Ο Κώστας Χάρης, επίτιμος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Standard

Από την τελετή της αναγόρευσης

Επίτιμος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε πριν λίγες μέρες ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός Κώστας Χάρης. Είναι μια πράξη τιμής και δικαιοσύνης, που γεμίζει χαρά την εκπαιδευτική κοινότητα, και ευρύτερα τον κόσμο των γραμμάτων που ξέρει και τιμά το επιστημονικό και διδακτικό έργο του.

Τα πρώτα χρόνια υπηρέτησε δάσκαλος στην ορεινή Δωρίδα. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Tο 1951-52 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1952-55, με υποτροφία του ΙΚΥ, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 1956 καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης και το 1962 διευθυντής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Το 1965 σύμβουλος του νεοϊδρυμένου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Παπανδρέου-Παπανούτσου, πρόεδρος του Τμήματος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και επόπτης των Παιδαγωγικών Ακαδημιών. Το 1967, με την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου από τη χούντα, επανήρθε στην προηγούμενη θέση, του διευθυντή Παιδαγωγικής Ακαδημίας, και στη συνέχεια απολύθηκε από την υπηρεσία.

Mε τη μεταπολίτευση αποκαταστάθηκε ως σύμβουλος του Ανωτέρου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια του ΚΕΜΕ και του Παιδαγωγικού. Ινστιτούτου. Στο διάστημα 1976-80 επιδόθηκε, με έδρα τη Βόννη, στην οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το 1982-85  ήταν εκπρόσωπος του ΥΠΕΠΘ στις Επιτροπές Παιδείας της ΕΟΚ και του ΟΟΣΑ. Την περίοδο της ελληνικής προεδρίας (1983), πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΕΟΚ.

Από τις συγγραφικές του εργασίες (εκτός από τα  δημοσιεύματα σε εκπαιδευτικά περιοδικά, πάνω σε θέματα του κύκλου των επιστημών της αγωγής, ειδικά άρθρα στην εννιάτομη Παιδαγωγική – Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνικά Γράμματα 1985-1993, της οποίας ήταν διευθυντής σύνταξης) σημειώνουμε: Η ψυχολογική κατανόηση και περιγραφή της ατομικότητας του μαθητή (Τρίπολη 1960), Προβλήματα αγωγής στην οικογένεια και το σχολείο (Μορφωτική (Αθήνα 1974), Ελληνική Παιδεία για τον Ελληνισμό της Διασποράς (Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2004), Από το οδοιπορικό ενός δασκάλου: Σελίδες από τη ζωή και την εκπαίδευση στη διαδρομή του 20ού αιώνα» (Γαβριηλίδης 2011), Από την παιδαγωγική θεωρία στην εκπαιδευτική πράξη (Gutenberg, 2011).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s