Από την ιστορική Δεξιά στη σύγχρονη πολυσυλλεκτική Δεξιά

Standard

Σκέψεις με αφορμή την επίθεση του αρχηγού της Ν.Δ. στην Αριστερά

Όττο Ντιξ, «Σαλόνι 1», 1921

του Δημήτρη Χριστόπουλου

 

«Αν η Αριστερά ψάχνει “κακούς” για να καταγγείλει, καλό θα είναι να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της […]. Ολόκληρη η Αριστερά κατά καιρούς στήριξε και υπερασπίστηκε όλα όσα αποτελούν σήμερα τις “ασθένειες” της ελληνικής κοινωνίας, που μας έφεραν ως εδώ. Γι’ αυτό καλά θα κάνει να μην μας κουνάει το δάχτυλο».

Αντώνης Σαμαράς, 28.2.2012

Σκέπτομαι πως υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι να απαντήσει κανείς στην επίθεση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην Αριστερά. Ο πρώτος είναι δημοσκοπικός: η Νέα Δημοκρατία έχει διαρροές προς τη Δημοκρατική Αριστερά, και ο αρχηγός της χτυπά καμπανάκι στους δεξιούς ψηφοφόρους να μην πλανώνται από το «σοβαρό» και «υπεύθυνο» προφίλ του κόμματος αυτού και κυρίως του αρχηγού του, διότι, κατά βάθος, είναι και αυτός ίδιος με τους άλλους, αν και δείχνει διαφορετικός. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ακούγεται συχνά στην Αριστερά για μια πρόσφατη «εθνικοφιλελεύθερη» μεταγραφή από το ΛΑΟΣ στη Νέα Δημοκρατία: «Πίσω από το comme il faut προφίλ του δεξιού φιλελεύθερου αστού βρίσκεται ο ακροδεξιός απολογητής της χούντας».Ο δεύτερος τρόπος απάντησης είναι να αντιτείνει εύλογα κανείς στον κύριο Σαμαρά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί». Αυτή είναι η πεπατημένη. Η πεπατημένη είναι η εύκολη οδός. Δεν κινδυνεύουμε σαν την διαβούμε, ωστόσο δεν κερδίζουμε και τίποτε αν τη διαβούμε. Αυτό ξέρουμε, αυτό κάνουμε. Η πεπατημένη δεν είναι αντικειμενικά ο καλύτερος δρόμος, αλλά αυτός που έχουμε περπατήσει και δεν κρύβει εκπλήξεις. Είναι ο δρόμος που συνηθίσαμε. Για τον λόγο αυτό –τις περισσότερες φορές– και τη διαλέγουμε. Από την πεπατημένη λοιπόν δεν έχουμε να μάθουμε τίποτε. Και όχι μόνο αυτό· επιπλέον, αν έχουμε κάποιους που θέλουν να μας βλάψουν, η πεπατημένη μας τους βοηθά, διότι ξέρουν τον δρόμο μας και θα στήσουν τα εμπόδιά τους. Και μετά πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να αντεπεξέλθουμε στις παγίδες των αντιπάλων — μεγαλύτερη από αυτήν που πιθανώς θα καταβάλουμε αν από την αρχή ψάξουμε άλλο δρόμο πέραν της πεπατημένης. Τον δρόμο αυτό εντόπισα αναπάντεχα σε κάποιους στίχους του Αριστοφάνη:

«Από τους εχθρούς μαθαίνουν οι έξυπνοι· η προφύλαξη διώχνει πέρα τους κινδύνους· τούτο δεν μαθαίνεται απ’ το φίλο, ενώ ο εχθρός σου σ’ αναγκάζει να το βρεις» (Όρνιθες στ. 375-6, μετ. Θρασύβουλος Στάυρου)

