Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικού επιταχυντή της κοινωνικής πρωτοβουλίας

Standard

απόσπασμα από συνέντευξη του  Μιχάλη Βακαλούλη στην Ελένη Τσερεζόλε, που δημοσιεύεται στα Ενθέματα της 17ης Ιουνίου

«Διαδήλωση». Από το μπλογκ pandik.wordpress.com

Η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει εδώ και δύο χρόνια σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας και πολιτικής αποσύνθεσης χωρίς προηγούμενο από τα μετεμφυλιακά χρόνια. Αντιπροσωπεύει τον αδύνατο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας όχι λόγω μεγέθους του χρέους της, αλλά γιατί συνδυάζει εκρηκτικές αντιφάσεις: πρωτόγνωρη κοινωνική εξαθλίωση για ανεπτυγμένη χώρα, δέσμευση σε μη υλοποιήσιμες μνημονιακές πολιτικές που φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, ηθικοπολιτική κατάπτωση των διαπλεκόμενων πολιτικών ηγεσιών, κρίση ηθικού μια κοινωνίας που χάνει την εμπιστοσύνη στον ίδιο της τον εαυτό. Η χώρα απογυμνώνεται από την εθνική της κυριαρχία και παραδίδεται στους δανειστές της.

Η Ελλάδα όμως σ’ όλο αυτό το διάστημα αντιστέκεται, διαδηλώνει την οργή της παρά την ωμή αστυνομική καταστολή, διεκδικεί την αξιοπρέπεια του Πραγματικού ενάντια στο σιδηρούν παραπέτασμα του μνημονιακού δόγματος. Η δημοκρατία είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό για να αφεθεί στους τραπεζίτες. Η θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βυθίζει τις ρίζες της μέσα στη κοινωνική μαχητικότητα που ψάχνει για βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτική αποκρυστάλλωση, συνδέοντας αδιάρρηκτα τη πάλη για την κοινωνική δικαιοσύνη με τη πάλη για τη δημοκρατική λαϊκή κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σε συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο να ξεπεράσει την ψυχολογία του «μικρού παίκτη» και να αρθεί στον ορίζοντα του στρατηγικού οράματος, διεκδικώντας την κυβερνητική εξουσία. Πέτυχε να συνθέσει με αξιοπιστία την πολυφωνία του, παρά τις μικρόψυχες και κακεντρεχείς επιθέσεις που δέχεται από κείνους για τους οποίους η πολιτική ηγεμόνευση μοιάζει μάλλον με καταιγισμό στρατιωτικών παραγγελμάτων. Δεν είναι βέβαια τυχαίο το ότι βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εμψυχώνοντας το λαό να σηκώσει ψηλά το κεφάλι διεκδικώντας, με «λογισμό και μ’ όνειρο», όλα όσα του ανήκουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λειτουργεί σαν πολιτικός επιταχυντής και πολλαπλασιαστής open source της κοινωνικής πρωτοβουλίας. Η επαναθεμελίωση της πολιτικής επιτάσσει συλλογική ενεργοποίηση των πολιτών για τη ανάληψη των προβλημάτων τους ενάντια στην επαγγελματοποιημένη, εμπορευματοποιημένη και διεφθαρμένη πολιτική. Όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, και μόνο αυτή η δημοκρατική ρωγμή ισοδυναμεί με μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση. Η πρό(σ)κληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εξαιρετική πολιτική προσφορά σε μια συλλογική κοινωνική ζήτηση. Ένα αυθεντικό ιστορικό στοίχημα. Κι όπως έλεγε ο Σενέκας, δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε μας φαίνονται δύσκολα.

Ο Μιχάλης Βακαλούλης (vakaloulis.wordpress.com) διδάσκει θεωρία της συλλογικής δράσης, μεθοδολογία και πολιτική κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Σπούδασε οικονομία, πολιτικές επιστήμες και είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Πολλές μελέτες του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το ερευνητικό του πεδίο αφορά τα σύγχρονα προβλήματα των κοινωνικών κινημάτων στη διάδρασή τους με τη θεσμική πολιτική, τη κριτική ανάλυση των σύγχρονων μορφών διαχείρισης των επιχειρήσεων μέσα στη κεφαλαιοκρατική κρίση, τις νέες μορφές πολιτικοποίησης. Η σχέση της νεολαίας με την εργασία και την πολιτική αποτελεί αντικείμενο μιας συγκριτικής κοινωνιολογικής μελέτης που διεξάγει το τελευταίο διάστημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s