Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας: ένας χρόνος

Standard

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο γιορτάζει τον ένα χρόνο του, στην Ταβέρνα της Κοτταρούς στον Κολωνό (Αγίας Σοφίας 43, πρώτη παράλληλη της Κωνσταντινουπόλεως κάτω από τις γραμμές του τρένου, τηλ. 210-5120682), αύριο Δευτέρα 17 Μαρτίου, από τις 9.00 και μετά. Πρόσκληση ενίσχυσης: 20 ευρώ.

του Στρατή Μπουρνάζου

Έργο του Φερνάν Λεζέ

Έργο του Φερνάν Λεζέ

«Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά, μες στη χαρά ο πόνος», λέει μια κρητική μαντινάδα. Μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, μόλις έκατσα να γράψω για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας — κι ας μιλάει ο στίχος για προσωπικούς νταλκάδες και πόνους. Γιατί στον ένα χρόνο της λειτουργίας του Ιατρείου (που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και στήριξη της Ανοιχτής Πόλης) οι αλληλέγγυοι γιατροί, φαρμακοποιοί και όλοι οι εθελοντές του προσφέρουν φάρμακα, θεραπεία και ανακούφιση σε άνεργους και ανασφάλιστους, σε όσους τη χρειάζονται και έχουν αποκλειστεί από τις δημόσιες δομές υγείας.

Κοιτάζω τα στατιστικά που ετοίμασε η Μαρία Σπηλιωτοπούλου για το διάστημα από τον Φλεβάρη του 2013 μέχρι τον Γενάρη του 2014. Διαβάζω στα πινακάκια και τα διαγράμματα, που έφτιαξε με φροντίδα και αγάπη: ραντεβού: 3.473, ραντεβού οδοντογιατρών: 1.485. Και παρακάτω: 585 Έλληνες, 558 μετανάστες, από 49 χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γεωργία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Συρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Νιγηρία, Ρωσία, Πολωνία, Ιράκ, Τουρκία, Πακιστάν, Κονγκό, Τυνησία… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ηλικίας ηλικίας 30-50 στην πλειονότητα, λίγο περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες.

Πίσω από τους αριθμούς, μπροστά από τους αριθμούς, πάνω από τους αριθμούς, οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι: γιατροί, φαρμακοποιοί, εθελοντές κάθε ηλικίας και επαγγέλματος που έδωσαν τον χρόνο και την ψυχή τους, κι έτσι πήρε σάρκα και οστά το Ιατρείο. Έδωσαν ό,τι είχαν, από το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων τους, και το περίσσευμα της καρδιάς τους. Οι άνθρωποι: όλοι αυτοί που βρίσκουν γιατριά και απαντοχή εκεί, στους δυο ορόφους της οδού Κάνιγγος. Αξίζει να πάει κανείς –όπως πήγα κι εγώ, με οδηγό και φύλακα άγγελο τη Λένα Κουγέα– να δει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Να δει την ανάγκη και τον πόνο, αλλά και πώς ανθίζει ξανά η ελπίδα και η χαρά.

Το Κοινωνικό Ιατρείο, όπως και τα ανάλογα εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα, χρειάζονται τη βοήθειά μας με κάθε τρόπο: με προσφορά φαρμάκων, χρημάτων, ειδών, με την εθελοντική προσφορά μας. Αύριο, Δευτέρα 17 του Μάρτη, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Αθήνας γιορτάζει τον ένα χρόνο του, στην ταβέρνα «Κοτταρού», στον Κολωνό. Θα περάσουμε καλά και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια, όπως χρειάζεται.

***

«Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά, μες στη χαρά ο πόνος / μέσα στον κόσμο βρίσκομαι κι είμ’ έρημος και μόνος». Αυτή είναι, ολοκληρωμένη η μαντινάδα, που τραγουδάει ο Δερμιτζογιάννης. Και ο δεύτερος στίχος ταιριάζει στο έργο του Κοινωνικού Ιατρείου, και όλων των αντίστοιχων ιατρείων και φαρμακείων, όλων των πειραμάτων αλληλεγγύης που στήνονται σε όλη τη χώρα. Από την ανάποδη όμως. Γιατί αυτή είναι η ουσία του έργου τους: δεν αφήνουν τους ανθρώπους έρημους και μόνους, αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας: οδός Κάνιγγος 33, 106 82, Αθήνα Για ραντεβού, 210-3802037 τις καθημερινές, ώρες 11:00-18.00 email: kifagr@gmail.com, μπλογκ: kifagr.blogspot.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθήνας: ένας χρόνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s