Άνθη αντίστασης

Standard

Το πρόγραμμα και των τριών ημερών του Φεστιβάλ στα Προσφυγικά, 27, 28 και 29 Ιουνίου στο antifaperformingarts.wordpress.com. Για το πρόγραμμα της Κυριακής, βλ. το τέλος του ποστ

της Αγγελικής Τόμπρου

poreia«Ο χαρακτήρας είναι θέμα χρόνου», έλεγε στην Εβραία ο Μπρεχτ και υποστήριζε ότι εξαρτάται από τους θεσμούς και τις συνθήκες. «Άλλοι χαρακτήρες κρατάνε πολύ, άλλοι λίγο, αλλά κανείς για πάντα». Κι όμως, πώς γίνεται στα συντρίμμια θεσμών και ιστορίας να φυτρώνουν «άνθη» αντίστασης;

Στην καρδιά της Αθήνας, η κατάληψη των Προσφυγικών συγκροτεί μια μικρογραφία όλης της χώρας σε επίπεδο εγκλεισμού και αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το σημείο μηδέν της πολιτικής — τόσο λόγω της θεσμικής εγκατάλειψης όσο και ως προς την ανάδυση της αντίστασης σε αυτήν. Εγκλωβισμένα ανάμεσα στις συμπληγάδες της αδιαφορίας και των συμφερόντων του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ., τα Προσφυγικά θέτουν το ερώτημα για την ελευθερία στο πιο επίκαιρο πλαίσιο που της αναλογεί: αυτό της απόλυτης δράσης.

Μια ανομοιογενής και πολυφυλετική κοινότητα, με τη μικροϊδιοκτησιακή συμπεριφορά να ταλανίζει τη λειτουργία της, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» των Προσφυγικών αρνούνται τη συνθηκολόγηση που θα τους βγάλει έξω από τα ετοιμόρροπα κτίρια και περήφανα διασώζουν πέτρες που έζησαν την Αντίσταση και τα Δεκεμβριανά, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούν υποδειγματικά ένα κοινωνικό εγχείρημα αυτοοργάνωσης.

Αντιστεκόμενα στην «ηρωική έξοδο», με βάση τα σχέδια εκποίησης όλης της χώρας, τα Προσφυγικά γίνονται από «άτοπα» σχεδόν ουτοπικά: μαζί με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών, ετοιμάζονται να εμψυχώσουν όλους τους «ελεύθερους πολιορκημένους» αυτής της πόλης. Το ποίημα του Σολωμού ξεκινά με τη σάλπιγγα του Αράπη που ηχεί ήδη, τα παιδιά παίζουν ξυπόλητα δίπλα στα σκουπίδια που με φροντίδα μαζεύουνντόπιοι και μετανάστες για να υποδεχτούν τον κόσμο σε μια τριήμερη γιορτή, τα ξερόχορτα γίνονται ξανά «φλισκούνι κι άγρια μέντα, στην αγκαλιά της γης»…

Η Περσεφόνη αγρυπνά, για να ξυπνήσει μνήμες από το παρελθόν και να τις ξορκίσει από το μέλλον. Και ο στίχος σ’ έναν τοίχο των κτιρίων αυτών λέει: «Nowthewordsareboundanddone/ dreamsandmemoriesareone»:  «τώρατα λόγια είναι βαριά και ειπωμένα, τα όνειρα κι οι μνήμες μας έχουνε γίνει ένα»

27, 28, 29 Ιουνίου, τριήμερη γιορτή στήριξης των Προσφυγικών με θέατρο, συναυλίες, συζητήσεις, συλλογική κουζίνα, σε συνεργασία με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών (antifaperformingarts.wordpress.com) και πλήθος αξιόλογων καλλιτεχνών. Σας περιμένουμε!      

 

Η Αγγελική Τόμπρου είναι ηθοποιός, μέλος της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Παραστατικών Τεχνών                                                                

 

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Προσφυγικών σήμερα Κυριακή

12:00-18:00. Προσφυγικό Μουντιαλίτο για παιδιά 8-14 ετών στο γήπεδο μπάσκετ (Κάλβου και Δεγλερ). Σημείο συνάντησης: Oδός Ορεστιάδος στις 11:45.

12:00-13:30. Μίλα μήλα μαγικά. Ομάδα Αστροναύτες (παιδικό θέατρο). (Οδός Κορώνειας).

 13:30-15:30.   Θεατρικό Παιχνίδι. Μια Ματιά στα Προσφυγικά. Χριστίνα Βασιλείου, Νταϊάνα Κοσσενάκη.

15:00-16:00. Μουσική της Ανατολής_Cihan Turkoglu (Eξέδρα Α΄).

15:00-17:00. Κοινωνική Κουζίνα Ο άλλος άνθρωπος (Οδός Ορεστιάδος).

15:30-16:30. Παράσταση ακροβατικών_Angie and Luigie show (για παιδιά). Ομάδα Cirk de Votanik (Οδός Κορώνειας).

16:30-17:30. Παραδοσιακοί χοροί και μουσική Κούρδων από τη Συρία (Eξέδρα Α΄).

17:00-18:00. Ηπειρώτικα. Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» (Oδός Ορεστιάδος).

18:00-19:00. Εθνικαί Εορταί. Βασίλης Βηλαράς (θεατρικό, Οδός Κορώνειας).

19:30-22:00. Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ: Μπορεί και να μη γίνει και τίποτα, Θέατρο του Καταπιεσμένου (Εξέδρα Α΄).

22:00-1:00. Θερινό Σινεμά στα Προσφυγικά. «Πού να πετάξουν τα πουλιά», της Fida Qishta. «El Sistema. Σώζοντας Ζωές», από τον «Εξάντα» του Γιώργου Αυγερόπουλου. «Το Λιμάνι της Χάβρης» Aki Kaurismaki (Οδός Κορώνειας).

22:30-23:00. Live. MarthaMoreleon & LosdelSur (Eξέδρα Α΄)

23:00-23:30. Live. Encardia (Eξέδρα Α΄)

 

Το πρόγραμμα και των τριών ημερών, 27, 28 και 29 Ιουνίου στο antifaperformingarts.wordpress.com

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s