«Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις»

Standard

Δημοψήφισμα της Σκωτίας: Το έθνος θα γίνει και κράτος;-2

του Ντέιβιντ Κρεγκ

μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου

 

poster82_1«Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις». Αυτό το σοφό αγγλικό γνωμικό μου φαίνεται πολύ ταιριαστό στο ζήτημα του δημοψηφίσματος. Είναι η Ένωση «χαλασμένη» ή χρειάζεται «επισκευή»; Τίποτα από τα δύο. Δεν είναι βέβαια και καμιά ιδεώδης ουτοπία. Αλλά ουτοπία δεν υπάρχει πουθενά. Είναι αλήθεια πως οι Τόρηδες είναι τόσο αδύναμοι στη Σκωτία που ίσως να μοιάζει ελκυστικό να στηθεί μια νέα χώρα όπου είναι απίθανο να πάρουν ποτέ (;) την εξουσία. Ποιος όμως θα την έπαιρνε;

Εάν μια σκωτσέζικη κυβέρνηση Εργατικών ήταν τόσο ελάχιστα σοσιαλιστική και τόσο δουλοπρεπώς θατσερική όσο οι «Νέοι Εργατικοί» υπό τον ανεκδιήγητο Μπλερ ή τον ακίνδυνο Μίλιμπαντ, θα είχαμε πολύ λίγα να κερδίσουμε. […] Θα μπορούσαμε να διανοηθούμε το SNP σοσιαλιστικό; Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως κράτησε την πρόσβαση στο ΕΣΥ και τα πανεπιστήμια δωρεάν.

Προς το παρόν έχουμε ένα Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρετικά ετερογενές φυλετικά, κατοικημένο από ανθρώπους που προέρχονται από την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Αγγλία, τη Σκανδιναβική και τη γιουτλανδική χερσόνησο, την Καραϊβική, την Αφρική, την Πολωνία, την ινδική υποήπειρο…

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα βασιζόταν σε μια έννοια έθνους πολύ γειτονική με τη φυλετική καθαρότητα, κι εγώ έχω μεγαλώσει σ’ έναν κόσμο όπου ο φυλετικός εθνικισμός ήταν η πιο αποτρόπαια και επικίνδυνη ιδεολογική τάση υπό τον ήλιο. Η μητέρα της μητέρας μου είχε λιθοβοληθεί στους δρόμους του Αμπερντίν επειδή ήταν Γερμανίδα. Το 1939 ο αδελφός της ο Βίλχελμ έκλαιγε που θα γύριζε πίσω στο Άαχεν μετά τις διακοπές του μαζί μας. Όλα αυτά διαμόρφωσαν τον τρόπο που βλέπω τη γεωπολιτική: είμαι εξαιρετικά δύσπιστος απέναντι σε οποιοδήποτε κόμμα βασίζει την ιδεολογία του στην εθνικότητα ως τέτοια –σαν να είναι κάτι αυταπόδεικτο καλό– και, γι’ αυτό τον λόγο, εάν ζούσα ακόμα στη Σκωτία, θα ψήφιζα «Όχι».

2 σκέψεις σχετικά με το “«Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις»

  1. Πρέπει να ξαναδούμε το ΟΧΙ μέσα από μια αριστερή ματιά.Οι εθνικιστικές περιχαρακώσεις δεν δίνουν καμιά προοπτική.Ειδικά σήμερα με τον εθνικισμό που αυξάνεται στην Ευρώπη και δεν αφήνει την ουσιαστική αντίδραση στον νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ να εκφραστεί Αριστερά.

    Επίσης ένα ναι δεν θα φούντωνε μόνο τον εθνικισμό στη Σκωτία αλλά η μεγαλύτερη ίσως απειλή θα ήταν η ακόμα μεγαλύτερη άνοδος των ακροδεξιών στη Μεγάλη Βρετανία που θα συγκέντρωναν την οργή μιας «εθνικής ταπείνωσης».

    Αλλά και στην Ισπανία.χρέος των προοδευτικών δυνάμεων σε μια εποχή που η αριστερά με το podemos ανεβαίνει είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση αυτής της διεξόδου και όχι ένα πισωγύρισμα και μια πρόσδεση στους εθνικιστές της Καταλωνίας.

    Πολύ καλό όλο το αφιέρωμα και πλουραλιστικό πραγματικά βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

  2. Πίνγκμπακ: «Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις» | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s