Διακήρυξη της Βαρκελώνης: Για την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση στην ευρωζώνη

Standard

Φεμινίστριες οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο


 Την παρακάτω διακήρυξη υπέγραψαν περίπου 300 φεμινίστριες οικονομολόγοι απ’ όλο τον κόσμο (δύο από την Ελλάδα). Οι φεμινίστριες οικονομολόγοι απορρίπτουν τις ταξικές πολιτικές που προωθούνται στις χώρες της Ευρωζώνης και υπονομεύουν τις συνθήκες διαβίωσης της πλειοψηφίας των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών, καθώς και το οικονομικό σύστημα που εκμεταλλεύεται την απλήρωτη εργασία των γυναικών για να απορροφήσει τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

 

Πάρτυ των «Ενθεμάτων», Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, 29.6.2012. Φωτογραφία του Άγγελου Καλοδούκα.

Εμείς οι φεμινίστριες οικονομολόγοι που συγκεντρωθήκαμε στη Βαρκελώνη, με την ευκαιρία του 21ου Ετήσιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE), θεωρώντας ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο νεοφιλελευθερισμός έχει προκαλέσει πολλαπλές κρίσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, και αυτή η παγκόσμια κρίση έχει μετακινηθεί από την περιφέρεια προς το κέντρο και τώρα πλήττει την Ευρώπη. Διακηρύσσουμε ότι:

Οι προτάσεις που προωθούνται για την Ευρωζώνη βασίζονται στη μείωση των μισθών, τη διάβρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ευημερίας, και τη δημοσιονομική λιτότητα με το πρόσχημα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, του ελέγχου του πληθωρισμού και της μείωσης του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτές οι προτάσεις συνιστούν ευθεία και βίαιη ταξική επίθεση στις συνθήκες διαβίωσης της πλειοψηφίας γυναικών, ανδρών και παιδιών.Απορρίπτουμε τόσο τις τρέχουσες κυρίαρχες εξηγήσεις της παγκόσμιας κρίσης όσο και τις προτάσεις για την επίλυσή της.

Απορρίπτουμε τις οικονομικές στρατηγικές που συνεχίζουν να διοχετεύουν το εισόδημα και τον πλούτο υπέρ του χρηματοπιστωτικού και του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στερούν από τους ανθρώπους την αναγκαία φροντίδα και τα μέσα για μια βιώσιμη ζωή.

Απορρίπτουμε ένα οικονομικό σύστημα που, για να παραμείνει σε λειτουργία, εκμεταλλεύεται την απλήρωτη εργασία φροντίδας των γυναικών, στηριζόμενο σε αυτές, ώστε να απορροφήσουν το δραματικό κόστος της κρίσης.

Πιστεύουμε ότι η υπέρβαση της παρούσας κρίσης απαιτεί άμεση δράση για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, την αποκατάσταση και επέκταση των κοινωνικών δαπανών ώστε να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, την προοδευτική φορολογία, και μη-αποπληθωριστικές νομισματικές πολιτικές.

Εξίσου επειγόντως, χρειάζεται η φροντίδα του περιβάλλοντος και η φροντίδα των ανθρώπων να καταστούν κοινή ευθύνη και δημόσια υποχρέωση.

Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα κρίση είναι το αποτέλεσμα διαρθρωτικών συγκρούσεων στην παραγωγή, την διανομή και την κοινωνική αναπαραγωγή. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συγκρούσεις με ένα βαθιά μετασχηματιστικό τρόπο, έτσι ώστε η οικονομία να μην βρίσκεται στην υπηρεσία των κατόχων κερδών και εισοδημάτων από χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις, αλλά στην υπηρεσία μιας βιώσιμης και καλής ζωής για όλους και όλες.

Βαρκελώνη, 28 Ιουνίου 2012

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Διακήρυξη της Βαρκελώνης: Για την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση στην ευρωζώνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s