Ο Συνήγορος έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα

Standard

του Δημήτρη Χριστόπουλου

Ο Δημήτρης  Χριστόπουλος ανταπαντά στο άρθρο του Βασίλη Καρύδη:

Έργο του Λάιονελ Φάινινγκερ

Έργο του Λάιονελ Φάινινγκερ

Δεν αμφισβητώ σχεδόν τίποτα από όσα γράφει για τη δραστηριότητα του Συνήγορου o B. Kαρύδης. Θα μπορούσα να προσθέσω και κάμποσα άλλα, ανοίγοντας μια ετήσια έκθεσή του. Ωστόσο, αυτά δεν αναιρούν στο παραμικρό την κεντρική διαπίστωσή μου: την εντεινόμενη απουσία του Συνήγορου από τον δημόσιο λόγο της χώρας, την ερμητική εσωστρέφεια και την προϊούσα ιδρυματοποίησή του, πάρα ταύτα.

To κείμενο του B. Καρύδη είναι, φοβάμαι, πολύ πιο πειστική απόδειξη αυτού από το ίδιο το άρθρο μου. Τούτο είναι θεσμικά προβληματικό για την Αρχή και προσωπικά δυσάρεστο για τον ίδιο (και για εμένα, λόγω προσωπικής μας σχέσης), πλην όμως, το τελευταίο, δημοσίως αδιάφορο.

Ο βοηθός Συνήγορος κ. Καρύδης τεκμηριώνει με τον τρόπο του ότι «δυστυχώς ο θεσμός έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα» — και το κάνει καλύτερα από μένα. Πολλά είναι αυτά που χρειάζεται να συζητάμε. Και να διαφωνούμε. Και να αντέχουμε. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα συζητήσω: το «υποτίθεται». «Υποτίθεται», κατά τον Β. Καρύδη ότι «εξανίσταμαι», «υποτίθεται» ότι «στεναχωριέμαι». Ασφαλώς και εξανίσταμαι και στεναχωριέμαι για την πορεία του Συνηγόρου. Και όταν μου το αμφισβητούν, τότε εξανίσταμαι και στεναχωριέμαι διπλά: και για το Συνήγορο αλλά και γι’ αυτόν που το αμφισβητεί έτσι.

Όμως η ουσία δεν είναι αυτή. Αλλά το ότι αν η ηγεσία ενός οργανισμού όπως ο Συνήγορος φτάνει να εκλαμβάνει κάθε έξωθεν κριτική ως απειλή, πρωτίστως απειλείται από τον αδύναμο εαυτό της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s