Ένα ιστορικό συνέδριο στο Πάντειο

Standard

 «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος στις δεκαετίες του 1940 και 1950», 17-20 Aπριλίου

(το πρόγραμμα του συνεδρίου στο τέλος του ποστ)

του Μιχάλη Λυμπεράτου και του Προκόπη Παπαστράτη

Έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια η επιστημονική παραγωγή και η έρευνα αναφορικά με την Ιστορία της δεκαετίας του 1940 συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον μίας πλειάδας νέων ερευνητών, ενώ το ενδιαφέρον αυτό έχει περάσει και στην δεκαετία του 1950 όπου η αντίστοιχη ενασχόληση παρέμενε μέχρι τώρα πολύ περιορισμένη. Στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτυπώσει αυτή την έρευνα.

Παράλληλα έχει επίμονα καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι είναι πλήρης η παραγωγή της ιστορικής γνώσης της περιόδου της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε μια αλλαγή του μεθοδολογικού παραδείγματος και του επιστημονικού προτύπου, στη βάση μεταμοντέρνων προσεγγίσεων, που υποβάθμισαν τον ταξικό παράγοντα και τις σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης, δημιουργώντας παρανοήσεις ή αναπαράγοντας ξεπερασμένα πλαίσια ανάλυσης.

Έτσι, μέσα από τη μονόπλευρη απόδοση ιστορικού βάρους σε δευτερεύουσες αντιθέσεις και βιώματα που αφορούσαν στην ατομική εμπειρία και αποθέωναν ως ιστορική πηγή την «μαρτυρία», αναπαράχθηκε υπόρρητα η λογική των «εγκλημάτων» της Αριστεράς, ανασταίνοντας την εποχή πριν τη μεταπολίτευση, τότε που την παραγωγή του «ιστορικού» λόγου αναλάμβανε ο στρατός και οι κρατικές Επιτροπές Ασφαλείας. Μοναδικός στόχος να αναζητηθούν οι βίαιες επιβεβαιώσεις της λογικής των «τριών γύρων», ώστε να «προστατευθεί» το έθνος και νομιμοποιηθεί ο κατατρεγμός κατά των οπαδών της Αριστεράς.

 Ωστόσο, παρά τη σιγουριά κάποιων ότι οι υπάρχουσες ιστορικές αναλύσεις ολοκλήρωσαν την εικόνα της περιόδου, δεκάδες ζητήματα προκαλούν ακόμα την απορία του ιστορικού αλλά και σύγχυση στη δημόσια μνήμη. Είτε δεν επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις είτε αρκούνται σε αντιφατικές εκτιμήσεις που αφορούν στην αναπαραγωγή των παλιών σχημάτων σκέψης. Ζητήματα που αναφέρονται στην πραγματική φύση της Κατοχής από κοινωνική σκοπιά, τον τρόπο που αναπαράχθηκαν διαιωνίστηκαν και επεκτάθηκαν οι ταξικές αντιθέσεις, το πώς συντελέστηκε η παραγωγή νέων αστικών στρωμάτων, το τι εξηγεί την εμπλοκή στη Δεκεμβριανή σύγκρουση, όταν αυτή έρχεται σε πλήρη ρήξη με την προγενέστερη πολιτική της ομαλής μετάβασης της εξουσίας που προώθησε η ηγεσία της Αριστεράς, όλα είναι θέματα απολύτως ανοικτά στην έρευνα και την ερμηνεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, απολύτως ανεπαρκής είναι η εικόνα που διαθέτουμε για το πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές πολιτικές συμπεριφορές σε συνάρτηση με τις ανάγκες επιβολής των δυνάμεων Κατοχής, το τι επιχείρησε και σε ποιά εσωτερική πολιτική λογική στηρίχθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός, καθώς και το πώς σχεδιάστηκε και προέκυψε η μεταπολεμική οικονομική και πολιτική σκηνή αλλά και οι δομές του μετεμφυλιακού κράτους.

Στα πλαίσια ανάδειξης των ζητημάτων και των αποριών που προκύπτουν διεξάγεται και το Συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος στις δεκαετίες του 1940 και 1950» που θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 17-20 Απριλίου 2013. Σειρά νέων και παλιότερων ιστορικών θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου τα ερωτήματα σε σχέση με την ιστορία της περιόδου, αναδεικνύοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα να αναζητήσουμε ξανά το νήμα της ιστοριογραφίας της περιόδου.

Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα της πείνας και της εξαθλίωσης, όχι απομονωμένα, αλλά σε διασύνδεση με τα φαινόμενα πλουτισμού και παραγωγής των νέων αστικών στρωμάτων της χώρας, αναδεικνύοντας την ταξική φύση της Κατοχής. Παράλληλα, θα επιδιώξει να αναδείξει τους τρόπους που επιχειρήθηκε η διαμόρφωση της αντιστασιακής προσπάθειας στις μικρές αστικές πόλεις και την ύπαιθρο, τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσέλαβε, τη συμβολή της φοιτητικής νεολαίας σε αυτήν και τις παρακαταθήκες που ενσωματώθηκαν στους μετεμφυλιακούς φοιτητικούς αγώνες. Επιπλέον, και τον τρόπο που τέθηκε μετασχηματισμένο το ζήτημα του πατριωτικού λόγου και της εθνικής ταυτότητας στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα και το οποίο προσδιόρισε μετέπειτα την πολιτική θεωρία της ελληνικής Αριστεράς.

Επιπροσθέτως, το Συνέδριο θα ανατρέξει στις διεθνείς και εγχώριες συγκυρίες που διαμόρφωσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αντιστασιακού φαινομένου, ενώ θα επιχειρήσει να επανατοποθετήσει το ζήτημα «Δεκεμβριανά» και από την οπτική γωνία του διεθνούς δημοσιογραφικού λόγου, και όχι αποκλειστικά και μόνο των πολιτικών παραγόντων που ενεπλάκησαν σε αυτά. Συν τοις άλλοις, θα προσεγγίσει τον Εμφύλιο από τη σκοπιά των μικρών αγροτικών και μεσοαστικών κοινωνιών και θα διερευνήσει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ΔΣΕ σε συνάρτηση με τον χαρακτήρα των όποιων πολιτικών στόχων έθεσε. Θα διεκδικήσει να αναλύσει το πρόβλημα της βίας στην Κατοχή και στον Εμφύλιο με άξονα τις εθνικιστικές ιδεολογίες της εποχής. Αλλά και, θα επεκταθεί και στο πώς συγκροτήθηκε το μεταπολεμικό κράτος έκτακτης ανάγκης και διαμορφώθηκαν οι εγχώριοι μεταπολεμικοί πολιτικοί συσχετισμοί, αποψιλώνοντας την εμπειρία λαϊκού κράτους που γέννησε η αντιστασιακή προσπάθεια.

Ειδικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, έναν σχετικά παρθένο πεδίο έρευνας, το Συνέδριο στοχεύει να προβάλει πλευρές και ιδιαιτερότητες στον τρόπο συγκρότησης του μεταπολεμικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, τον τρόπο συνάρθρωσης των μηχανισμών του καθώς και τις πλευρές πολιτικής καθυστέρησης που εμφάνισε. Αλλά και τις ιδεολογικές αφηγήσεις που παρήγαγε ακόμα και σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι οποίες αντανακλούσαν τις απόπειρες αποτίμησης της εαμικής εμπειρίας. Τέλος, θα προτάξει το πώς διαμορφώθηκαν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της μετεμφυλιακής Αριστεράς, το πώς αυτά συναρτήθηκαν με σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της αστικής πολιτικής σκηνής και συνδέθηκαν με τις διεκδικήσεις για το Κυπριακό, την εποχή εκείνη που το μέλλον του νησιού συνήγειρε τα πλήθη στην Ελλάδα και αποτέλεσε το πεδίο άρθρωσης του αντικαπιταλισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης που προσδιόρισαν τον μεταπολεμικό λόγο της ελληνικής Αριστεράς.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου: «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

17-20 Απριλίου 2013

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος 1940-1960» θα διεξαχθεί στο Κτίριο ΔΕΣΚΟΙ, Χαριλάου Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή 22, λόγω των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο 2ος παράλληλος δρόμος μετά τον πεζόδρομο της Παντείου. Το συνέδριο από 18 Απριλίου έως και 20 Απριλίου θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 17 Απριλίου

10:00 – 10:15

Χαιρετισμός από τις Πρυτανικές Αρχές

Χαιρετισμός Προέδρου Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Καθηγήτριας Αικατερίνης Αρώνη-Τσίχλη

Χαιρετισμός διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Καθηγητή Στέφανου Παπαγεωργίου

10:15 – 11:15 Κατοχή-Αντίσταση και Απελευθέρωση στις πόλεις

Συντονιστής: Γρηγόρης Ανανιάδης, Αναπλ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ανανιάδης Λεωνίδας, Η βιομηχανική πόλη του Λαυρίου από το Μεσοπόλεμο στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Κομιανός Παναγιώτης, Η δράση του ΕΛΑΣ στο νομό Αχαΐας την περίοδο 1941-1944 και η συνεισφορά του στην απελευθέρωση της Πάτρας.

