Καλό χειμώνα

Standard

του Στρατή Μπουρνάζου

Σχέδιο του Νταβίντ Μπουρλιούκ, 1914

Tα social media, και ιδίως το twitter, πήραν φωτιά την προηγούμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας Σαμαρά στη Βουλή. «Τζάμπα μαγκιά» και «χυδαιότητα» ήταν δύο από τους συνηθέστερους, και μάλλον αβρότερους, χαρακτηρισμούς που κυκλοφορούσαν. Θα πρόσθετα άλλες τρεις λέξεις, για να αποτυπώσω την εντύπωση που μου προξένησε η ομιλία: πρωτοφανής, ανησυχητική, αλλά και αποτελεσματική.

Πρωτοφανής, για έναν διπλό λόγο. Πρώτον, ήταν αφιερωμένη ως επί το πλείστον στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Προς στιγμήν τσιμπήθηκα, για να βεβαιωθώ πως δεν ονειρεύομαι, πως δεν είχε βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού, σε μια πλήρη αντιστροφή των ρόλων, ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, σφυροκοπούσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεύτερον, όσο τουλάχιστον θυμάμαι, στη συζήτηση των προγραμματικών κυριαρχούν συνήθως οι εξαγγελίες, τα όμορφα λόγια, ένα κλίμα προσδοκίας αλλά και μετριοπάθειας, του στυλ «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» κ.τ.ό. — η όξυνση, η πόλωση, οι διαψεύσεις ακολουθούν συνήθως έπειτα από κάποιο διάστημα. Η ομιλία Σαμαρά βρισκόταν στους αντίποδες ενός τέτοιου κλίματος.

Ανησυχητική, επειδή αποτελεί τροχιοδείκτη για το τι έπεται. Καθώς η «αναδιαπραγμάτευση» κατέρρευσε πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η κυβέρνηση κατάφερε, σε λίγες μόνο μέρες, να εξανεμίσει τις προεκλογικές εξαγγελίες, την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Δεν χρειάζεται μεγάλη εμβρίθεια για να προβλέψουμε ότι η καταστολή (υλική, αλλά ιδεολογική, με το ξερίζωμα των «ζιζανίων») θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των εξελίξεων το επόμενο διάστημα. Και, ακόμα, ότι η κυβέρνηση τη συναίνεση (γιατί στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες, όσο αυταρχικές ή εκφυλισμένες κι αν είναι, δεν μπορεί κανείς να κυβερνάει μόνο με τα ρόπαλα) θα τη χτίσει αρνητικά, θα αντλήσει τη νομιμοποίησή της από σκοτεινά συναισθήματα: τον φόβο, την αγωνία, την εχθρότητα (για τους μετανάστες, τους «ταραξίες», τους αθλίους, για την πτώχευση της χώρας), την καταστροφολογία, την τερατοποίηση της αντιπολίτευσης, Όπως επισήμανε ο Στέλιος Κούλογλου, η διάψευση, τόσο γρήγορα, της προεκλογικής εξαγγελίας για «θαρραλέα αναδιαπραγμάτευση» μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες — όχι απλώς για το πολιτικό σύστημα, αλλά και για τη δημοκρατία συνολικά» («Η χώρα μπαίνει σε περίοδο μεγάλης πολιτικής ανωμαλίας», tvxs, 9.7.2012).Παρά ταύτα, η ομιλία Σαμαρά, στον βραχύ χρόνο, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς χρησιμοποιεί το δοκιμασμένο εργαλείο που χάρισε στη Ν.Δ. τη νίκη: τον φόβο και την κινδυνολογία. Ακόμα και αν αποδειχθεί εν τέλει καταστροφική, και για τη ΝΔ και τον τόπο, αυτή η τακτική προσώρας μπορεί να αποδώσει, να συσπειρώνει, αν όχι και να κινητοποιεί, ενάντια στα «κόκκινα τσακάλια»: Μον ντιε, λε μπολσεβίκ!

Κατά τη γνώμη μου, η τρικομματική κυβέρνηση κοντεύει ήδη να εξαντλήσει το θετικό της πολιτικό κεφάλαιο, τον ορίζοντα των προσδοκιών και της συστράτευσης των πολιτών. Και μου μοιάζει βέβαιο σε λίγους μήνες θα παραπαίει, μέσα σε μια θάλασσα προβλημάτων, οργής, αντιφάσεων, διαφθοράς και ανικανότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι θα καταρρεύσει ούτε ότι η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. ( Βλ. και το άρθρο του Παναγιώτη Σωτήρη, «Η εξουσία δεν είναι ποτέ “ώριμο φρούτο”», Νέα της Λέσβου, 4.7.2012, αναδημοσιευμένο στο http://www.aristerovima.gr).

Η ένταση της κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η αναβάθμιση της καταστολής, η ενίσχυση των αγώνων αλλά και η απελπισία, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η ενδεχόμενη επαναφορά λύσεων τύπου Παπαδήμου, η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η μονοφωνία των ΜΜΕ, όλα αυτά μαζί –για να αναφέρω μερικά μόνο προβλέψιμα ενδεχόμενα, γιατί θα υπάρχουν και πολλά άλλα, απρόβλεπτα– δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με άδηλη έκβαση. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πιθανό και, για μένα τουλάχιστον, καλό σενάριο· όχι όμως και βέβαιο. Στον δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται, πέρα από βεβαιότητες και «νομοτέλειες», ας κάνουμε ο καθένας ό,τι του αναλογεί για να μην επιβεβαιωθούν οι χειρότερες εκδοχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s