Ο σαμαράς και οι παρτσινέβελοι (*)

Standard

ΕΡΤ: Η ΟΘΟΝΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, ΣΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ-2

του Νίκου Θεοτοκά

Ράινερ Φέτινγκ, «Ντράμερ και κιθαρίστας», 1949

Ράινερ Φέτινγκ, «Ντράμερ και κιθαρίστας», 1949

Ο Σαμαράς, συνειδητά και με σχέδιο, ταπεινώνει τα υποζύγια της συγκυβέρνησής του. Και τους φορά στενό σαμάρι. Οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι τον έχουν πείσει ότι, αν οι παρτσινέβελοι υποταγούν, θα τους κρατά μέχρι τέλους εξουδετερωμένους στο τσεπάκι του. Κι αν πάλι νοιώσουν πως δεν πάει άλλο και πούνε «ως εδώ», τότε θα κάνει εκλογές και θα λεηλατήσει την εκλογική τους βάση. Θα χρεώσει, δηλαδή, στους συνεταίρους ότι αθέτησαν ιδιοτελώς τη συμφωνία κι έριξαν μια κυβέρνηση που τη στήριξαν από ευθύνη «για τη σωτηρία της πατρίδας».

Οι αριθμοί που του δίνουν οι σύμβουλοί του ενσωματώνουν κάτι από τα πασοκοδημαρικά ψηφαλάκια, κάτι από τη συμφωνημένη μεταγραφή Καρατζαφέρη, κάτι από τα φασιστοειδή, κάτι από τη μαύρη μαυρίλα που φυτρώνει στην απελπισία. Και υποβάλλουν στον αρχηγό της Πολιτικής Άνοιξης μια εικόνα νίκης για το κόμμα που διοικεί, τη Νέα Δημοκρατία. Αν κάτι πάει στραβά, «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο», καθώς γράφτηκε ότι είπε ο γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, η Χρυσή Αυγή θα είναι εδώ, να δώσει τη λύση.

Δεν είναι καινούριος αυτός ο εκβιασμός. Ιδίως προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν ξεχνώ, ασφαλώς, τα περί εθνοπροδοσίας για το Σχέδιο Ανάν, που πέταξε πρόσφατα στο ξεκάρφωτο ο Σίμος Κεδίκογλου. Έβριζε τον ΣΥΝ, κουνώντας το δάκτυλο στη ΔΗΜ.ΑΡ. Και τι απάντησε τότε ο Φώτης Κουβέλης; Τίποτε: Δεν άκουσα, δεν είδα, δεν ήμουν εκεί. Μια σιωπή που επενδύθηκε στο χρηματιστήριο των συνειδήσεων. Εκείνο που δεν κατάλαβε ο Φ. Κουβέλης είναι πως ετούτη η ιστορία δεν θα έχει τέλος. Τώρα, μετά το πραξικόπημα με την ΕΡΤ, ο Σαμαράς ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το χαρτί της «εθνικής ευθύνης». Το ξέρουν αυτό το παιγνίδι οι παρτσινέβελοι. –Κάντε μια τούμπα, διότι το απαιτεί η τρόικα. Νά σου μια τούμπα περίτεχνη. –Κάντε άλλη μια, επειδή έτσι γουστάρω. Νά σου μια τούμπα πιο κουρασμένη. –Κάντε ακόμα μία, φορώντας το βρακί σας για σκουφί. Ως πού θα πάει; –Ως το τέλος, απαντά ο Σαμαράς. Τους έχει δεμένους σ’ ένα παιχνίδι που, ό,τι και να απαντήσουν –είτε ναι πουν είτε όχι– είναι χαμένοι. Ένα σκληρό μάθημα για τη θεωρία του «διττού δεσμού» (double-bind).

Η ΔΗΜ.ΑΡ προσπαθεί να σωθεί ζητώντας να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Για να συμπληρώσει: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Δεν θα έβλαπτε αν ο Φώτης Κουβέλης ξαναδιάβαζε τις αγορεύσεις του Ηλία Ηλιού τον καιρό της αποστασίας, που κι εκείνη έγινε «διά την σωτηρίαν του Έθνους». Έλεγε, λοιπόν, ο Ηλιού:

«Το Έθνος είναι ανάστατον, ο λαός προμαχεί της κυριαρχίας του και του ανήκει η κυριαρχία κατά το πολίτευμα. Δεν είναι δυνατόν να υποκαθίστανται άλλαι θελήσεις εις την δικήν του θέλησιν. […] Ο λαός […] είναι κυρίαρχος, αυτός αναδεικνύει Κυβερνήσεις. Το είπε και ο κ. Τσιριμώκος [πριν απο την αποστασία]: Στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Μόνον οι δικτατορίες έχουν αδιέξοδα. Και, αν δημιουργηθούν, η διέξοδος προβλέπεται. Είναι οι εκλογές».

 * παρτσινέβελος: μεριδιούχος, συνιδιοκτήτης

 

Ο Νίκος Θεοτοκάς διδάσκει Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s