ΒΙΟΜΕΤ: μια συνεργατική επιχείρηση υπό εργατικό έλεγχο και με αυτοδιεύθυνση

Standard

MΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ-4

συνέντευξη του Μάκη Αναγνώστου

(από το RedNoitebook- http://www.rnbnet.gr/details.php?id=8995)

Με αφορμή το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, τα Ενθέματα  και το Red Notebook επιμελήθηκαν ένα αφιέρωμα με τίτλο #συνδικαλισμός 2013 στην Ελλάδα. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος είναι τα  άρθρα των Μάρκου Βογιατζόγλου, Donatella della Porta, Gianluca De Angelis και Lisa Dorigatti που δημοσιεύθηκαν ήδη.. Το δεύτερο μέρος ξεκινά σήμερα, με τις συνεντεύξεις ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στις εργατικές αντιστάσεις του καιρού μας: είτε στο πλαίσιο των παραδοσιακών συνδικαλιστικών δομών, είτε στα νέα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Εργατικές Λέσχες που συγκροτούνται από γειτονιά σε γειτονιά, είτε τέλος στα νέα πειράματα αυτοδιαχείρισης, που επιχειρούν να δουν πέρα από τον καπιταλισμό.  Η πρώτη συνέντευξη του αφιερώματος είναι η συζήτηση που είχαμε με τον Μάκη Αναγνώστου, εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική. Το αφιέρωμα του Red και των Ενθεμάτων κλείνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου, με την εκδήλωση για το συνδικαλιστικό κίνημα, στο Στέκι Μεταναστών.

ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ REDNOTEBOOK

 

autog Ποιό μπορεί να είναι το περιεχόμενο του όρου «εργατική αυτοδιαχείριση» σήμερα, και με ποιόν τρόπο την εφαρμόζετε στο εργοστάσιό σας; 

Καταρχάς  θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας. Όσον αφορά το ερώτημα, ως συνέλευση των εργαζομένων δεν χρησιμοποιήσαμε τον όρο αυτοδιαχείριση. Προτιμήσαμε, αντί γι΄ αυτόν, τον όρο συνεργατική επιχείρηση, υπό εργατικό έλεγχο και με αυτοδιεύθυνση, μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε. 

Ως σωματείο λοιπόν σήμερα, και ως επιχείρηση αύριο, οι αποφάσεις που παίρνονται είναι όλες από την βάση, από τη συνέλευση των εργαζομένων, που αφορά κάθε κίνηση που πρόκειται να κάνει το σωματείο για το επόμενο διάστημα. Οι εκλεγμένοι είναι μόνο εκτελεστικά όργανα. Παίρνουν από τη συνέλευση τις αποφάσεις και προσπαθούν να φέρουν σε πέρας αυτό που έχει ορίσει η συνέλευση. Απόφασή μας είναι να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και η συνέλευση της συνεργατικής επιχείρησης.Αυτό ονομάζουμε αυτοδιεύθυνση μέσα από την συνέλευση!Επίσης, πήραμε απόφαση να ισχύει η ισότητα ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους, ισότητα που αφορά και τους μισθούς, ανεξάρτητα από την εργασία. Είπαμε: μία (μετοχή) ψήφο για κάθε εργαζόμενο, η οποία δεν θα είναι μεταβιβάσιμη από τον ίδιο, αλλά από την συνέλευση των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος μη μέτοχος, κανένας μέτοχος μη εργαζόμενος.

Αποφασίσαμε, τέλος, η διοίκηση της εταιρίας να είναι ανακλητή, όπως ανακλητή είναι και η διοίκηση του σωματείου. Αυτό είναι που ονομάζουμε συνεργατική επιχείρηση υπό εργατικό έλεγχο.

 Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί το εγχείρημα βιώσιμο και να μην απεμπολήσει το χαρακτήρα του μέσα στο χρόνο;

Για να καταστεί βιώσιμο το εγχείρημα –και είναι κάτι που ήδη το έχουμε θέσει τη συνέλευση– χρειάζεται, πρώτον, τα χρέη της προηγούμενης ιδιοκτησίας να ζητηθούν από αυτήν, και όχι από τους νέους ιδιοκτήτες.

Δεύτερον,  οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Τρίτον, απαιτείται χρηματοδότηση – είτε αυτή προκύπτει από προγράμματα άνεργωνείτε από συνεργατικές τράπεζες. Τέταρτον, τμήμα της αγοράς χρειάζεται να στηριχτεί σε άλλους τρόπους οργάνωσης της οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η επιβίωση των εργαζομένων. Πέμπτον, χρειάζεται να περάσουμε σε μια ευέλικτη παραγωγή ανάλογα με της ανάγκες των ανθρώπων.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το μόνο που θα βοηθούσε ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του εγχειρήματος είναι το κίνημα να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στο εγχείρημα, και να μην καθοδηγείται αυτό από έναν κομματικό χώρο.

 Θεωρείτε εφικτή τη γενίκευση του μοντέλου σας και σε άλλες επιχειρήσεις/εργοστάσια που κλείνουν;

Όχι απλώς το θεωρούμε εφικτό, αλλά είναι αναγκαίο. Και είναι το μόνο ρεαλιστικό για την επιβίωση των εργαζομένων που εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις.

επιμέλεια: Μάρκος Βογιατζόγλου, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s