Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη λιτανεία και περιφορά του παστιτσίου στα Εξάρχεια

Standard

 και η ολονυκτία στη σκήτη «Ενθεμάτων»

[στο τέλος του ρεπορτάζ, βίντεο από τη λιτανεία

στο ακόμα πιο τέλος, απολυτίκια του Παστιτσίου υπό της ευλαβούς Αικατερίνης]

Η ευλογία του παστιτσίου υπό του ιερομονάχου Ευστρατίου. Φωτό της μοναχής Έλενας

Σε κατανυκτικό κλίμα, εκατοντάδες πιστοί εόρτασαν το βράδυ της Παρασκευής τη μνήμη του αγρίου και θερμοφόρου πατρός Παστιτσίου, προστάτη της  ιεράς σκήτης των «Ενθεμάτων».

Η περιφορά της εικόνας και του παστιτσίου (ένα ταψί) ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ από τη σκήτη «Ενθεμάτων», στην οδό Βαλτετσίου (παραπλεύρως της μονής Αγράφων και έναντι του ναϋδρίου  του αγίου Σαλέρο).

H θαυματουργός εικών, έργο του πετραλωνίτου αγιογράφου Παναγιώτου. Φωτό της αδελφής Ζακού

Ο ιερομόναχος Ευστράτιος ο Κρης, μοναχός της σκήτης, απευθυνόμενος στους  πιστούς εξήγησε πώς «κατά τη διάρκεια του απεχθούς και τυραννικού μνημονιακού ζυγού, ο σεπτός Παστίτσιος προυφύλαξεν την σκήτην ημών και το ευλαβές εκκλησίασμά της (μαρξιστάς, κομμουνιστάς, τροστκιστάς, συριζιστάς,  ανταρσυστάς, αντιεξουσιαστάς, ενίοτε και ρεφορμιστάς) από πάσα απειλήν, κρατικήν αυθαιρεσίαν, ου μην αλλά και καταστολήν». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη συγκίνησή του που θα συλλειτουργούσε με δύο εκλεκτούς αδελφούς, «υπέρλαμπρους αστέρες του πασταφαρισμού και του ελληνισμού», όπως τους χαρακτήρισε, τον θεοφιλέστατο χωρεπίσκοπον Τσαμαδού Ιωάννην και τον υπέρτιμον και έξαρχον πάσης Ηλιουπόλεως Εμμανουήλ.

Ευλογία στην πύλη της σκήτης «Ενθεμάτων» (Φωτό: J. Utopie)

Τέσσερις ευλαβείς νέοι σήκωσαν την τάβλα, στο κέντρο της οποίας ήταν  τοποθετημένο εντός γυάλας πυρέξ το ιερόν παστίτσιον, ενώ ο π. Ιωάννης ανέλαβε το εικόνισμα (έργο του μεταβυζαντινού πετραλωνίτου μοναχού Παναγιώτου). Το πλήθος, σε κατάσταση ένθεου ενθουσιασμού, ακολουθούσε την τάβλαν, ψάλλοντας μαζί με τους τρεις πατέρες κοντάκια και απολυτίκια όπως «Του οσίου Παστιτσίου», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», «Η θρησκοληψία είναι ένα βίτσιον,  λευτεριά στον Γέρονταν Παστίτσιον», «Εκ της νεότητος ο πειρασμός»,  «Του Γέροντος η μπεσαμέλ ποτέ της δεν σουρώνει, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», «Τη υπερμάχω»,  «Έραναν το φέισμπουκ παστίτσιο με κρέμα», «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμοοοοός!».

Έπειτα από σύντομη στάση στο κατειλημμένον κοινωνικόν κέντρον «Βοξ», ένθα ευσεβείς καταληψίαι επροσκύνησαν την εικόνα του οσίου, περνώντας κάτω από την τάβλα, ενώ οι τρεις ιεράρχες ευλόγησαν τον χώρο, θυμιάζοντας και ραίνοντάς τον με βασιλικόν, η λιτανεία, διαμέσου της πλατείας Εξαρχείων, έφτασε στην (κοινωνικήν) μητρόπολιν Τσαμαδού.

Στιγμιότυπο από τη λιτανεία. (Φωτό: J. Utopie)

Πλήθος ευλαβών, συγκεντρωμένοι-ες από νωρίς, είχαν στολίσει τον περίβολον του πεζοδρομίου και τους προαύλιους χώρους του καφενείου «Αθήναιον» και του Στεκίου Μεταναστών με κεριά, δημιουργώντας ατμόσφαιρα κατάνυξης, ενώ άλλοι θαμνώνες περίμεναν γονυπετείς στις καρέκλες τους. Ο ιερομόναχος Ευστράτιος συνόψισε ξανά τη σημασία της βραδιάς, ανεπέμφησαν ύμνοι και δεήσεις, εψάλη η συνταγή του παστιτσίου («ενάμισι πακέτο μακαρόνια νο 5 χονδρά, ¾ κιλού κιμά, ¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμένο, 3-4 τομάτας ωρίμους ή τοματάκι ψιλοκομμένον ή πελτέ κλπ. κλπ) ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με τον θρησκευτικό ύμνο «Έχετε ψαράδες ψάρια, αστακούς και καλαμάρια;» (η ερώτηση του Ιησού στους αλιείς κατά την περιοδεία του στη Γαλιλαία) και το ιδιόμελον (σε πλάγιο δεύτερο) «Έχουμε καλή σαρδέλα, σαν την όμορφη κοπέλα!» (η απάντηση των αλιέων στον Κύριον)  από το «Κατά Παστίτσιον» Ευαγγέλιον (2, 5).

