To «πρωτότοκο» των Ενθεμάτων

Standard

Μια βραδιά για την «Τυραννία του αυτονόητου» του Ν. Σεβαστάκη

Στις 9 Απριλίου, τα «Ενθέματα» και το RedNotebook, παρουσίασαν με μεγάλη χαρά και εύλογη, πιστεύουμε, υπερηφάνεια το βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκη Η τυραννία του αυτονόητου. Σχόλια για τον ψυχισμό της εποχής. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, όπου αρχικά ο ίδιος ο Νικόλας Σεβαστάκης έκανε μια ομιλία με θέμα «Η αντίθεση και η απόχρωση. Για την κοινωνική κριτική σε χαλεπούς καιρούς» κι έπειτα για το βιβλίο μίλησαν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Σπύρος Παπαδόπουλος· ο Νίκος Φίλης χαιρέτισε εκ μέρους της Αυγής.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στην ΕΣΗΕΑ, 9.4.2012

Η έκδοση είναι η πρωτότοκη στις Εκδόσεις των Ενθεμάτων, και προέκυψε από την όρεξη, το κέφι, αλλά και την εκτίμησή μας ότι η συγκέντρωση των άρθρων του Νικόλα Σεβαστάκη από την Ελευθεροτυπία, την Εποχή, τα Ενθέματα και το διαδικτυακό RedNotebook (στο διάστημα 2007-2012) είναι σχεδόν αναγκαία: μέσα στη δύσκολη συγκυρία, η ματιά του Σεβαστάκη παραμένει ψύχραιμη, επαρκώς αποστασιοποιημένη ώστε να είναι διαυγής αλλά και απολύτως αριστερή, κυρίως δε μαχητική. Η ανάγνωση των εβδομήντα περίπου κειμένων, έτσι όπως είναι συγκεντρωμένα, εκτός από αναγνωστική απόλαυση προσφέρει και δύο ακόμη σημαντικές υπηρεσίες: μας θυμίζει, καταρχάς, πόσα πολλά έγιναν στο τόσο σύντομο και συνάμα πυκνό διάστημα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων· από την προ κρίσης εποχή του 2007, όπου ο αρθρογράφος είχε ακόμη την πολυτέλεια να θίγει μια πληθώρα θεμάτων, ως τις πρώτες ρωγμές της κρίσης, από τις μεγαλειώδεις πορείες και το τραγικό γεγονός της Μαρφίν, την Υπατία, την Κερατέα και το κίνημα των πλατειών μέχρι τη σημερινή όξυνση και τις επερχόμενες εκλογές. Ακόμη, μας δίνει χρήσιμα και μάχιμα επιχειρήματα για όλα σχεδόν τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την Αριστερά, θέματα για τα οποία καλούμαστε κάθε μέρα να υποστηρίξουμε μια θέση αριστερή και πειστική. Τέλος, διαβάζοντας τα κείμενά του, το κυριότερο που αποκομίζει κανείς είναι, πιστεύουμε, η ελπίδα και η ισχυροποίηση της πεποίθησης ότι επιμένοντας αριστερά, με γερά επιχειρήματα και σαν στάση ζωής, μπορούμε όντως να προχωρήσουμε, κατακτώντας νίκες, μικρές και μεγαλύτερες.

Αυτά και άλλα πολλά έθιξαν οι ομιλητές στην παρουσίαση, γι’ αυτά και για άλλα πολλά μιλήσαμε στη θερμή δεξίωση που είχαμε ετοιμάσει στο εντευκτήριο των Ενθεμάτων, όπου, με το στομάχι ησυχασμένο από τα πλούσια και εύγευστα εδέσματα (ευγενική χορηγία φίλων, φίλων και μαμάδων) και την καρδίαν μας να ευφραίνεται από τον δροσερόν οίνον, συναναστραφήκαμε ως αργά το βράδυ.Χαρήκαμε που είδαμε τόσους φίλους στην εκδήλωση, καλοτάξιδο το καινούργιο βιβλίο του Νικόλα και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να εκδώσουμε κι άλλα ωραία πονήματα, ώστε να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε και να ’χουμε να διαβάζουμε.

Ι.Μ.

Σημείωση: Το βιβλίο (288 σελ., 11 ευρώ) το βρίσκετε σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Μπορείτε επίσης να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή να το προμηθευτείτε κατευθείαν από το εντευκτήριο των Ενθεμάτων (Βαλτετσίου 50-52, 6ος όροφος) αφού πρώτα βεβαιωθείτε με ένα τηλεφώνημα στο 215-5102120 ότι είμαστε εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s