Τζαφέρα Αγγελική, Αιτίες θανάτου στην Κατοχή για τον Πειραιά, το Κερατσίνι και τη Νίκαια.

Χατζοπούλου Ελένη, Πλευρές της κατοχικής ζωής στην πόλη της Χαλκίδας.

11:15 – 11:45 Συζήτηση

11:45 – 12:15 διάλειμμα

12:15 – 13:00 Φοιτητικό Κίνημα

Συντονιστής: Αλκης Ρήγος, Ομ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λυγούρα Αναστασία, Η πολυεπίπεδη δράση των φοιτητών της Θεσσαλονίκης την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Πασπαλιάρη Λένα, Οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου από την αντίσταση στην εμφύλια διαμάχη.

Χαρίτσης Αλέξανδρος, Η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος μετά τον εμφύλιο, 1949-1963.

13:00 – 13:30 Συζήτηση

18:00 – 19:15 Εθνικό ζήτημα στην Κατοχή και στη μεταπολεμική περίοδο

Συντονίστρια: Λίνα Λούβη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δανόπουλος Δημήτρης, Η πρόταση δημιουργίας του Βαλκανικού Στρατηγείου και η στάση του ΚΚΕ – Ιούλιος 1943.

Μάρκου Δημήτρης, Η πολιτική των Βρετανών απέναντι στον Τίτο 1944-1945.

Αλεξίου Κώστας, Οι σλαβόφωνοι της :υτικής Μακεδονίας 1936-1950. Από την ενσωμάτωση στην εξώθηση, κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτική συμπεριφορά.

Μιχαηλίδης Γιώργος, Η ελληνική αριστερά και τα εθνικά ζητήματα κατά την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία.

Παναγιωτίδης Σταύρος, Οι τρεις Κορδάτοι: Θέσεις, συγκρούσεις και παλινωδίες στο πλαίσιο της εργαλειακής χρήσης της Ιστορίας.

19:15 – 19:45 Συζήτηση

19:45 – 20:00 Διάλειμμα

20:00 – 20:45 Ξένος παράγων και Δεκεμβριανά

Συντονιστής: Ανδρέας Νοταράς, Λέκτορας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Βασσάλου Κωνσταντίνα, Ανάπτυξη και δράση του OSS στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Γιαννοπούλου Δανάη, Η βρετανική παρεμβατικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά την διάρκεια του :εκέμβρη του 1944 και η στάση των Ελλήνων πολιτικών και του αθηναϊκού τύπου.

Λαγάνη Ειρήνη, Τα Δεκεμβριανά μέσα από τα γαλλικά αρχεία.

20:45 – 21:15 Συζήτηση

Πέμπτη 18 Απριλίου

10:00 – 11:00 Αντίσταση και Εμφύλιος στην ύπαιθρο

Συντονιστής: Δημ. Φιλιππής, Λέκτορας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Αγτζίδης Βλάσσης, Από το :ιχασμό στον Εμφύλιο. Διερευνώντας τη στάση των προσφύγων του ’22 στην Αττική και τη Μακεδονία.

Βουγιούκας Βασίλης, Από το στόχο της «Συμφιλίωσης» στην ένοπλη αναμέτρηση. Το ΕΑΜ της Χίου 1943-1948. Οργανώσεις, έντυπα και δικαστικές υποθέσεις.

Γιώγος Χρήστος, Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ικαρία της εξορίας, μια ιδιότυπη συνύπαρξη.

Σκαλιδάκης Γιάννης, Η βρετανική πολιτική απέναντι στην αντίσταση στην Κρήτη. Σύγκριση με την κυρίως Ελλάδα.

11:00 – 11:30 Συζήτηση

11:30 – 12:00 Διάλειμμα

12:00 – 13:00 Κατοχή – Πείνα – Πλουτισμός

Συντονιστής: Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεσύπρης Μιχάλης, Η κατοχική πείνα στη Νίκαια Αττικής (Κοκκινιά) και η δημογραφική τύχη της πόλης (1941-1944) .

Τζαβάρα Γεωργία, Η «μάστιγα» της Κατοχής. Η πείνα ως αιτία θανάτου στην Ελλάδα της Κατοχής (1941-1944) και η αναζήτηση των θυμάτων της.

Σάμιος Παναγιώτης, Η Μαύρη Αγορά και οι «χρυσές ευκαιρίες» της Κατοχής.

Τριγώνης Τάσος, Τα «Χρυσόφυλλα του Καπνού»: Συγκρότηση και λειτουργία της εγχώριας καπνοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, 1941-1944.