Η περιφορά ολοκληρώθηκε στη σκήτη «Ενθεμάτων». Ο π. Ευστράτιος ανέγνωσε σύντομον ευχήν («Κύριε, ο τον διάβολον καταργήσας, ο τον θάνατον πατήσας, προφύλαξον ημάς από του τρισκατάρατου Μνημονίου και παντός άλλου δαιμονίου, πολλαπλασίασον τον παστίτσιον ετούτον, ως τους άρτους και τους ιχθύς, ευλόγησον τους κοινωνικούς αγώνας και την ταξικήν πάλιν, αμήν), ενώ οι π. Εμμανουήλ, και Ιωάννης ευλόγησαν το παστίτσιον  το οποίο και  επολλαπλασιάσθη (τρία ταψιά). Ακολούθησε, έμπροσθεν της εικόνας του οσίου παστιτσοκλασία και  κρασοκατάνυξις, σε βαθιά κατανυκτικό κλίμα.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ

φωτογραφίες είναι της εν Παστιτσίω αδελφής  Jaquou Utopie

Δείτε επίσης και άλλα σχετικά δημοσιεύματα ευσεβών στο http://parallhlografos.wordpress.com/

Το κάτωθεν ιερόν βίδεο ετραβήχθη από τον π. Αναδυόμενο Γαλαξία τον Πλατσανιστή:

Απολυτίκια του Παστιτσίου (συντεθέντα υπό της ευσεβούς Αικατερίνης)

Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν

Οι δε εκζητούντες τον Κύριον

Ουκ ελαττωθήσονται παντός παστιτσίου.

 Ως των πεινασμένων ελευθερωτής,

 και των πτωχών υπερασπιστής,

ασθενούντων ιατρός,

προγαστόρων υπέρμαχος, Κιμαδοφόρε,

Μπεσαλομάρτυς Παστίτσιε,

πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ,

σωθήναι τας κοιλίας ημών.

9 σκέψεις σχετικά με το “Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη λιτανεία και περιφορά του παστιτσίου στα Εξάρχεια

  1. Πάνσεπτε Ευστράτιε τα σέβη μου. Αφού εκφράσω την βαθυτάτην οδύνη μου για το ότι δεν ηδυνήθην να παραστώ στην θεάρεστον περιφοράν, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω μιαν αναλόγου ήθους, όχι φυσικά τόσον υψηλού επιπέδου, ενέργεια την οποίαν ομού, με την συμπαράστασιν φυσικά και ετέρων θεοσεβών φοιτητών-τριών, είχαμε πραγματοποιήσει προ αμνημονεύτων ετών εις το άντρον ακολασίας και αθεϊας που φέρει τον βαρύγδουπον τίτλον Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Αναφέρομαι εις την εντονοτάτην παράστασιν διαμαρτυρίας δια το γεγονός ότι τα αστικά λεωφορεία τα οποία, μεταφέροντα φοιτητάς, ετερμάτιζαν εις την Πανεπιστημιούπολην και έφεραν εις την προμετωπίδαν τους τον αριθμόν 222, αφικνούνταν κατά κανόνα εις τριάδας, το ένα όπισθεν του άλλου. Δεν ήτο απαραίτητον να είναι κανείς τέρας ευφυίας δια να πραγματοποιήσει έναν απλούν πολλαπλασιασμόν-3 επί 222- και αυθωρεί να ευρεθεί αντιμέτωπος με τον αριθμόν του Κτήνους. Οποίον σατανικόν σχέδιον είχε σκαρφιστεί ο Δαίμων δια να εισχωρεί εις τας τρυφεράς ψυχάς των νέων!! Εν πάση περιπτώσει, συνεχίστε τον αγώνα τον καλόν πανιερώτατε-δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν και του παστιτσίου την ελευθερίαν!!

  2. Συγκινημένοι (από τα γέλια) παρακολουθήσαμε τη λιτανεία όσοι άπιστοι θεωρήσαμε ότι κάνατε πλάκα όταν λάβαμε ειδοποιήσεις για το πρόγραμμα της λιτανείας! Ευχαριστούμε!

  3. Πίνγκμπακ: Greek Pastafarian arrested for "Cyber Crimes" - More happy things! | More happy things!

  4. Πίνγκμπακ: Greek Pastafarian arrested for “Cyber Crimes” — Feederoo.com

  5. Πίνγκμπακ: Greek Pastafarian arrested for "Cyber Crimes" | It's like, Really?

  6. Πίνγκμπακ: Greek Pastafarian arrested for "Cyber Crimes" - Amazing! Gadgets

  7. Πίνγκμπακ: Greek Pastafarian arrested for "Cyber Crimes" | Globe Law News

  8. Πίνγκμπακ: H περιφορά της εικόνας και του σκηνώματος του γεροντά Παστίτσιου « O Antista/Chef προτείνει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s