Δημόσιες και ελεύθερες οι παραλίες

Standard

 Παράκτιο μέτωπο Αττικής: πωλείται όπως είναι επιπλωμένο-2

Δημόσιο αγαθό οι παραλίες

 του Χρήστου Κορτζίδη

 ellinikosΜε το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου,  προωθείται, ανάμεσα σε άλλα, η άνευ όρων εκμετάλλευση των ακτών του Σαρωνικού από μεγάλες επιχειρήσεις, ανάβοντας το πράσινο φως για μια πρωτοφανή λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής γης, περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου χώρου της Αττικής, οριστική αποκοπή της πρωτεύουσας από τη θάλασσα, καταστροφή εξαιρετικά σημαντικών φυσικών αποθεμάτων και περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με το πρόσχημα της «οικονομικής ανάπτυξης» και της «δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Μάλιστα, για το σκοπό αυτό ιδρύεται η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., που –υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ– αναμένεται να παραδώσει άνευ όρων σε διεθνείς και εγχώριους κερδοσκόπους τα ακίνητα και τις υποδομές των ακτών του Σαρωνικού.

Ως δημοτική αρχή, μαζί με τοπικά κινήματα, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, απαιτούμε την απόδοση των ακτών του Σαρωνικού, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά, στους κατοίκους της Αττικής για χρήσεις ήπιας αναψυχής και αθλητισμού, την άμεση απελευθέρωση του παράκτιου μετώπου της Αττικής από παράνομες κατασκευές και χρήσεις, την αποκατάσταση και προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, καθώς και τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου χαρακτήρα της παραλίας και του αιγιαλού ως κοινόχρηστου χώρου με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, και με βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ακτών ως κοινού αγαθού, συντονίζουμε τη δράση μας με άλλους φορείς της Αττικής, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της «ελληνικής Ριβιέρα».

Να μείνουν ελεύθερες οι παραλίες

 του Πέτρου Φιλίππου

 Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι προτίθεται να κάνει την παραλία «Ριβιέρα», σε συνδυασμό με την ίδρυση διαφόρων οργανισμών και εταιρειών (ΤΑΙΠΕΔ, Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. κλπ.), προκειμένου να ακολουθηθούν fast track διαδικασίες, οι πολίτες είναι αναστατωμένοι επειδή φοβούνται ότι στο όνομα της «αξιοποίησης» οι παραλίες θα εκποιηθούν και δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Όλοι οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου εξέθεσαν τις απόψεις τους και τις επιφυλάξεις τους σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης  Νότη Μηταράκη τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ποτέ δεν έλαβαν επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Oι  περισσότεροι δήμαρχοι είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, που γίνεται ερήμην των τοπικών φορέων. Για το τι πρόκειται να γίνει, χαρακτηριστική είναι η φωτογραφική διάταξη, την οποία προσπάθησαν να περάσουν μέσα από διάφορα νομοσχέδια το τελευταίο διάστημα για το Grand Resort Lagonissi, η οποία προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης μέσα στο εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις του ξενοδοχείου, και κυρίως να δώσουν συντελεστή δόμησης ώστε να χτιστεί η παρακείμενη ελεύθερη παραλία για την οποία ο Δήμος Σαρωνικού (και ο πρώην Δήμος Καλυβίων) έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να διατηρηθεί ελεύθερη και ο ίδιος ο δήμαρχος έχει υποστεί άπειρες διώξεις.

Ο Δήμος Σαρωνικού έχει ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα της ανάπτυξης των παραλιών: α) διαφωνεί με την ίδρυση της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», η οποία με διαδικασίες fast track θα δώσει τις παραλίες στους ιδιώτες, β) ζητά οι παραλίες να δοθούν κατά κύρια χρήση στους δήμους, για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, γ) διαφωνεί ριζικά με την προσπάθεια να δοθεί συντελεστής δόμησης στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Στην παραπάνω κατεύθυνση, καλούμε τους ΟΤΑ της περιοχής, τους τοπικούς φορείς, τα κόμματα και τους πολίτες να αγωνιστούμε μαζί, προκειμένου να παραμείνουν οι παραλίες ελεύθερες και να αξιοποιηθούν για την αναψυχή των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Δημόσιες και ελεύθερες οι παραλίες

  1. Πίνγκμπακ: Παράκτιο μέτωπο Αττικής: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο | Ε.ΠΑ.Μ Πάτρας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s