Πίσω απ’ τα λόγια

Standard

Η «ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ» ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ-2

του Νίκου Α. Κωνσταντόπουλου

Έργο του  Χάιντς Φουξ, 1919

Έργο του Χάιντς Φουξ, 1919

Πρέπει διαρκώς και σοβαρά να λογαριάσουμε πώς καταπέσαμε στο σημερινό κατάντημα και τι σημαίνει αυτή η πολιτισμική αναδίπλωση της πατρίδας μας, για τη θέση της στον 21ο αιώνα.

Σ’ αυτή την περίοδο, που μοιάζει να περπατάμε στα κουτουρού, φλυαρώντας ακατάσχετα, με τσόφλια λόγου, περιδεείς και σαστισμένοι για το παρόν και το μέλλον, εξακολουθητικά αυτάρεσκοι και ιδιοτελείς, μέσα στη νευρωτική και ανταλλακτική δημοσιότητα, καλό και χρήσιμο θα ήταν να λογαριάσουμε «τα μεγάλα λόγια που φωνάξαμε στους δρόμους, τις μικρές αλήθειες που αποσιωπήσαμε στον εαυτόν μας», όπως λέει ο Τάσος Λειβαδίτης.

Μπροστά στη δραματική αδυναμία του πολιτικού συστήματος να διαχειρισθεί τις νοσηρότητες του και να απεγκλωβιστεί απ’ τις ψευδείς συνειδήσεις, το άθλιο πολιτικό ήθος και τα νόθα μοντέλα που διέπλασε στον δημόσιο βίο, επιβάλλεται η ριζοσπαστική αυτογνωσία και η ουσιαστική ανάληψη ευθυνών. «Το γνώθι σαυτόν» και το «λόγον διδόναι», η ιστορική αυτογνωσία με αυτοκριτική και λογοδοσία, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής και πολιτικής συνειδητοποίησης, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και για να αναδιαρθρωθούν, δομικά, κοινωνικές συνθήκες, πολιτικοθεσμικές σχέσεις και ηθικοπνευματικές στάσεις ζωής.

Ο καιρός περνάει και η ελληνική πολιτεία ολοένα και περισσότερο δίνει την εικόνα της «μεταλλαγμένης δημοκρατίας», με αποκορύφωμα της εκφυλιστικής της αλλοίωσης τον μνημονικό λόγο των κατεστημένων κύκλων, που σχετικοποιούν και αλλοτριώνουν ακόμα πιο προκλητικά τον εαυτό τους, διακηρύσσοντας την επιδίωξη μιας «δημοκρατίας με περιορισμένες ίσως εξουσίες και αρμοδιότητες, για τον εξορθολογισμό του μεταπολιτευτικού κοινοβουλευτισμού μας».

Για την επιβολή της τεχνοκρατικής δεσποτείας έναντι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της ηγεμονίας της αγοραίας οικονομίας έναντι της αυτονομίας της πολιτικής αρχών και αξιών, και της εξουσιαστικής διαχείρισης έναντι της δημοκρατικής διακυβέρνησης, συνεργούν συστηματικά οι σύγχρονες τεχνικές βιοπολιτικής κατεργασίας των κοινωνιών και των αναγκών τους, νοηματικής διαστροφής και εξαλλαγής της ονοματολογίας όρων και αξιών, αλλά και συστηματικής αχρήστευσης των συνταγματικών ρυθμίσεων. Η νεοφιλελεύθερη επιχείρηση συρρίκνωσης του δημοκρατικού συνταγματισμού, κατάργησης του κοινωνικού κράτους και επιτήρησης των εθνικών κυβερνήσεων και οικονομιών, διεκπεραιώνεται αποφασιστικά από τους μηχανισμούς των μέσων ενημέρωσης, που διαμορφώνουν την επιθυμητή ψευδή συνείδηση της πραγματικότητας, το επιδιωκόμενο αποπροσανατολιστικό δημόσιο κλίμα και τη διαβρωτική επιχειρηματολογία της κατάστασης ανάγκης, που απαιτεί εκβιαστική προσαρμογή.

Το μοντέλο της μεταλλαγμένης δημοκρατίας με τις εκβιαζόμενες κοινωνίες και τις υποταγμένες κυβερνήσεις, τα αχρηστευμένα Συντάγματα και την εκφυλισμένη πολιτική είναι ένα ανιστόρητο και επικίνδυνο σύστημα, που θα αναδεικνύει διαρκώς νέες βαρβαρότητες και επιθετικότητες σε βάρος της ανθρωπότητας. Είναι ένα ψευδεπίγραφο μοντέλο σύγχρονου αυταρχισμού, που ψευδώνυμα αυτοπροβάλλεται ως εκσυγχρονισμός, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει τον πειθαρχικό εξαναγκασμό των κοινωνικών πλειοψηφιών, την απονεύρωση της δημοκρατικής συλλογικότητας και της δημιουργικής δυναμικής της, την συστηματική προσπάθεια παρεμπόδισης του νέου και διαφορετικού.

Είναι κωμικοτραγική η –άλλοτε απεγνωσμένη και άλλοτε κυνική– προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων και επικοινωνιακών διερμηνευτών τους να μεταγλωττίσουν τη δημοκρατική ορολογία και τα κοινωνικά δικαιώματα με νεολογισμούς τύπου «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα», «υποχρεωτική αργία». Με ναπολεόντειο ύφος διατυπώνουν το ασυνάρτητο δόγμα «να τελειώνουμε με την δικαιωματοκρατία, για να σώσουμε τη δημοκρατία». Αλλά και με τη λεοντή του «εθνοσωτήρα» εθελοτυφλούν μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας και της εξαθλίωσης σε ποσοστά που αποδιοργανώνουν τις κοινωνίες, εξουθενώνουν τους αδύναμους και συνιστούν, με βάση τα διεθνή δημοκρατικά και ανθρωπιστικά δεδομένα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s