Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα: Μια είδηση και τρεις ερωτήσεις

Standard

της Ιωάννας Μεϊτάνη

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ έρχεται στην Ελλάδα: Την Τρίτη εγκαινιάζεται το Ελληνικό του Παράρτημα, που εδρεύει στην οδό Καλλιδρομίου 17. Με την ευκαιρία αυτή, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός στη σφαίρα της πολιτικής, της ιδεολογίας και του πολιτισμού, και καθώς συντονίστρια του Ελληνικού Παραρτήματος είναι ένας δικός μας άνθρωπος, η Ιωάννα Μεϊτάνη, της ζητήσαμε να μας εξηγήσει τη φυσιογνωμία, τους στόχους και τα σχέδια του Ιδρύματος, γενικά και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Στρ. Μπ.

1. Τι είναι και τι θα κάνει το Παράρτημα αυτό; Η είδηση γνωστή, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ανοίγει Παράρτημα στην Ελλάδα. Προφανής η πρώτη ερώτηση: Τι είναι και τι θα κάνει το Παράρτημα αυτό; Ας τα πιάσουμε, λοιπόν, απ’ την αρχή: το Ίδρυμα (ΙΡΛ) ιδρύθυκε το 1990 στη Γερμανία ως φορέας πολιτικής επιμόρφωσης. Στα 22 χρόνια παρουσίας του στη γερμανική πολιτική και κοινωνική σκηνή, το ΙΡΛ έχει εξελιχθεί σε μεγάλο και έγκυρο οργανισμό κοινωνικής ανάλυσης και πολιτικής επιμόρφωσης: με παραρτήματα σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και 18 γραφεία ανά τον κόσμο (από το Πεκίνο ως τη Νέα Υόρκη και από το Νέο Δελχί ως τη Μόσχα, το Κίτο του Ισημερινού και το Γιοχάνεσμπουργκ), φιλοδοξεί σε κάθε περιοχή να συμβάλλει στις επίκαιρες συζητήσεις, να διαδίδει την αριστερή σκέψη και ιδεολογία, να υποστηρίζει ομάδες και ενέργειες που προάγουν την ειρήνη, την ισότητα, τη δημοκρατία. Εργάζεται για την ανάπτυξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού και συνεργάζεται με τους κατά τόπους φορείς και οργανώσεις. Στο πνεύμα αυτό, στην Ελλάδα το ΙΡΛ, σε συνεργασία με ομόλογα ιδρύματα (όπως κατεξοχήν είναι το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς), φορείς, ομάδες και ανθρώπους, σκοπεύει να δώσει βάρος στη μελέτη των κοινωνικών αλλαγών και εξελίξεων και να υποστηρίξει, όσο του επιτρέπει η θέση και τα μέσα του, τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει τα σκληρά μέτρα που υπαγορεύονται από το Μνημόνιο. Με άξονα πάντα την ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα σε έλληνες και γερμανούς εταίρους, φορείς, ανθρώπους, τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί κατ’ αρχήν το Παράρτημα Ελλάδας του ΙΡΛ είναι η άνοδος του νεοναζισμού, η κρίση και οι απαντήσεις της Αριστεράς, οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών, η ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα σε πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κατάσταση των μεταναστών και μεταναστριών στην Ελλάδα. Εκφάνσεις της δραστηριότητάς του θα είναι ομιλίες και διαλέξεις, συνέδρια και συναντήσεις, επιμορφωτικά ταξίδια, επισκέψεις, προβολές, μελέτες, εκδόσεις· στόχοι του, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να δικτυώσει, να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας.

2. Γιατί τώρα, γιατί εδώ; Μια δεύτερη ερώτηση που εύλογα προκύπτει από την είδηση είναι: Γιατί τώρα, γιατί εδώ; Το γερμανικό κράτος, λοιπόν, έβγαλε πριν από μερικούς μήνες ένα ειδικό κονδύλι μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, το οποίο διατίθεται κατευθείαν στα πολιτικά ιδρύματα των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και κατανέμεται ανάλογα με την εκπροσώπησή τους σε αυτό. Το κονδύλι έχει σαφώς ορισμένο σκοπό, να ανοίξουν τα ιδρύματα παραρτήματα στην Ελλάδα με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα των Γερμανών στη χώρα. Η εξήγηση αυτή εντυπωσιάζει συνήθως όσους την ακούν, ενδεχομένως γιατί εδώ δεν είναι αρκετά γνωστό πως στη Γερμανία είναι μακρά η παράδοση των ιδρυμάτων πολιτικής επιμόρφωσης τα οποία πρόσκεινται στα κόμματα αλλά δεν εξαρτώνται άμεσα από αυτά – ορισμένα (Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, CDU, Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, SPD) είχαν και παλιότερα παρουσία στην Ελλάδα. Το ΙΡΛ δεν περίμενε βεβαίως την αφορμή αυτή για να ευαισθητοποιηθεί ως προς την περίπτωση της Ελλάδας: στη Γερμανία έχει ήδη οργανώσει σειρές ανοιχτών ομιλιών σε διάφορες πόλεις με γερμανούς και έλληνες ομιλητές, έχει εκδόσει μια μπροσούρα για την κρίση χρέους, η οποία έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, και συντονίζει τη δράση του ΙΡΛ ώστε να οργανώσει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη Γερμανία. Ωστόσο, η δυνατότητα ίδρυσης ενός παραρτήματος εδώ ήταν οπωσδήποτε μοναδική ευκαιρία για να υποστηρίξει κι από κοντά με τη δράση του τους αγώνες μας, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και να προαγάγει την «αντι»-ενημέρωση. Με αυτή την έννοια, μέλημα του ΙΡΛ είναι να κάνει γνωστό πως στη Γερμανία δεν συντάσσονται προφανώς όλοι με την πολιτική της Μέρκελ και πως υπάρχουν άνθρωποι, σύντροφοι, συναγωνιστές που είναι αλληλέγγυοι με τους δικούς μας αγώνες, αντιστέκονται, κριτικάρουν και παλεύουν ώστε να μην υφίσταται η Ελλάδα τις καταστροφικές συνέπειες της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής. Αντίστροφα, μέλημα του ΙΡΛ είναι επίσης να φωτίσει τις αθέατες πλευρές της κρίσης, να αναδείξει τις πτυχές εκείνες που δεν προβάλλονται από τα κυρίαρχα μέσα, να συμβάλει δηλαδή στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι Γερμανοί μια πιο πραγματική και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, και να μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο εκεί.

