Πτυχές του Παστίτσιου

Standard

του Ιωάννη Σταφίδα

Ο δημιουργός του «Γέροντος Παστιτσίου». Από τη συνέντευκή του στον Κώστα Βαξεβάνη (http://www.koutipandoras.gr/?p=25937)

Έχουν γραφτεί ήδη αρκετά για τον «γέροντα Παστίτσιο». Δεν χρειάζεται, έτσι, να επαναλάβω τα αυτονόητα αλλά και ουσιώδη, ότι δηλαδή η δίωξη πλήττει στην καρδιά του, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς η συγκεκριμένη σελίδα δεν περιείχε ούτε απειλές ούτε προτροπές σε βιαιοπραγίες ούτε τίποτα παρόμοιο. Θα περιοριστώ σε δύο πτυχές που νομίζω ότι δεν προσέχτηκαν πολύ.

Το πρώτο είναι ότι ο συλληφθείς δεν μοίραζε φυλλάδια και εικόνες του «γέροντος» στην Ομόνοια, ούτε, έστω, στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Για να συλληφθεί, χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (και εδώ υπάρχει το σοβαρό ζήτημα, εάν το facebook έδωσε τα στοιχεία ή εάν η ΕΛΑΣ τα υφάρπαξε με «ψάρεμα»), εντόπισε τον δράστη, εκδόθηκε ένταλμα, η αστυνομία κατέφθασε σπίτι του, τον συνέλαβε και τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Η δυσαναλογία με τις  πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, είναι τερατώδης. Για ποιους έχει κινηθεί ανάλογη διαδικασία, όλα τα τελευταία χρόνια; Για διακινητές παιδικής πορνογραφίας και μεγαλοεκβιαστές, νομίζω.

Το δεύτερο είναι ότι ο εικοσιεπτάχρονος δεν έκανε απλώς πλάκα. Δεν έγραφε λ.χ. για τους «τράγους» ούτε λαϊκά ρητά όπως «τρεις παπάδες ναν καλοί κάνουν μια οκά μαλλί». Εκτός του ότι η σελίδα του ήταν μάλλον συγκρατημένη (σε σχέση με την ένδοξη βωμολοχική παράδοση του ελληνισμού, που ενσαρκώνει σήμερα ο Τζίμης Πανούσης), το σημαντικό είναι ότι δεν έκανε πλάκα για την πλάκα. Πρόθεσή του ήταν να διακωμωδήσει τη δεισιδαιμονία, την αγυρτεία, τα σύγχρονα «νερά του Καματερού», τις «αγίες Αθανασίες» του 2012. Τα αστεία του υπηρετούσαν ένα σκοπό διαφωτιστικό. Και, διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας ότι ένας τοξικομανής σε κώμα έγινε περδίκι χάρη σε ένα σβωλαράκι χώμα από τον τάφο του Παΐσιου που έβαλε η μάνα του κάτω από το μαξιλάρι,[1] σκέφτεται κανείς ότι ίσως άλλη πόρτα έπρεπε να κρούσει η αστυνομία.

 

Ο Ιωάννης Σταφίδας είναι μεσαιωνολόγος

ΥΓ. Κάποιοι τουιτερικοί φίλοι έθεσαν το ερώτημα: Δεν μπορεί κάποιοι πιστοί να προσβλήθηκαν από έγραφε ο Παστίτσιος; Μεγάλο θέμα· πολύ σύντομα, στους 140 χαρακτήρες του τουίτερ, απάντησα ότι, ακόμα κι αν υπάρχει προσβολή, από εκεί μέχρι την ποινικοποίηση, τη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.


[1] Το πράγμα γίνεται εντελώς τραγελαφικό, καθώς η Ελεύθερη Ώρα άντλησε τα στοιχεία για το πρωτοσέλιδό της από τη σελίδα του «Παστίτσιου», μην κατανοώντας την «τρολιά» και αδυνατώντας πλήρως να αντιληφθεί τη φύση του κειμένου…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πτυχές του Παστίτσιου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s