13:00 – 13:30 Συζήτηση

18:00 – 18:45 Εθνικισμός και Βία στην Κατοχή

Συντονιστής: Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Κουτσούρης Δημήτρης, Οι Εθνικιστικές αντιστασιακές οργανώσεις στην Μακεδονία την περίοδο της Κατοχής (1941-1944): Η περίπτωση της οργάνωσης Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος’ –‘Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωσις’.

Ξύδη Γεωργία, Η ανάγνωση του Γ’ Ψηφίσματος μέσα από το αρχείο των φυγόδικων στο Εφετείο Ναυπλίου.

Σπανού Γεωργία, Ο ρόλος και η δράση των αξιωματικών της Αργολίδας την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1941-1944.

18:45 – 19:15 Συζήτηση

19:15 – 20:00 Διάλειμμα

20:00 – 20:45 Αντίσταση και Σύμμαχοι

Συντονίστρια: Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μαργαρίτης Γιώργος, Κοινωνική και πολιτική συγκυρία την άνοιξη του 1943.

Παπαστράτης Προκόπης, Τα Βουνά στο Κάιρο.

Σπηλιωτοπούλου Μαρία, Η οργάνωση Προμηθέας ΙΙ και οι βρετανικές πολιτικές για την ανάπτυξη της αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα (1940-1943).

20:45 – 21:15 Συζήτηση

Παρασκευή 19 Απριλίου

10:00 – 10:45 Λαϊκές Εξουσίες και Θεσμοί στην Κατοχή

Συντονιστής: Κώστας Κατσάπης, διδάκτωρ Ιστορίας, Πάντειο

Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ηλιόπουλος Νάσος, Μεταξύ εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και επανάστασης, η εμπειρία της λαϊκής εξουσίας στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Κόφφα Δόμνα, «Σπάζοντας τα πετρώματα του εθνικιστικού μίσους». Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι και οι εχθροί τους 1941-1945.

Πουλόπουλος Κώστας, Η οργάνωση Εθνική Αλληλεγγύη 1941-1947.

10:45 – 11:15 Συζήτηση

11:15 – 12:00 Εθνικισμός και Βία μετά την Κατοχή

Συντονιστής: Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης,

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πετρόπουλος Γιώργος, «Βάρκιζα τέλος ζωή μαγική»: Αναβιώσεις της δεκαετίας του ’40 στην Ελλάδα της κρίσης.

Ραζάκος Χάρης, Ο αντικομμουνισμός στην περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας» (1945-1946):Η θεωρία των δύο άκρων και λοιπές ιστορίες.

Σαράφη Λη, Η Λευκή Τρομοκρατία στην Κεντρική Ελλάδα-αποφασιστικό βήμα για τον Εμφύλιο Πόλεμο.

12:00 – 12:30 Συζήτηση

12.30 – 13:00 Διάλειμμα

13:00-14:00 Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του ΔΣΕ

Συντονίστρια: Δέσποινα Παπαδημητρίου, Επικ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κανελλόπουλος Γιώργος, Η κοινωνική φυσιογνωμία του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο

Παπαδόπουλος Ηλίας, Ο εμφύλιος στον Πάρνωνα

Τσαβαλιά Παρασκευή, Η διαχείριση της ήττας του ΔΣΕ από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Παπαδογιάννη Αρετή, Απόπειρες ειρήνευσης την περίοδο του εμφυλίου (19461949).

14:00 – 14:30 Συζήτηση

18:00 – 19:00 Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ΔΣΕ

Συντονίστρια: Νίκη Μαρωνίτη, Επικ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λάζου Βασιλική, Διερευνώντας τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέσα από τις αποφάσεις των Εκτάκτων Στρατοδικείων του Εμφυλίου Πολέμου.

Λιανή Ελισάβετ, Θεμέλια αντίστασης-Βουνά μνήμης και λευτεριάς. Μαρτυρίες και μαρτύρια γυναικών από την Κατοχή την Εθνική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό.

Τόλια Φιλιώ, Τα καμένα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας στη δεκαετία 1940-1950. Οι περιπλανώμενοι και οι ξεριζωμένοι της επαρχίας.

Κουτσοπούλου Κατερίνα, Η Μαρία Καραγιώργη στην προφορική της μαρτυρία προσεγγίζει στιγμές της Αντίστασης και του Εμφυλίου.

19:00 – 19:30 Συζήτηση

19:30 – 20:00 Διάλειμμα

20:00 – 21:00 Κράτος και Οικονομία στη δεκαετία του 1950

Συντονιστής: Γιάννης Σκαλιδάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μανουσάκης Βασίλης, Παράγοντας για τις αρχές Κατοχής: Γερμανικές παραγγελίες και ελληνική βιομηχανία, 1941-44.