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ωθεί την Αριστερά να μείνει στην πεπατημένη, αφού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει εκνευρισμό με τη νουθεσία «να μην κουνάει το δάχτυλο». Και εδώ που τα λέμε θέλει πολλή ψυχραιμία να αντιπαρέλθει κανείς το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Πολιτικής Άνοιξης κάνει τον δάσκαλο. Εν θερμώ σπανίως υπάρχει χρόνος για αναστοχασμό, από την άλλη όμως ο Α. Σαμαράς μπορεί να ωθήσει την Αριστερά να βγει από την πεπατημένη. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι την ωθεί να διαβάσει τον λόγο του Αριστοφάνη: Ο εχθρός σου σ’ αναγκάζει να μάθεις. Αυτό θέλει σθένος και παρρησία: «Καλό θα είναι [η Αριστερά] να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της», ανεξάρτητα από το αν το ζητάει ο αρχηγός της ΝΔ ως επικοινωνιακό πρόσχημα προκειμένου να βρει συνενόχους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με τη ρητορική του, ο αρχηγός της Ν.Δ. στοχοθετεί τον, σε τελευταία ανάλυση, πολιτικό αντίπαλο σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης: και αυτός είναι η Αριστερά στο σύνολό της, χωρίς διακρίσεις κομματικής στέγης. Η στρατηγική αυτή είναι πολλαπλώς διδακτική. Εφόσον ο αρχηγός της Ν.Δ. βρήκε τον κατεξοχήν αντίπαλο γενικά στην «Αριστερά», τη βοηθά στην ταυτοποίηση του δικού της κατεξοχήν αντιπάλου: και αυτός δεν είναι (μόνο) ο αρχηγός της Ν.Δ., αλλά ολόκληρος ο συνασπισμός εξουσίας που φέρεται να επιθυμεί να ηγηθεί μετεκλογικά. Στον συνασπισμό αυτόν φυσικά περιλαμβάνονται οι νυν κυβερνητικοί συνοδοιπόροι του και όσοι κληθούν μεθαύριο να κυβερνήσουν τη χώρα για να διαχειριστούν το αρνητικό άθροισμα λιτότητας και χρεοκοπίας στο οποίο έφεραν τον τόπο.

Για να παραφράσουμε τον κύριο Σαμαρά, αντίπαλος είναι η «Δεξιά». Όχι όμως η ελληνική ιστορική Δεξιά (την οποία «ο λαός δεν ξεχνά»), αλλά η σύγχρονη πολυσυλλεκτική Δεξιά — που χωρά τραπεζίτες, αυτοπροσδιοριζόμενους κεντροαριστερούς που μπροστά τους ωχριά ακόμα και η πιο νεοφιλελεύθερη Δεξιά, μέχρι και τηλεπλασιέ βιβλίων, έως πρόσφατα cult φιγούρες του δημόσιου λόγου. Μια Δεξιά λοιπόν απαλλαγμένη μεν από τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά βουτηγμένη στη διαχείριση των νεοφιλελεύθερων-νεοσυντηρητικών συνταγών για το μέλλον. Των συνταγών που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και τον εκφυλισμό της δημοκρατίας.

Με αυτή την έννοια, οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά στέλνουν μήνυμα. Και για τον λόγο αυτό βοηθούν.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Μια σκέψη σχετικά μέ το “Από την ιστορική Δεξιά στη σύγχρονη πολυσυλλεκτική Δεξιά

  1. Οι παρελάσεις, τα φασιστόμουτρα και η στρουθοκάμηλος

    “Επεισοδιακή ήταν χθες στη Ρόδο η παρέλαση για την επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, όπου παρευρέθηκαν ο γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Χαλκιώτης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Ιατρίδη και Γ. Κασσάρας. Πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τους “επισήμους”, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και εκσφενδόνισαν προς την εξέδρα των επισήμων αυγά, γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση και να τραπούν σε φυγή οι πολιτικοί αφήνοντας στην εξέδρα τους εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας.”
    Αυτά κατάλαβε η Αυγή την επόμενη μέρα των γεγονότων της Ρόδου στις 7/3/2012. Μένοντας σ’ αυτό το δημοσίευμα θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για ακόμα μια αντιμνημονιακή διαμαρτυρία που η αριστερά οφείλει να περιθάλψει, ανάγνωση του υπολοίπου »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s