Για την «προστασία» του πολίτη!

Standard

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

του Βαγγέλη Καραμανωλάκη

Ματίας Γκρίνεβαλντ, «Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου», 1515

Λοιπόν, καλύτερα να τις καρατομούσαμε. Ή μάλλον να τις τοποθετούσαμε σε εξέδρα στο Σύνταγμα με τις σχετικές επιγραφές από κάτω. Έτσι θα ήταν πιο ζωντανό το θέαμα, δεν θα ήταν μόνο οι άψυχες φωτογραφίες αυτών των πρόωρα γερασμένων γυναικών που κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες τις οθόνες μας. Ευτυχώς όμως τις πιάσανε! Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα! Οι υγειονομικές αρχές εργάζονται αόκνως, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθαρίζοντας την κόπρο του Αυγείου. Ας θριαμβολογήσουμε λοιπόν λιγάκι, αλλά ας κρούσουμε και τον κώδωνα του κινδύνου: η ασθένεια καραδοκεί και η «ενημέρωση» των πολιτών είναι πρώτιστη ανάγκη. Ανάγκη που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε μόνο οι διευθύνσεις των οίκων ανοχής ούτε καν τα ονόματά των γυναικών αυτών. Άλλωστε ξένες είναι, πουτάνες είναι, τι σημασία έχουν τα ονόματα. Έπρεπε να τις δείξουμε, ώστε να έχουμε πλέον μπροστά μας χειροπιαστή άλλη μια «υγειονομική βόμβα», μετά τις τρώγλες των μεταναστών. Έπρεπε να τις δείξουμε, ώστε να αποκτήσει η αρρώστια πρόσωπο. Πρόσωπο γυναικείο, κακοποιημένο από το τράφικινγκ, τα ναρκωτικά, την πορνεία, γεμάτο σημάδια και ουλές. Οι πελάτες μπορούν απλώς να παίρνουν τηλέφωνο τις υγειονομικές αρχές για ενημέρωση και συμβουλές.

 Έτσι λοιπόν… Η πρόληψη, η προστασία, το δικαίωμα στο απόρρητο των ιατρικών δεδομένων μπορούν όλα να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων μπροστά στο φόβο για τη δημόσια υγεία. Βέβαια, το AIDS δεν αφορά εμάς. Αφορά τους άλλους, προέρχεται από την ανηθικότητα, την παρεκτροπή, εκείνους τους «ανώμαλους» –είναι εντυπωσιακό ότι τώρα ανακαλύπτουμε πόσο πολλοί είναι και μάλιστα οικογενειάρχες!–, που συχνάζουν σε οίκους ανοχής. Οι χρηστοί πολίτες δεν κινδυνεύουν. Μπορεί η δημόσια υγεία από αγαθό προς προστασία να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο κίνδυνο, σε μια απειλή που απλώνεται πάνω από την πόλη, σκορπίζοντας τον φόβο; Δεν έχει σημασία ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για γάζες, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα, ότι οι «λαθρομετανάστες» αποκλείονται στην πράξη από τις υπηρεσίες υγείας, ότι τελικά ο πραγματικός κίνδυνος από τον οποίον απειλούμαστε όλοι είναι η συνεχή υποβάθμιση του νοσηλευτικού και υγειονομικού συστήματος. Εμείς θα συνταχθούμε με τις αρχές, κυνηγώντας τους φορείς του ιού.

Δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ευθύνες για όλες αυτές τις συναλλαγές μέσω των οποίων μεταδίδεται η ασθένεια. Ούτως ή άλλως, απόδοση ευθυνών δεν σημαίνει διαπόμπευση. Πάντως, ακόμη κι έτσι, η ευθύνη δεν θα βάραινε μόνο αυτές τις δυστυχισμένες γυναίκες. Και δεν εννοώ μόνο όσους τις έφεραν εδώ τάζοντας μια καλύτερη ζωή, τους νταβατζήδες ή και τους πελάτες που πλήρωναν παραπάνω για να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Εννοώ και όλους όσους, δημοτικές αρχές, αστυνομία, αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια για να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια παράνομα οι οίκοι ανοχής, όλους όσους πλούτισαν κυριολεκτικά από τα σώματα τους. Και άλλους, και άλλους. ΄Ολους εκείνους που χρόνια δεν νομοθετούν, αφήνοντας ανεξέλεγκτο όλο αυτό το «εμπόριο», χωρίς πλαίσιο λειτουργίας για να μην προσβάλουν τα χρηστά ήθη. Ας προσθέσουμε και τις δικές τους φωτογραφίες στις οθόνες μας. Αφενός θα είναι πιο δίκαιο, μα, κυρίως θα φέρει και μεγαλύτερη θεαματικότητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s