Βρέττη Ανθή, Μεταπολεμική ανασυγκρότηση και βιομηχανία. Η περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ.

Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος, Οι κοινωνικές βάσεις του αυταρχισμού: Κράτος και κοινωνική πολιτική τη δεκαετία του ’50.

Λυμπεράτος Μιχάλης, Αριστερά και διαδικασίες περιφερειακής ολοκλήρωσης: Η

ΕΔΑ και η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) (1959-1961).

21:00 – 21:30 Συζήτηση

Σάββατο 20 Απριλίου

10:00 – 11:15 Παραγωγή Ιδεολογίας και Τέχνης

Συντονίστρια: Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστημίου

Ανδρίτσος Γιώργος, :ιαμορφώνοντας την κινηματογραφική αφήγηση για τη δεκαετία του ’40. Αναπαραστάσεις της δεκαετίας του ’40 στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1949.

Κασσιανού Νίνα, Φωτογραφία και προπαγάνδα την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949.

Κατσάπης Κώστας, Πολιτική, ιδεολογία και σύγκρουση σε μία κοινότητα μεταναστών: Η περίπτωση της ελληνικής κοινότητας του Sydney Αυστραλίας τη μεταπολεμική περίοδο.

Μόσχος Βασίλης, Η στρατηγική και τακτική της Αριστεράς στο χώρο των λογοτεχνών κατά τη δεκαετία 1940-1950.

Οικονόμου Παναγιώτης, Τα Δεκεμβριανά του 1944 στη λογοτεχνία.

11:15 – 11:45 Συζήτηση

11:45 – 12:15 Διάλειμμα

12.:15 – 13:00 Το Κυπριακό μετά τον Εμφύλιο

Συντονίστρια: Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Ερευνήτρια Α΄, Ακαδημία Αθηνών

Aργυρίου Σοφία, Εθνικοφροσύνη και αντικομμουνισμός στην Κύπρο υπό την επιρροή του Ελληνικού Εμφυλίου.

Σακελλαρόπουλος Σπύρος, ΑΚΕΛ – ΚΚΕ στις δεκαετίες ’40-’50: Μία δύσκολη σχέση στο πλαίσιο του αιτήματος της Ένωσης

Ζαχαριάδης Αδάμος, Η στάση της ΕΔΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κύπρο.

13:00 – 13.30 Συζήτηση

17:30 –18:30 Η Αριστερά μετά τον Εμφύλιο

Συντονίστρια: Λη Σαράφη, Διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Sussex

Νικολαϊδου Ελένη, Η επέμβαση της :ιεθνούς Επιτροπής στα εσωτερικά του ΚΚΕ: Η 6η πλατειά ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 1956.

Κεφαλληνού Νατάσα, «Με το όπλο παρά πόδα»: Οι ανταρτοομάδες του ΔΣΕ μετά τη λήξη του Εμφυλίου.

Ρεϊσης Γιάννης, Μία σύντομη ιστορική επισκόπηση του τροτσκιστικού χώρου στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’50.

Μαριόλης 0ημήτρης, Από το εργατικό κίνημα του μεσοπολέμου στη συγκρότηση του ΕΑΜ και την ηγεσία της Ε:Α: Η περίπτωση του σιδηροδρομικού συνδικαλιστή Δημήτρη Ν. Μαριόλη.

18:30 – 19:00 Συζήτηση

19:00 – 19.30 Διάλειμμα

19:30 – 20:15 Πολιτικές διαδικασίες στη δεκαετία 1950

Συντονιστής: Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Επίκ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουρουνδής Χαράλαμπος, Η αριστερά απέναντι στον μετεμφυλιακό συνταγματισμό τη δεκαετία του ’50: Από την πολεμική στην επίκληση του Συντάγματος του 1952.

Λουτσίδης Γιώργος, Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 1958 και οι επιπτώσεις της στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής.

Πολυχρονιάδης 0ημήτρης, Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Στοιχειώδους & Μέσης Εκπαίδευσης της περιόδου 1950-1960. Η περίπτωση της απεργίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος το 1957.

20:15 – 20:30 Συζήτηση

20:30 Συζήτηση – Συμπεράσματα

****

Οργανωτική Επιτροπή:

Αικ. Αρώνη-Τσίχλη, Στ. Παπαγεωργίου

Π. Παπαστράτης, Μ. Λυμπεράτος

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένα ιστορικό συνέδριο στο Πάντειο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s