Ανασχεδιάζοντας την ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ

Standard

Ο εμπλουτισμός της διαδικτυακής επικοινωνίας των Αρχείων με τους επισκέπτες τους

της Ιωάννας Βόγλη και του Στάθη Παυλόπουλου

Έργο του Edward McGowen, από το μπλογκ underplot.tumblr.com

Ζούνε τελικά τα πράγματα μια δεύτερη ζωή; Βλέποντας κανείς τα δεκάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα αρχειακά τεκμήρια στην οθόνη του υπολογιστή του, αναρωτιέται για τη δεύτερη ζωή τους, από το κλειστό κουτί στην προσωπική χρήση, ως την ανάρτηση στις ιστοσελίδες. Πώς αξιολογούμε την ιστορική πληροφορία στη σημερινή εποχή, όταν ο όγκος των πηγών και η χρήση των νέων μέσων την καθιστούν δύσκολα διαχειρίσιμη; Τι σημαίνει η ιστορική έρευνα μέσα στην πολυφωνία του ίντερνετ; Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ήταν από τους πρώτους φορείς που ασχολήθηκαν με την ταξινόμηση και οργάνωση της ψηφιακής πληροφορίας, όπως αποτυπώθηκε και στην ιστοσελίδα τους. Το τελευταίο διάστημα έγινε ριζικός ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας με σκοπό την ανάδειξη του έντυπου και αρχειακού πλούτου των Αρχείων και την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών της σε τεκμηριωμένες ψηφιακές συλλογές για τον ελληνικό 20ό αιώνα.

Μέσα από την ιστοσελίδα γίνεται η παρουσίαση των αρχειακών συλλογών και βιβλιοθηκών που απόκεινται στα ΑΣΚΙ. Στην ενότητα «Αρχεία και Συλλογές» μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε αρχεία φορέων και κομμάτων, καθώς και προσώπων. Στην περίπτωση του τμήματος του Αρχείου του ΚΚΕ, της ΕΔΑ, του ΚΣ της ΕΠΟΝ, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ελεύθερη Ελλάδα/Φωνή της Αλήθειας περιλαμβάνεται ένα σύντομο σημείωμα με γενικές πληροφορίες για τον φορέα και ακολουθεί συνοπτική περιγραφή του αρχείου. Για τα προσωπικά αρχεία (Μιχάλη Κύρκου, Αλέξανδρου Σβώλου, Γεώργιου Μυλωνά, Ορέστη Χατζηβασιλείου ή Αλέξανδρου Ξύδη), παρέχονται πληροφορίες για τη διαδικασία πρόσκτησης, συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου, καθώς και βιογραφικά στοιχεία για τον δημιουργό του αρχείου. Ήδη έχουν αναρτηθεί οι περιγραφές για περισσότερα από 100 αρχεία φορέων και προσώπων, ενώ συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της ενότητας.

Στη «Βιβλιοθήκη» μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις θεματικές κατηγορίες και τις σειρές εκδόσεων που περιλαμβάνονται στις συλλογές των ΑΣΚΙ. Εδώ βρίσκεται και η περιγραφή για τις προσωπικές βιβλιοθήκες σημαντικών πολιτικών και διανοητών του ελληνικού 20ού αιώνα, όπως του Ηλία Ηλιού, του Λεωνίδα Κύρκου, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Φίλιππου Ηλιού, του Άγγελου Ελεφάντη και του Μανόλη Κόρακα. Σύντομα θα αναρτηθεί ο κατάλογος των ΑΣΚΙ σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Η προσθήκη της ενότητας «Φωτογραφικά-Ηχητικά Αρχεία» αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της πολλαπλότητας των πηγών για τη σύγχρονη ιστορική έρευνα. Εδώ, παρατίθενται στοιχεία για τα οπτικά και ακουστικά τεκμήρια που συγκεντρώνονται στα ΑΣΚΙ, όπως φωτογραφίες, αφίσες και προφορικές μαρτυρίες, ηχητικά τεκμήρια, θεωρώντας ότι η μελέτη τους μπορεί να γονιμοποιήσει νέες υποθέσεις εργασίας και να παρέχει εργαλεία στον σύγχρονο κοινωνικό επιστήμονα. Πρόθεσή μας είναι η συγκέντρωση και άλλων αντίστοιχων τεκμηρίων, καθώς και τεκμηρίων κινούμενης εικόνας και η ανάρτησή τους στη νέα ιστοσελίδα.

Στην ενότητα «Τα ψηφιακά ΑΣΚΙ» συγκεντρώνονται τα τρία μεγάλα προγράμματα τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας: «Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα», «Η ελληνική νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μεταπολίτευση (1940-1974)», και «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949). Ιστορία και δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέσα από τις συλλογές των ΑΣΚΙ». Επιπλέον, τα ψηφιακά αρχεία των ευρωβουλευτών Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Αλέκου Αλαβάνου, η ψηφιακή βιβλιογραφία σοσιαλιστικών εντύπων με τίτλο «Σοσιαλιστικές αναζητήσεις και η παραγωγή του βιβλίου (1855-1937). Τέλος, η μελέτη «Ο παράνομος Τύπος στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1936-1974)», με περίπου 12.000 ψηφιοποιημένα πρωτοσέλιδα παράνομων εντύπων από τις χαρτώες και ψηφιακές συλλογές μας, καθώς και το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες της περιόδου 1940-1974. Συνολικά, περισσότερα από 200.000 ψηφιοποιημένα και υποτιτλισμένα τεκμήρια για τον πολύπτυχο 20ό αιώνα, άμεσα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Κεντρική επιδίωξη της ιστοσελίδας αποτελεί ακόμη η άμεση επαφή των επισκεπτών με τις δραστηριότητες και το έργο των ΑΣΚΙ: νέες προσκτήσεις, εκδόσεις, σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, εκδηλώσεις του σωματείου «Φίλοι των ΑΣΚΙ».

Η νέα ιστοσελίδα, όσο πλούσια σε δεδομένα και αν είναι, αντιπροσωπεύει μέρος μόνο των φυσικών τεκμηρίων που απόκεινται στα ΑΣΚΙ. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα σημείο επαφής με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το έργο τους. Ένα πρώτο μικρό βήμα θα ήταν η εγγραφή χρηστών στη νέα ιστοσελίδα (www.askiweb.eu), μέσω της οποίας θα λαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο (newsletter) για τις νέες προσκτήσεις αλλά και κάθε δραστηριότητα των Αρχείων.

Η Ιωάννα Βόγλη και ο Στάθης Παυλόπουλος είναι συνεργάτες των ΑΣΚΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s