Αποχαιρετισμός στον Κλεμάν Μερίκ

Standard

clement-meric-notre-modeste-hommage_4289346-LMόνο λίγες μέρες έχουν περάσει, και μας φαίνονται σαν αιωνιότητα. Μετά τη δολοφονία του Κλεμάν αισθανόμαστε τέτοια ταραχή, νιώθουμε ότι μπήκαμε σε μια δίνη που μας ρουφάει μέσα της. Αναμφίβολα, τίποτα, μα τίποτα στον κόσμο αυτό, ούτε τα χρόνια και η εμπειρία που μας λείπουν, μπορούν να προετοιμάσουν κάποιον για να θάψει έναν φίλο και σύντροφο. Εάν δεν μας δόθηκε ο χρόνος της περισυλλογής και του πένθους που χρειαζόμαστε, αυτό συμβαίνει επειδή η δολοφονία αυτή είναι μια πολιτική δολοφονία. Και, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απαιτεί μια πολιτική απάντηση.

Αυτός ο κόσμος δεν σταθεί, να σκεφτεί για λίγο, χάρη στα δάκρυά μας· ο σεβασμός στον Κλεμάν και τους αγώνες του μας επιβάλλουν να μην καταθέσουμε τα όπλα του αγώνα –σήμερα περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι, να μετατρέψουμε τον πόνο μας σε οργή, και την οργή μας σε δύναμη. Είναι ταυτόχρονα αυτός ο αδυσώπητος πόνος, αυτός ο αδυσώπητος θυμός, η οργή και η δύναμη, πίσω από αυτές τις γραμμές, που θα δώσουν στη δολοφονία του Κλεμάν τη σημασία που θα ήθελε και ο ίδιος: την πολιτική της σημασία. […]

Τον Κλεμάν δεν τον δολοφόνησε μόνο μια συμμορία φασιστών. Δεν τον δολοφόνησε μόνο η ακροδεξιά. Ο Κλεμάν είναι, γενικότερα, θύμα της ραγδαίας ανόδου των πιο ολέθριων ιδεών και της αυξανόμενης αποδοχής που συναντούν στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι ακόμα, τον Κλεμάν τον δολοφόνησαν ο ρατσισμός –και ιδίως η ισλαμοφοβία– που προμοτάρεται από το κράτος, η ξενοφοβία, η ομοφοβία. Είδαμε τις προκλητικές ομοφοβικές πορείες στους δρόμους της χώρας μας, για μήνες. Η ισλαμοφοβία έχει καταλάβει έχει κεντρική θέση στον πολιτικό λόγο και στα μήντια, εδώ και χρόνια, και συμπληρώνεται με απειλές, παρενόχληση, ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις. Το «τέρας» του φασισμού δεν δημιουργείται από μόνο του. Η ακροδεξιά μπόρεσε να κατακτήσει τη σιγουριά που νιώθει σήμερα χάρη στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές δηλώσεις και πράξεις, που προέρχονται από τους θεσμούς της εξουσίας και νομιμοποιούνται από αυτούς.

Ο Κλεμάν ήταν ετεροφυλόφιλος, λευκός, άντρας και σπουδαστής Πολιτικών Επιστημών. Δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας, αναρχικός, αγωνιστής. Δολοφονήθηκε όπως μπορεί να δολοφονηθούν οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικοί, οι γκέι, οι τρανς, αν έχουν την ατυχία να βρεθούν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Δολοφονήθηκε όπως μπορεί να δολοφονηθούν όσοι δεν είναι λευκοί, οι μετανάστες, οι μουσουλμάνοι, που αποτελούν αντικείμενο του πιο αμετανόητου ρατσισμού.

Ο θάνατός του συγκινεί την κοινή γνώμη, πράγμα που συμβαίνει σπάνια με τους μη λευκούς που χάνου τη ζωή τους από την αστυνομική βία, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις ρατσιστικής δολοφονίας. Όσο βαρύς κι αν είναι ο πόνος μας, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Γιατί αυτό δεν ελαττώνει σε τίποτα τον πόνο μας· αντιθέτως –αν βέβαια έχει απομείνει τέτοιο περιθώριο– αυξάνει την οργή μας και την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε. Ο Κλεμάν ήταν αντιφασίστας: αγωνιζόταν για να έχουν όλοι ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, στην ίδια πλευρά με όλους εκείνους τους οποίους η ακροδεξιά θεωρεί εχθρούς προς εξόντωση: σεξουαλικές μειονότητες, τρανς, μετανάστες, μη λευκούς, μουσουλμάνους, πολιτικούς αγωνιστές. Ο Κλεμάν κατήγγειλε αταλάντευτα τη διάχυση και μερικές φορές την καθιέρωση των ιδεών και των πρακτικών της ακροδεξιάς. Στον βαθμό που, ακόμα κι ανάμεσά μας, στην επαναστατική ή ριζοσπαστική Αριστερά, δεν έχουμε καθαρίσει λόγο μας από κάθε ίχνος εθνικισμού, στον βαθμό που δεν αντιπαλεύουμε, συστηματικά και αδιάλειπτα, τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον διωγμό των Ρομά και των μεταναστών χωρίς χαρτιά, την ομοφοβία, και τον σεξισμού σε μια συνεπή και διαρκή τρόπο, τότε θα συνεχίσουμε να προλειαίνουμε το έδαφος για το «τέρας», που θα το βλέπουμε να μεγαλώνει διαρκώς. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη ενάντια στο φασισμό, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο.

 μετάφραση: Γιάννης Σταφίδας

(Από τον αποχαιρετισμό φίλων και συντρόφων στον αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ, που δολοφονήθηκε από γάλλους νεοναζί, τον Ιούνη του 2013: το πλήρες κείμενο

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αποχαιρετισμός στον Κλεμάν Μερίκ

  1. Πίνγκμπακ: Άρθρα και συνεντεύξεις για τη Χρυσή Αυγή και τον νεοναζισμό στα “Ενθέματα” | ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s