Πρωτοβουλία κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων στην Τουρκία

Standard

Όποιος και όποια θέλει να υπογράψει το κείμενο, μπορούν να το κάνουν στο http://amvlosis-turkey.blogspot.gr

Πρωτοβουλία κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων στην Τουρκία

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρετζέπ Ακντάγ δήλωσαν ότι στα τέλη του Ιουνίου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα θέτει εκτός νόμου τις αμβλώσεις μετά την τέταρτη εβδομάδα της κύησης. Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εξίσωσε την άμβλωση με την ανθρωποκτονία, αναφέροντας μάλιστα ότι η μη παρέμβαση του κράτους στο ζήτημα αυτό θα ισοδυναμούσε με το να παρακολουθούμε κάποιον να αυτοκτονεί και να μην τον σταματήσουμε. Και οι δύο πολιτικοί επιτέθηκαν ακόμη, στις γεννήσεις με καισαρική τομή, αναφέροντας ότι αυτή αποτελεί μέρος σχεδίου για την πληθυσμιακή αποδυνάμωση της Τουρκίας.

            Είναι προφανές ότι οι λόγοι της εκπόνησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου καθόλου δεν σχετίζονται με  τη μέριμνα για την υγεία των γυναικών, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Εγγράφονται στο πλαίσιο του γενικότερου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και της κεμαλικής/ φιλοατλαντικής πτέρυγας (ο μέχρι τώρα ισχύων νόμος εκδόθηκε το 1983 και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται «προϊόν του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου»), καθώς και των δημογραφικών/ γεωπολιτικών στόχων της Τουρκίας. Για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών στοχοποιείται ένα μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού, στο οποίο το κράτος αρνείται το δικαίωμα του ελέγχου πάνω στο ίδιο του το σώμα.

            Είναι ολοφάνερο ότι κάτι τέτοιο αποτελεί καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των γυναικών, τις οποίες η κυβέρνηση υποτάσσει σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρχεται επίσης σε κατάφωρη αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η άμβλωση είναι ελεύθερη μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης (σε κάποιες χώρες και αργότερα). Θα είναι επομένως ασύμβατο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δηλαδή με τις αρχικές εξαγγελίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα, η ισότητα των δύο φύλων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης αποτέλεσαν τα εμβλήματα του κόμματος που το έφεραν στην εξουσία το 2002. Θα είναι ασύμβατο ακόμη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών που η Τουρκία ενέκρινε το 1985. Το υπό μελέτη νομοσχέδιο θα αντιβαίνει, τέλος, στα δεδομένα της επιστήμης, όπως δήλωσε ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB), ο οποίος ανακοίνωσε ότι το περιθώριο της άμβλωσης στις 10 εβδομάδες της κύησης, που ο παρών νόμος προσφέρει, είναι απόλυτα συμβατό επιστημονικά, καθώς και ότι τα σχεδιαζόμενα περιοριστικά μέτρα θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών, υποχρεώνοντάς τις να προβαίνουν σε παράνομες και συνεπώς αμφίβολης ιατρικής ασφάλειας αμβλώσεις.

            Οι Έλληνες πολίτες που υπογράφουμε το κείμενο αυτό  δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και καλούμε το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να επανεξετάσει τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εκφράζουμε δε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις τουρκικές γυναικείες οργανώσεις που αντιδρούν στο σχεδιαζόμενο περιορισμό των αμβλώσεων.

 http://amvlosis-turkey.blogspot.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s