Τουρκία: η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου από τα κάτω

Standard

της Ιλεάνας Μορώνη

 Les derniers nouvelles sur la situation a İstanbul et dans le reste de la Turquie sont sur İstanbul Guide NetΤο βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουνίου, λίγο αφού ο Ερντογάν είχε μιλήσει σε πλήθος οπαδών του σε συγκέντρωση στην Άγκυρα, η αστυνομία διέλυσε βίαια την κατάληψη του πάρκου Γκεζί. Και δεν αρκέστηκε μόνο στο να διαλύσει την κατάληψη. Mε απίστευτη αγριότητα καταδίωξε τους ανθρώπους –που το απόγευμα του Σαββάτου κάθονταν απλώς ειρηνικά στο πάρκο, ενώ καμία διαδήλωση δεν ήταν προγραμματισμένη– στις γύρω περιοχές και κατέστειλε (βοηθούμενη κι από τη στρατοχωροφυλακή, η οποία, αν και κομμάτι του στρατού, υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών) τις αυθόρμητες πορείες που αμέσως έγιναν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κι άλλων πόλεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή τη βία.

Από την επομένη και μετά, ο κόσμος έχει στραφεί σε σιωπηρές μορφές παθητικής διαμαρτυρίας (μάλιστα οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν συχνά τον όρο sivil itaatsızlık / civil disobedience), ενώ ταυτόχρονα οργανώνονται βραδινά φόρουμ σε πάρκα σ’όλη τη χώρα — κίνηση που δημιουργεί έναν νέο δημόσιο χώρο, από τα κάτω. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει όντως να σκοπεύει να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών, όπως σημειώνει κaι ο Αχμέτ Ινσέλ στο άρθρο του: συνέβαινε και το προηγούμενο διάστημα να συλλαμβάνονται μέλη νόμιμων οργανώσεων και να κατηγορούνται για σχέσεις με παράνομες οργανώσεις.

Aπό την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησαν προσαγωγές μελών οργανώσεων που είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του πάρκου Γκεζί (ακόμα και των οργανωμένων οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας) από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες απ’αυτές τις προσαγωγές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ας σημειώσουμε, ως χαρακτηριστική, μια αποστροφή της ομιλίας του Ερντογάν την περασμένη Κυριακή: ο tούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις οργανώσεις που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, έκανε λόγο για «παράνομες και θεωρούμενες νόμιμες οργανώσεις» (η έμφαση δική μας).

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τουρκία: η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου από τα κάτω

  1. Απεναντίας, το μεγάλο εθνικό πρόβλημά της, η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου, τείνει να παγιωθεί σε βάρος της. Και όχι μόνον αυτό, αλλά βλέπει και υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντας στις αυτονομιστικές κινήσεις του Πρεσόβου, αλλά και της Βοϊβοντίνας (που χωρίς την έγκριση του Βελιγραδίου άνοιξε γραφείο στις Βρυξέλλες). Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, επειδή οι Σέρβοι έχουν ένα χαρακτηριστικό που τους αποκλείει από την Δύση, όπως διαμορφώνεται αυτή σήμερα. Είναι Σλάβοι και Ορθόδοξοι χριστιανοί, οι μοναδικοί μαζί με τους Ρώσους (οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί δηλώνουν απόγονοι Θρακών και Μακεδόνων, και αποποιούνται την… ρετσινιά!).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s