να αποδώσει με πιστό τρόπο τα συναισθήματα από μια πραγματική γιορτή. Εκείνο που και εδώ ισχύει όμως είναι πως για να μπορέσεις να χτίσεις μια σχέση με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου οφείλεις να έχεις τις  κεραίες σου ορθάνοιχτες. Το στοίχημα είναι να καταφέρεις να κοιτάξεις με βλέμμα τρυφερό, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, εκείνο το στοιχείο που σε ιντριγκάρει περισσότερο. Θα το καταφέρεις; Γιατί εκείνη την ιστορία θα σε καλέσουμε να επιλέξεις… θα σου ζητήσουμε να αντιμετωπίσεις κατάματα το δικό σου φόβο, ίχνη από εκείνο που ενδεχομένως και εσύ κρύβεις μέσα σου. Γιατί πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος να νικήσεις τη βία είναι να νικήσεις το φόβο για τον άλλον. Και όταν γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον άνθρωπο που κάθεται απέναντι σου ίσως να σκεφτείς κι εσύ διαφορετικά… Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι κυρίως μια άσκηση στη συνύπαρξη  και στην αγάπη.

 Αλλά προχωρά και πέρα απ’ αυτό. Σε καλεί σε υπαίθριες αγορές, σε φεστιβάλ, σε δημόσιες βιβλιοθήκες, σε μια φιλική κουβέντα να ανακαλύψεις εσύ ο ίδιος ή η ίδια πώς η εξωτερική εμφάνιση, οι αναπηρίες, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η σεξουαλική ταυτότητα, το φύλο, η καταγωγή, το χρώμα, οι πάσης φύσεως διαφορετικότητες δεν χαρακτηρίζουν μια προσωπικότητα στο σύνολο της. Απέναντι στα στεγανά προτάσσει την ομορφιά και τον πλούτο της ποικιλομορφίας. Με  γόνιμο διάλογο και με χαμόγελα αληθινά σε κάθε της βήμα, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να σπάει στερεότυπα και να καταπολεμά τις κοινωνικές διακρίσεις  επιστρατεύοντας το χιούμορ και τη ζωντάνια, αντίδοτο στην καταχνιά των ημερών.

Θα ήθελες να μιλήσεις με μια γυναίκα με νανισμό; Με έναν οροθετικό; Με χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου; Με ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό; Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσι, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα με ιστορίες που προκαλούν και ιντριγκάρουν. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται  ζωντανό λεξικό στα αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, σε περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Σε περιμένουμε!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»: Ζωντανή Βιβλιοθήκη

  1. Πίνγκμπακ: Περιεχόμενα 27.11 « ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s