Το χαμόγελο της Μαρίας

Standard
ΟΡΑΤΑ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΡΟΜΑ-5

του Βαγγέλη Ιωάννου

Φωτογραφία του Ευθύμιου Μελεγκίδη

Φωτογραφία του Ευθύμιου Μελεγκίδη

Ποτέ, την τελευταία δεκαετία δεν βρεθήκαμε οι Τσιγγάνοι στο επίκεντρο των γεγονότων. Τελευταία φορά που με ρώταγαν για τους Τσιγγάνους πρέπει να ήταν την εποχή του σίριαλ «Ψίθυροι καρδιάς». Από τότε  πάντα οι Ρομά βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και να που ξαφνικά η αστυνομία μαζί με την κοινωνία ανακάλυψαν και πάλι πως οι «γύφτοι» έχουν μύρια κακά. Η Μαρία έπεσε θύμα απαγωγής ή αγοράστηκε μυστικά από Τσιγγάνους, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να πουλούν ή να αγοράζουν παιδιά… Η ζωή της Μαρίας στον καταυλισμό, μας είπαν, ήταν σαν παλιό κόμικ. Ο ιδρυτής του «Χαμόγελου του παιδιού»  K. Γιαννόπουλος έβγαλε από τα συρτάρια το παραμύθι «Η αρκούδα του γύφτου» και το έλεγε στην κάμερα! Θα ήταν κάπως πιο αξιοπρεπές, για τον ίδιο αλλά περισσότερο για το ίδρυμα, να είχε τοποθετήσει σε δυο-τρεις θέσεις Τσιγγάνους, για να μάθει τη νοοτροπία και τις συνήθειές τους, και κάποιες από τις Μαρίες να έχουν έτσι μια καλύτερη μεταχείριση.

Η πλειοψηφία των Τσιγγάνων παρακολουθούσε όλες αυτές τις μέρες την υπόθεση σαν να πρόκειται για «πόλεμο», αφού καθημερινά έβγαιναν πράγματα άσχετα με την υπόθεση: προνοιακά επιδόματα, φορολογικές παρατυπίες, κάθε λογής γραφειοκρατικές περιπλοκές. Δεν μπόρεσα να μπω σε αυτήν την διαδικασία του πολέμου, αλλά οι γείτονές μου είχαν την διάθεση να τα σχολιάσουν: «Ρε τους γύφτους, παίρνουν επίδομα» ακούγαμε, και η απάντηση ερχόταν: «Εσύ που δουλεύεις στο δημόσιο πόσες φορές έκλεψες εμένα τον γύφτο;».  Ακούσαμε  κάποιους άλλους να λένε «Αυτοί κλέβουν παιδιά»,  χωρίς να αναρωτιούνται ποιο είναι εκείνοι φέρνουν παράνομα μετανάστες που τις πιο πολλές φορές καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας.

Η Μαρία ήρθε να αναστατώσει.  Προς ποια κατεύθυνση; Οι «’Ελληνες» ζουν μέσα στην ανεργία όπως εγώ, βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού, και οι «λύσεις» που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι ο φασισμός σαν μια τιμωρία για όλους και όλα – και μέσα σε αυτά ήρθε και ο γύφτος. Δηλαδή, όλα τα είχαμε, οι γύφτοι μας έλειπαν.

Όλοι είχαν μια άποψη και όλες οι απόψεις ήταν στον ίδιο ρυθμό: δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί, κάποιος είχε γείτονα Τσιγγάνο, ή συνεργάστηκε με έναν Ρομ, τέλος πάντων είχε μια επαφή με Τσιγγάνους, και ήταν δήθεν ειδικός! Και τι λέει άραγε αυτό; Ότι με γνωρίζεις; Πότε θέλησες να με μάθεις, να με ρωτήσεις πως είναι να ζεις σε γκέτο; Σε γοήτευε η ελευθερία μου, μάλλον θα ήσουν επηρεασμένος από κάποια ταινία.  Και το χειρότερο, δίπλα σε αυτά, βγήκαν και οι κρατικοδίαιτοι  Ρομά για συνοδεία και για να αρχίσουν το την «κλάψα».

***

Τι να προσπαθούσα να κάνω; Να ξεχάσω την Μαρία και να μπω στην ίδια διαδικασία, τις συγκρίσεις και τους συμψηφισμούς; Το γνωρίζω καλά το έργο, δεν θα άλλαζε κάτι. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες στην Ελλάδα που αναγκάζουν τους Ρομά να ζουν σε καταυλισμούς, έτσι  είναι  σε όλη την Ευρώπη. Η ζωή μας είναι σχεδόν ίδια παντού …αναφέρομαι στην πλειοψηφία. Η εικόνα της πραγματικής μητέρας της Μαρίας μας το θύμισε, τρομάζοντας ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Η ζωή στον καταυλισμό δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, η επιβίωση είναι καθημερινός Γολγοθάς, ένα παιδί δεν ζει με παραμύθια, ζει στα σκουπίδια και στην αναζήτηση ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού.

***

Στο τέλος, είχαν όλα λίγη σημασία. Άκουσα πως η Μαρία θα επιστρέψει μάλλον στην Βουλγαρία σε ένα ίδρυμα στο οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως θα ξαναβρεί το χαμόγελό της.

Ο Βαγγέλης Ιωάννου είναι υποψήφιος διαμεσολαβητής για θέματα πολιτών Ρομά .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s