3. Πώς θα συνδεθεί Παράρτημα Ελλάδας του ΙΡΛ με την πολιτική και κοινωνική ζωή και πραγματικότητα; Υπάρχει και μια τρίτη ερώτηση που συνδέεται με την είδηση, κι αυτή δεν είναι η προφανέστερη. Με απασχολεί όμως περισσότερο, γιατί τις απαντήσεις δεν τις έχω έτοιμες: Πώς θα καταφέρει το Παράρτημα Ελλάδας του ΙΡΛ να ενταχθεί στην καθημερινή πολιτική και κοινωνική ζωή και πραγματικότητα, πώς θα μεταφράσουμε εμείς, οι άνθρωποί του, την αποστολή του; Είναι η προσωπική μου αγωνία, ακριβώς γιατί το άνοιγμα του ΙΡΛ στην Ελλάδα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Θα προσπαθήσουμε οι ενέργειες, οι εκδηλώσεις και οι επαφές μας να μας γίνονται ευρέως γνωστές, να μας φέρνουν κοντά στο κοινό και να μας καταστήσουν αξιοσημείωτο φορέα ανάλυσης και επιμόρφωσης. Στην προσπάθειά μας αυτή προσβλέπουμε στη συνεργασία και τη συμμετοχή των δικών μας ανθρώπων. Θα χαρούμε να τους έχουμε κοντά μας, ουσιαστικά.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ εγκαινιάζει το Παράρτημα Ελλάδας την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012. Από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι, τα γραφεία μας (Καλλιδρομίου 17, Εξάρχεια) θα είναι ανοιχτά σε όλους τους φίλους και τους ενδιαφερόμενους. Περάστε να πιούμε ένα κρασί και να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές μας! Θα φιλοξενούμε και έκθεση φωτογραφίας της Χαράς Καμιναρά, η οποία θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 12/10 (καθημερινά 11:00–16:00). Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει κλειστή εκδήλωση εγκαινίων, σε άλλο χώρο, όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, και ο Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του κόμματος Die Linke.

3 σκέψεις σχετικά με το “Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα: Μια είδηση και τρεις ερωτήσεις

 1. Άρες, μάρες, κουκανάρες. Τι άλλο θα ακούσουμε; Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Ίδρυμα Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να λέγεται.

  • Αγαπητέ ή αγαπητή,
   μάλλον μπερδεύετε τα μπούτια σας.
   Τι δουλειά έχει ένα ερευνητικό/επιμορφωτικό ίδρυμα της Αριστεράς με αυτά που πρεσβεύει η Μέρκελ;
   Σοβαρευτείτε…
   Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ανοίγει αυτό το παράρτημα στην Ελλάδα.
   Να ευχηθούμε να έχει μια καλή παρουσία και γόνιμη δραστηριοποίηση στα ελληνικά πράγματα…

 2. Θέλω να δω πως θα «βολέψουν» οι νοτιοβαλκάνιοι εκπρόσωποι του Παραρτήματος τις πραγματικές απόψεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ, στις μόνιμες νεοελληνικές ιδεοληψίες και πλαστογραφίες.

  Και εννοώ βεβαίως τις απόψεις της για το Ανατολικό Ζήτημα, τον Γερμανικό ιμπεριαλισμό, τους φασίστες Νεότουρκους, τις υποχρεώσεις της σοσιαδημοκρατίας (δηλ. του κομ. κινήματος) απένατι στα κινήματα των ανατολικών Λαών και την υποχρέωσή τους (των κομμουνιστών δηλαδή) να υποστηρίξουν τη «διάλυση της Τουρκίας, της φυλακής των Λαών).

  Μια καλή πρώτη τέτοια προσέγγιση υπάρχει από τους αριστεροπόντιους:

  «H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα»
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/05/13/13-5-2007/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s