H Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή των ΑΣΚΙ

Standard

του Βαγγέλη Καραμανωλάκη

Έμιλ Νόλντε, "Χορευτής", 1913

Έμιλ Νόλντε, «Χορευτής», 1913

Δεν ήταν μόνο η αίσθηση ότι κάποιοι περίμεναν κάθε Κυριακή πρωί να ακούσουν την εκπομπή. Δεν ήταν μόνο τα σχόλια από γνωστούς και φίλους για το τι ξεχάστηκε ή τι έπρεπε να ειπωθεί, οι μαρτυρίες για τον αντιδικτατορικό αγώνα στη ζωντανή εκπομπή για το Πολυτεχνείο, τα τηλέφωνα των παιδιών των μεταναστών μετά την εκπομπή για τη Γερμανία. Ούτε καν τα σημαδεμένα από τους βομβαρδισμούς του πολέμου γυαλικά που κράταγαν στα χέρια τους οι γυναίκες, στην κατάμεστη από κόσμο ιστορική ξενάγηση με το Λιμάνι της Αγωνίας στον Πειραιά. Γυρνάνε, όλα αυτά, στο μυαλό μου, καθώς αναλογίζομαι τις τριάντα πρώτες εκπομπές της «Ιστορίας στο Κόκκινο». Αλλά δεν είναι μονάχα αυτά.

Αυτό που μένει πιο πολύ στη σκέψη μου είναι οι συζητήσεις και τα ερωτήματα που έθεσε για μας τους ίδιους, τον Ηλία Νικολακόπουλο, την Ιωάννα Παπαθανασίου, τον Τάσο Σακελλαρόπουλο και μένα, η ιδέα τα ΑΣΚΙ να κάνουν μια ραδιοφωνική εκπομπή: μια εκπομπή για το παρελθόν, της οποίας ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έπειτα από πρόταση του Κώστα Αρβανίτη, ανέλαβε την ευθύνη του σχεδιασμού και του συντονισμού της, με βάση τους ανθρώπους και τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Συζητήσεις όπου αναζητούσαμε τον τρόπο να μιλήσουμε με ένα ευρύτερο κοινό, να ξεφύγουμε από τα στεγανά της ακαδημαϊκής ιδιότητας, να σκεφτούμε ξανά αυτό που κάνουμε, να επανοργανώσουμε την παρέμβαση και τον λόγο μας. Να επικοινωνήσουμε.

Αποφασίσαμε να στήσουμε την εκπομπή πάνω σε σημαντικές επετείους, σε ορόσημα τα οποία σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή των ανθρώπων. Να τα ξαναδιαβάσουμε σήμερα, σε μια στιγμή που ο κόσμος αλλάζει, να αναστοχαστούμε τη σημασία και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας. Προσκαλέσαμε γι’ αυτό συνομιλητές (τριάντα ένα συνολικά, διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων), πρόθυμοι όλοι και όλες να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να διασταυρώσουν τις απόψεις τους. Τα περισσότερα από τα θέματά μας εγγράφονταν στις κοινές μας αγωνίες, στις διαδρομές κυρίως της Αριστεράς τον 20ό αιώνα: η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος, ο αντιδικτατορικός αγώνας. Αλλά όχι μόνο: ο φυλετισμός, ο Μάης του ’68, οι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Μιλάγαμε για την Ιστορία, θέλοντας να υπενθυμίσουμε την άρρηκτη σύνδεσή της με την πολιτική, τη στενή σχέση που έχει το να διαβάζεις το παρελθόν με το να αλλάζεις το παρόν και να σχεδιάζεις το μέλλον.

Στις επιλογές μας αυτές είχαμε πολύτιμους συμπαραστάτες. Πρώτα και κύρια η Νατάσσα Δομνάκη, ακούραστη συντονίστρια σε οτιδήποτε αφορούσε την παραγωγή της Ιστορίας στο Κόκκινο. Ο Μάκης Μηλάτος με τις μουσικές του, οι ηχολήπτες και οι ηχολήπτριες, οι άνθρωποι του σταθμού, οι άνθρωποι των ΑΣΚΙ, η Ιωάννη Βόγλη κυνηγώντας τα δελτία τύπου. Και βέβαια οι ακροατές και οι ακροάτριές μας, όσοι στήριξαν όσα κάναμε και ελπίζουμε ότι θα μας στηρίξουν και την επόμενη χρονιά σ’ αυτά που προγραμματίζουμε: περιηγήσεις στο παρελθόν της πόλης μας, παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις – ότι συνδέεται με τη ζωντανή γνώση γύρω από την Ιστορία.

Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τιμήσουμε συνδέοντας το ετήσιο πάρτυ των Φίλων των ΑΣΚΙ με το κλείσιμο του πρώτου κύκλου της εκπομπής «Η Ιστορία στο Κόκκινο», το Σάββατο 28 του Ιούνη, στον κήπο των Αρχαιολόγων. Θέλουμε να συζητήσουμε για την εκπομπή, και όχι μόνο. Θέλουμε να βρεθούμε, κρατώντας και φτιάχνοντας κι άλλο τους δεσμούς μας, που χρόνια τώρα συλλογικότητες όπως τα ΑΣΚΙ και το Κόκκινο καλλιεργούν. Συλλογικότητες φτιαγμένες με ανιδιοτέλεια και με μεράκι, συλλογικότητες ασπίδα απέναντι στον εκχυδαϊσμό και τον εκφασισμό που απειλεί τις ζωές μας.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s