Μπορεί να πουληθεί ένα πάρκο;

Standard

του Σπύρου Τσούγκου

Έργο του Όσκαρ Κοκόσκα

Το Κτήμα Δρακόπουλου είναι γνωστό ως ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στην πολλαπλά επιβαρημένη περιοχή των Πατησίων. Γνωστές επίσης είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, εδώ και δεκαετίες, ώστε το κτήμα να μην τσιμεντοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η μετατροπή, το 1985, μεγάλου μέρους του κτήματος σε πάρκο από το Δήμο Αθηναίων.

Τον Αύγουστο του 2009 ο εκ κληροδοτήματος ιδιοκτήτης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με την τότε δημοτική αρχή, προχώρησε στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της εριουργίας Δρακόπουλου (δείγματος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα), δίπλα ακριβώς από το πάρκο. Στόχος ήταν η ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων, καταστημάτων και υπόγειου χώρου στάθμευσης. Και αυτό όταν, σύμφωνα με το Π.Δ. 573/83, το σύνολο του κτήματος είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου και τα υπάρχοντα σε αυτό κτίρια διατηρητέα. Για άλλη μια φορά η αντίδραση και κινητοποίηση των κατοίκων έσωσε το κτήμα. Η Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου, όπως τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, άνοιξε στον κόσμο της γειτονιάς το χώρο του κατεδαφισμένου εργοστασίου και με πολύ κόπο και προσωπική εργασία τον μετέτρεψε σε πάρκο και παιδική χαρά.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της ιστορίας ήταν η αιφνιδιαστική προσπάθεια, την προηγούμενη εβδομάδα, πώλησης του κτήματος και των κτισμάτων του από τον ΕΕΣ μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η Επιτροπή Κατοίκων επισημαίνει ότι «η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και απαράδεκτη» και αναφέρει ότι οι κάτοικοι έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο για την ακύρωση των πράξεων αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και κατά της κατεδάφισης του εργοστασίου, οι οποίες ακόμη εκκρεμούν. Θυμίζει δε ότι το κληροδότημα Δρακόπουλου κάνει σαφώς λόγο για κοινωφελείς χρήσεις σε περίπτωση μεταβίβασης, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού υποχρεώνει σε αποκατάσταση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων.

Η τύχη του κτήματος δεν έχει κριθεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Κτήμα Δρακόπουλου, κατοχυρωμένο στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής ως ελεύθερος χώρος και χώρος πρασίνου, δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μπορεί να πουληθεί ένα πάρκο;

  1. Πίνγκμπακ: Περιεχόμενα 27.11 « ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s