Υποχώρηση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ποινικοποίησης των αμβλώσεων

Standard

της Έφης Κάνερ

Πριν από τρεις εβδομάδες, τα «Ενθέματα» δημοσίευσαν το κείμενο της Πρωτοβουλίας ενάντια στο νομοσχέδιο που  ποινικοποιούσε τις αμβλώσεις στην Τουρκία. Λόγω των αντιδράσεων, στην Τουρκία και διεθνώς, το νομοσχέδιο πάγωσε. Η ιστορικός Έφη Κάνερ, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών, μας συνοψίζει με συντομία τις εξελίξεις:

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Έργο του Έγκον Σίλε

Τον Μάιο της φετινής χρονιάς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρετζέπ Ακντάγ δήλωσαν ότι στα τέλη του Ιουνίου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επρόκειτο να καταθέσει νομοσχέδιο που θα έθετε εκτός νόμου τις αμβλώσεις μετά την τέταρτη εβδομάδα της κύησης. Σε σχετικές δηλώσεις του μάλιστα ο πρωθυπουργός εξίσωνε την άμβλωση με ανθρωποκτονία. Τις δηλώσεις αυτές ακολούθησαν πολυάριθμες και μαζικές διαδηλώσεις που οι γυναικείες οργανώσεις διοργάνωσαν στα αστικά κέντρα της χώρας. Εκτός αυτού έντονη υπήρξε η αντίδραση μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης, γυναικείου και ανδρικού. Την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα αυτά μέτρα κατά των αμβλώσεων εξέφρασαν, ακόμη και πολλοί οπαδοί του ΑΚΡ.

Τελικά, η κυβέρνηση υπό την πίεση της μαζικής αντίδρασης αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, προς το παρόν, στο θέμα του χρονικού ορίου νομιμότητας των αμβλώσεων. Τα πράγματα, δηλαδή, ως προς αυτό το ζήτημα παραμένουν ως είχαν (χρονικό όριο νομιμότητας στη 10η εβδομάδα της κύησης). Η δε κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο. Δεν είναι γνωστό το τι θα περιλαμβάνει αυτό, θεωρείται όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω, αν και διαφορετικού είδους, περιορισμοί στις αμβλώσεις. Ανεπίσημοι και έμμεσοι περιορισμοί άλλωστε τίθενται από τώρα. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις εγγράφονται στο συνολικότερο κλίμα της όξυνσης του κυβερνητικού αυταρχισμού που παρατηρείται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s