Ένα χτύπημα που μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικό

Standard

ΕΡΤ: Η ΟΘΟΝΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, ΣΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ-1

Η ΕΡΤ, το Σύνταγμα και οι εχθροί του

 του Χρήστου Χατζηιωσήφ

Δημοσθένης Κοκκινίδης, «Απαγορευτικό Ι», 1970. Από τη συλλογή «Των δε κακών μνήμη»

Δημοσθένης Κοκκινίδης, «Απαγορευτικό Ι», 1970. Από τη συλλογή
«Των δε κακών μνήμη»

Το κλείσιμο της ΕΡΤ μπορεί να αποδειχθεί ένα λυτρωτικό χτύπημα, που όμοιό του σπάνια δέχονται οι κοινωνίες. Όχι βέβαια επειδή αποτελεί απόδειξη πολιτικού θάρρους, επειδή επιτέλους κόπηκε ο «γόρδιος δεσμός» και στάλθηκε ένα δυνατό μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό για τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές του. Όλα τα δεδομένα (η επιμονή της ύφεσης, η άνοδος της ανεργίας, η καθήλωση των εξαγωγών, τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το φιάσκο των πρώτων ιδιωτικοποιήσεων, η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) πιστοποιούν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Καθώς και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές της προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σπάσει η «φούσκα των προσδοκιών», το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί για την ηγεσία της κυβέρνησης μια φυγή προς τα εμπρός, με αβέβαια αποτελέσματα. Καθώς ομολογείται ότι «η πραγματικότητα θα κινείται για πολλά ακόμα χρόνια στη δύσκολη γκρίζα περιοχή», η ανάγκη για τέτοιες μουσολινικές επιδείξεις αποφασιστικότητας θα ανακύπτει όλο και πιο συχνά. Σήμερα, το κτύπημα στρέφεται προς το εσωτερικό, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ελεύθερης ενημέρωσης και τον προστατευόμενο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες δημόσιο φορέα της. Αύριο, καθώς η οικονομική και κοινωνική κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί, με την ίδια επιπολαιότητα, οι ίδιοι δράστες, θα μπορούσαν, στη φυγή τους προς τα εμπρός, να εμπλέξουν τη χώρα σε εξωτερικές περιπέτειες.

Στο εξωτερικό, ακριβώς, για πολλούς υποστηρικτές της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης το κτύπημα εναντίον της ΕΡΤ ήταν λυτρωτικό, καθώς τους έδειξε τα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης της πολιτικής που έχει επιβάλλει η τρόικα και τον κίνδυνο μεγαλύτερης δημοκρατικής εκτροπής. Δεν είναι μόνο ο έγκυρος διεθνής Τύπος, ο οποίος έπειτα από κάποιες αρχικές και μεμονωμένες περιπτώσεις επιδοκιμασίας εκδηλώνει τώρα σκεπτικισμό και όλο και πιο συχνά απερίφραστη καταδίκη. Η αποδοκιμασία της ενέργειας από τον ομογάλακτο υπουργό των Εξωτερικών της Ισπανίας δείχνει ότι, παρά τα θρυλούμενα για την επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας, η κυβέρνησή της είναι περισσότερο απομονωμένη παρά ποτέ και η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως πηγή οικονομικών προβλημάτων, αλλά και ως εστία ζητημάτων δημοκρατίας ανάλογων με την Τουρκία του Ερντογάν.

Στο εσωτερικό το κτύπημα αυτό ήταν οπωσδήποτε λυτρωτικό, για όσους κατανόησαν ότι διακυβεύονται περισσότερα δικαιώματα και συνταγματικά αγαθά από το εισόδημα και την ιδιοκτησία τους. Θα μπορούσε όμως το κλείσιμο της ΕΡΤ να αποβεί για τους πολίτες διπλά λυτρωτικό, αν τους απελευθέρωνε από τις φοβίες τους και τους επέτρεπε έτσι –με βάση τη λογική και την ιστορική εμπειρία– να δουν τη σημερινή κατάσταση και την πολιτική που ακολουθείται. Παρά τις προχειρότητες στην εφαρμογή της, η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού, αλλά μακρόπνοου σχεδίου. Έχει καταγραφεί σε κείμενα με λεπτομέρεια υποδιαστολής όσον αφορά τα ποσά, έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα και ενίοτε έχει ψηφισθεί από «υπεύθυνους» ή αδιάβαστους βουλευτές. Η πολιτική αυτή, όπως έχει δηλωθεί, δεν θα περιορισθεί στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, στις απολύσεις και την ανεργία, ούτε στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πολιτική αυτή δηλωμένα στοχεύει στην ανακατανομή της ιδιωτικής περιουσίας, αστικών ακινήτων και αγροτικών εκτάσεων. Τέτοιοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται με δημοκρατικούς θεσμούς. Θα πρέπει η Ελλάδα και τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας να απαλλαχθούν από τα «ροζ και αντιφασιστικά συντάγματά» τους, όπως ευθαρσώς υποστηρίζει η τράπεζα J.P. Morgan.

Η αίσθηση του κινδύνου για τη δημοκρατία θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά. Η γηρασμένη δημογραφία της Ελλάδας λέει ότι είναι μικρή η μερίδα των νέων που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί μόνη της για τα ιδανικά και το μέλλον της. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα πλατιά στρώματα της αντεστραμένης δημογραφικής πυραμίδας να εθελοτυφλήσουν, προσπαθώντας να επιβραδύνουν την οριστική απώλεια των κεκτημένων τους. Θα έβγαιναν ίσως από την αδράνεια και την παθητικότητά τους, εάν οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία γίνουν αντιληπτοί από όσους σήμερα θρηνούν την απουσία κληρονομικής αριστοκρατίας και μεμψιμοιρούν για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, αποπροσανατολίζοντας από τους πραγματικούς κινδύνους. Η κινητοποίηση δεν θα ήταν μόνο αμυντική, αλλά θα αποκτούσε προοπτικές και στόχους, αν, επιπλέον, οι κατά καιρούς διατυπωμένες σωστές, αλλά αποσπασματικές θέσεις για τα μέσα ενημέρωσης αναπτύσσονταν σε ολοκληρωμένη πρόταση που θα έμπαινε σε δημόσια συζήτηση.

Τα ΜΜΕ, κυρίως τα ιδιωτικά και όχι τόσο η ΕΡΤ, με τις σχέσεις ιδιοκτησίας που τα χαρακτηρίζουν και το πρωτόγονα αυταρχικό εσωτερικό καθεστώς λειτουργίας τους, συγκάλυψαν για χρόνια τις ανεπάρκειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, του οποίου αποτελούσαν εξέχον σύμπτωμα. Για να επιτύχουν τον στόχο αυτό, προώθησαν συστηματικά τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας ζωής και για κερδοσκοπικούς λόγους καλλιέργησαν κάθε φύσης ανορθολογισμό. Λόγω αυτής της σημασία των ΜΜΕ, η συζήτηση των συστηματικών προτάσεων γι’ αυτά θα μπορούσε αν ανοίξει την είσοδο για τη συζήτηση του γενικότερου ελληνικού ζητήματος. Τότε το χτύπημα της ηγεσίας της κυβέρνησης κατά της ΕΡΤ θα μπορούσε να γίνει λυτρωτικό για όλη την κοινωνία.

 

Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ένα χτύπημα που μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικό

  1. Πίνγκμπακ: Η ΕΡΤ, το Σύνταγμα και οι εχθροί του | Red NoteBook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s