Η πρακτική και η θεωρία του μπολσεβικισμού

Standard

95 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

του Μπέρτραντ Ράσελ

μετάφραση: Χρήστος Κεφαλής

Ο Τρότσκι σε επετειακή εκδήλωση για τον Κόκκινο Στρατό

H Ρωσική Επανάσταση είναι ένα από τα μεγάλα ηρωικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι φυσικό να τη συγκρίνουμε με τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά στην πραγματικότητα  είναι κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Κάνει περισσότερα για να αλλάξει την καθημερινή ζωή και τη δομή της κοινωνίας· κάνει, επίσης, περισσότερα για να αλλάξει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων. Ο μπολσεβικισμός συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της Γαλλικής Επανάστασης με εκείνα της ανόδου του Ισλάμ· και το αποτέλεσμα είναι κάτι ριζικά νέο, το οποίο μπορεί να κατανοηθεί μόνο με μια υπομονετική και παθιασμένη προσπάθεια της φαντασίας.

Η πιο σημαντική, με διαφορά, πτυχή της Ρωσικής Επανάστασης είναι η προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ο κομμουνισμός. Πιστεύω ότι ο κομμουνισμός είναι αναγκαίος για τον κόσμο, και πιστεύω ότι ο ηρωισμός της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει τις ελπίδες των ανθρώπων με έναν τρόπο που ήταν απαραίτητος για την πραγματοποίηση του κομμουνισμού στο μέλλον. Ως μια έξοχη προσπάθεια, χωρίς την οποία η τελική επιτυχία θα ήταν πολύ απίθανη, ο μπολσεβικισμός αξίζει την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό ολόκληρου του προοδευτικού κομματιού της ανθρωπότητας.

Εργατική συγκέντρωση στο εργοστάσιο Πουτίλοφ, 1920

Όμως, αν και δεν πιστεύω ότι ο κομμουνισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα από την εξάπλωση του μπολσεβικισμού, πιστεύω ότι αν πέσει ο μπολσεβικισμός θα έχει συνεισφέρει ένα μύθο και μια ηρωική προσπάθεια, χωρίς τα οποία η τελική επιτυχία δεν θα μπορούσε ποτέ να έρθει. Μια θεμελιώδης οικονομική ανασυγκρότηση, που φέρνει μαζί της μακρόπνοες αλλαγές στον τρόπο σκέψης και αίσθησης, τη φιλοσοφία και την τέχνη και τις ιδιωτικές σχέσεις, φαίνεται απολύτως απαραίτητη, εάν η βιομηχανοποίηση πρόκειται να γίνει ο υπηρέτης του ανθρώπου και όχι κύριός του. Σε όλα αυτά, συμπίπτω με τους μπολσεβίκους. Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη πτυχή του μπολσεβικισμού με την οποία διαφωνώ  θεμελιακά. Ο μπολσεβικισμός δεν είναι απλώς ένα πολιτικό δόγμα· είναι επίσης μια θρησκεία, με δόγματα και εμπνευσμένες γραφές. Ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η γη και το κεφάλαιο πρέπει να κατέχονται από κοινού, και τα προϊόντα τους να διανέμονται όσο το δυνατό πιο ισότιμα. Είναι ένας άνθρωπος που συμμερίζεται μια σειρά από επεξεργασμένες και δογματικές πεποιθήσεις –όπως ο φιλοσοφικός υλισμός, για παράδειγμα– οι οποίες μπορεί να είναι αληθινές, αλλά δεν είναι, σε μια επιστημονική ιδιοσυγκρασία, ικανές να γνωσθούν ως αληθινές με βεβαιότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s