Συ-στάσεις

Standard

  του Νικόλα Σεβαστάκη

 H στήλη γεννήθηκε στο Manifesto, στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο πρωί, μετά την παρουσίαση της Τυραννίας του αυτονόητου, κουβεντιάζοντας με τη Φωτεινή, τον Κωνσταντίνο, τον Μιχάλη, τον Νίκο και τον Νικόλα: μια στήλη όπου θα προτείνουμε προτείνει μια έκδοση, μια ταινία, μια διαμάχη κάτι που ξεχωρίσαμε· όχι εκτενής ανάλυση, αλλά μια επισήμανση, μια πινελιά. «Συ-στάσεις»: πρόταση δηλαδή στους αναγνώστες και συνάμα στάση σε ένα γεγονός. Ξεκινάμε σήμερα, με τις συστάσεις του Νικόλα Σεβαστάκη.

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Z. Zυγιάρ

Z. Zυγιάρ

Jacques Julliard, Les gauches francaises, 1762-2012. Ιστορικό στέλεχος της κεντροαριστερής επιθεώρησης Nouvel Observateur, σημερινός αρθρογράφος στο Marianne, ιστορικός του εργατικού κινήματος και του γαλλικού συνδικαλισμού παλαιότερα: ο Jacques Julliard. Διανοούμενος με επιρροές από τον κοινωνικό καθολικισμό, τον Σαρλ Πεγκύ και το ήθος του Καμύ, ο Ζυγιάρ εκδίδει μέσα στο 2012 το ογκώδες πόνημα Les gauches francaises, 1762-2012: Histoire, politique, imaginaire (εκδόσεις Flammarion). Πρόκειται για σύνθεση της ιστορίας των πολλαπλών ρευμάτων και προσωπικοτήτων της Αριστεράς στη Γαλλία από τα χρόνια πριν την Επανάσταση έως σήμερα. Σε αυτή την αφήγηση, οι ιδέες και τα πρόσωπα, οι συμβολικές στιγμές και οι αγώνες φτιάχνουν ένα σύνολο διαφορών και αντιθέσεων, συναντήσεων και διαιρέσεων. Η υπόθεση εργασίας του Ζυγιάρ είναι ότι πρέπει να διακρίνουμε τέσσερεις αριστερές: τη φιλελεύθερη, την γιακωβίνικη, την κολεκτιβιστική και την ελευθεριακή. Από αυτές τις ευαισθησίες διαμορφώθηκε το σώμα του σοσιαλισμού, πέρα από τη σχηματική διαίρεση των μεταρρυθμιστικών και επαναστατικών ρευμάτων.

Ιστορία και ανθρωπολογία συγχρόνως ενός κόσμου ιδεών και πρακτικών στη χώρα που υπήρξε το «πολιτικό εργαστήριο της Ευρώπης» και της ριζοσπαστικής νεωτερικότητας.

 ***

Β. Σερζ

Β. Σερζ

Victor Serge, Carnets 1936-1947. Τα Τετράδια του Βίκτορ Σερζ (Carnets 1936-1947, εκδόσεις Agone) είναι οι σκέψεις, οι πολιτικές και πνευματικές αποκρίσεις του Σερζ στα «μεσάνυχτα του αιώνα», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τη σκοτεινή περίοδο της επέλασης των φασισμών και του σταλινικού τρόμου. Γιος ρώσων προσφύγων αντιπάλων της τσαρικής απολυταρχίας, νεαρός αναρχικός στο Βέλγιο και κατόπιν συμμέτοχος στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας, ο Σερζ διαμορφώθηκε ως συγγραφέας με το πνεύμα της ετεροδοξίας. «Ελευθεριακός λενινιστής» μετά το 1917, κοντά στην αριστερή αντιπολίτευση μα αλλεργικός στο πνεύμα της σέκτας και ξένος προς κάθε δογματική τύφλωση, ο Σερζ είναι μια καλειδοσκοπική προσωπικότητα που έζησε τη δράση και τη γραφή, το διπλό πεπρωμένο της αγάπης για την κουλτούρα και την υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης. Ρώσος και Γάλλος, Ευρωπαίος και κοσμοπολίτης, από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι ως το Μεξικό, όπου θα πεθάνει το 1947.

Τα Τετράδια συνιστούν μια εισαγωγή στον μαχητικό ανθρωπισμό και στο κριτικό αντισταλινικό πνεύμα του Σερζ συμπληρώνοντας την ανάγνωση των ήδη μεταφρασμένων στα ελληνικά έργων του, τις Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη και την Υπόθεση Τουλάγιεφ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s