Η Ελληνική Bιβλιογραφία του 19ου αιώνα, τόμος δεύτερος

Standard

Τα βιβλία των φίλων αποτελούν χαρμόσυνο γεγονός: ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τις πνευματικές τους ζητήσεις, να χαρούμε τον καρπό του μόχθου τους, να διασταυρωθούμε μαζί τους στο πεδίο των ιδεών. Το έργο όμως το οποίο με υπερηφάνεια αγγέλλουμε σήμερα (σεμνυνόμενοι, ευλόγως, ότι έχουμε την πρωτιά επ’ αυτού στον ελληνικό Τύπο) υπερβαίνει πλήρως τη διάσταση αυτή. Η Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, έργο ζωής του Φίλιππου Ηλιού με τη συνεργασία της Πόπης Πολέμη (ο δεύτερος τόμος της κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα), αποτελεί έργο εθνικό, με όλη τη σημασία του όρου. Με τις εκτενείς περιγραφές των εντύπων, την αποδελτίωση αγγελιών και βιβλιοκρισιών του σύγχρονου τύπου και την ενσωμάτωση κάθε σχετικής πληροφορίας, προσφέρει στον αναγνώστη το συνολικό πλαίσιο για την κατανόηση της παραγωγής και της πρόσληψης του βιβλίου, αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από βιβλιογραφία: μια σπουδαία μελέτη, ένα πολυδύναμο εργαλείο για την κοινωνική ιστορία της ελληνικής παιδείας.

Επιβάλλεται, ασφαλώς, να συγχαρούμε ολόθερμα την Πόπη Πολέμη, που με τη συνεργασία της Αναστασίας Μυλωνοπούλου και της Ειρήνης Ριζάκη, έδωσε σάρκα και οστά στο εγχείρημα. Οφείλουμε χάριτες στο Μουσείο Μπενάκη, που σε χαλεπούς καιρούς στηρίζει αφειδώλευτα ανάλογα ερευνητικά εγχειρήματα, και στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας που επιμένει να μας χαρίζει εκδόσεις απαιτητικές και καλαίσθητες. Κρατώντας στα χέρια μας τον επιβλητικό τόμο, όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Φίλιππο Ηλιού, αισθανόμαστε ένα αίσθημα χαρμολύπης: το βάρος της απώλειας, που αισθανόμαστε όλο και περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια, απαλαίνει από την αίσθηση ότι το έργο του βρίσκει τη συνέχεια που του πρέπει.

Προδημοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα από το κείμενο που προτάσσει, αντί εισαγωγής, στον τόμο η Πόπη Πολέμη, τιτλοφορημένο «Από τα κατάλοιπα στις σταθμίσεις».

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Ο πρώτος τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα. Βιβλία-Φυλλάδια 1801-1818 κυκλοφόρησε το 1997 από το Βιβλιολογικό Εργαστήρι του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) — εξαντλημένος από καιρό, μοιράζεται τώρα σε CD, μαζί με τον δεύτερο.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, τον Μάρτιο του 2004, το Βιβλιολογικό Εργαστήρι που ιδεάστηκε και ίδρυσε ο Φ. Ηλιού, μετονομάστηκε σε «Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού» και εντάχθηκε στα προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη.

Ο δεύτερος τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα, που καλύπτει τα έτη 1819-1832, κυκλοφορεί ως συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (στο οποίο έχει ενταχθεί πλέον το ΕΛΙΑ). Με βάση τα κατάλοιπα του Φίλιππου Ηλιού (η επεξεργασία του υλικού βρισκόταν σε αρκετά προχωρημένο στάδιο), πραγματώθηκε με επιμέλεια της Πόπης Πολέμη, επιστημονικούς συνεργάτες την Αναστασία Μυλωνοπούλου και την Ειρήνη Ριζάκη, και εκδοτική φροντίδα του ατελιέ των εκδόσεων Πορεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s