Η καταλυτική παρουσία της Αριστεράς στη Θράκη

Standard

Η ΘΡΑΚΗ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ-4

του Μουσταφά Μουσταφά

Μαρκ Σαγκάλ, "Πάνω από την πόλη", 1918

Μαρκ Σαγκάλ, «Πάνω από την πόλη», 1918

H Aριστερά πορεύεται στη Θράκη ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Έτσι πορεύθηκε μέχρι τώρα και στάθηκε όρθια. Και έτσι θα πορευθεί και από δω και πέρα.

Η δράση της Αριστεράς στη Θράκη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της δύναμής της, κατά καιρούς υπήρξε καταλυτική. Είναι η δύναμη που είχε το κουράγιο να αρθρώνει πολιτικό λόγο, τον ίδιο πολιτικό λόγο σε διαφορετικές γλώσσες και να απευθύνεται σε όλη την κοινωνία της Θράκης.

Αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε λογιών λογιών εθνικισμούς, προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, σε πολιτικές εκμετάλλευσης των ιδιαίτερων προβλημάτων της περιοχής, σε εκλογικίστικους τακτικισμούς. Δεν έκλεισε και δεν κλείνει το μάτι πονηρά, προς τη μία ή την άλλη ομάδα που συνυπάρχουν στην περιοχή, αλλά απευθύνεται προς όλη την κοινωνία, με αρχές, με προγραμματικό λόγο, με προτάσεις, προωθώντας την ενότητα της κοινωνίας, την ομαλότητα στην περιοχή, τη νηφάλια συζήτηση, τον ειλικρινή διάλογο μέσα στην κοινωνία για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια την περιοχή.

Σε αυτή τη βασανιστική, επίπονη αλλά και ταυτόχρονα χρήσιμη, ανθρωπιστική και ωραία προσπάθειά της, η Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί ούτε από τα σφάλματα, τις αστοχίες και τους λαθεμένους χειρισμούς της. Το αξιακό φορτίο που κουβαλάμε, οι αρχές και οι προγραμματικές μας θέσεις, οι «εξετάσεις» που έχουμε δώσει όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι δεσμοί μας με την κοινωνία είναι εγγύηση ότι θα διδαχθούμε και από τα λάθη μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα υπερασπιστούμε την κοινωνία μας.

Λόγο πρέπει να δώσουν στην κοινωνία της Θράκης όσοι κυβέρνησαν τη χώρα επί σαράντα χρόνια. Λόγο πρέπει να δώσουν αυτοί που εγκλημάτησαν στο σώμα της Θράκης διαχρονικά, καταδικάζοντάς την στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις περιφέρειες όλης της Ευρώπης. Αυτοί που αφήνουν ανεπίλυτα τα υπερώριμα αιτήματα της περιοχής για να τα ανακυκλώνουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, για να τα εκμεταλλεύονται, να διχάσουν την κοινωνία — και τώρα παριστάνουν τους «υπεύθυνους», τους «εθνικά ευαίσθητους». Λόγο πρέπει να δώσουν στην κοινωνία της Θράκης και οι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και λοιποί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ένθεν κακείθεν, που στο όνομα της πολιτικής τους επιβίωσης δεν σεβάστηκαν την κοινωνία που τους αναδείκνυε σε αυτά τα αξιώματα. Υποκριτικά, τυχοδιωκτικά, χαϊδεύοντας πλάτες και αυτιά, κλείνοντας το ένα μάτι στη μια πλευρά, το άλλο στην άλλο, διαχειρίστηκαν τη μιζέρια και τη στασιμότητα, το τέλμα της περιοχής.

Οι εκλογές του Μάη είναι μια δοκιμασία και για μας και για την κοινωνία. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία, με πίστη στις αρχές και στις αξίες μας. Στόχος μας είναι να σώσουμε τη χώρας μας και την κοινωνία μας, να σταματήσουμε την καταστροφή. Κερδισμένη θάναι η χώρα, η κοινωνία και η Θράκη.

 

Ο Μουσταφά Μουσταφά είναι πρώην βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η καταλυτική παρουσία της Αριστεράς στη Θράκη

  1. Ενδιαφέρον αλλά αρκετά γενικόλογο. Ποια είναι «τα υπερώριμα αιτήματα της περιοχής…»; Δεν είναι κακό να τα δούμε γραμμένα και να δούμε και τις συγκεκριμενες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή των άλλων κομμάτων επ’ αυτών. λ.χ. η κατάργηση της Σαρίας, είναι «υπερώριμο αίτημα»; ή ποια άλλα; Θα ήταν ενδιαφέρον να τα μαθαίναμε συγκεκριμένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s