Η Αριστερά και η Αστυνομία

Standard

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ-2

των Γιώργου Παπανικολάου και  Γιώργου Ρηγάκου

Το σημερινό σκηνικό της κρίσης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Αριστερά να συζητήσει και να αναλύσει θεωρητικά το μέλλον της Αστυνομίας. Ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο, η λαϊκή αντίδραση απέναντι στη λιτότητα και η ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων έχουν ξαναφέρει την Αριστερά στο προσκήνιο της πολιτικής αντίστασης και  έτσι ανατέλλουν προοπτικές για προοδευτικές πλειοψηφίες. Έχουν όμως αναβαθμιστεί και οι κατασταλτικές δυνατότητες της Αστυνομίας, κάτι το οποίο η Δεξιά φαίνεται να εκμεταλλεύεται κατά κόρον. Αυτή την εξέλιξη η Αριστερά την έχει αντιληφθεί στην πράξη, αλλά στη θεωρία η ανάλυση του ζητήματος της αστυνόμευσης παραμένει  μάλλον αναιμική.

Πλατεία Συντάγματος, 9.10.2012. Φωτογραφία του Mίλος Μπικάνσκι.

Πλατεία Συντάγματος, 9.10.2012. Φωτογραφία του Mίλος Μπικάνσκι.

Ασφαλώς, υπάρχουν σοβαροί ιστορικοί λόγοι για τους οποίους η Αριστερά περιορίζεται σε μια αντίληψη της αστυνόμευσης ως πολιτικής καταπίεσης. Αλλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι πλέον τόσο συνδεδεμένο  με το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ασφάλειας, ώστε η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού οράματος για ένα δημοκρατικό οικονομικό σύστημα, που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών απαιτεί να πάρουμε στα σοβαρά και το ζήτημα της Αστυνομίας. Θέση μας είναι ότι η κατανόηση του ρόλου της Αστυνομίας αποτελεί κεντρικό ζήτημα για κάθε προσπάθεια κοινωνικής αλλαγής. Ακόμη περισσότερο, η ελπίδα για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον και μια νέα σχέση πολίτη-κράτους εξαρτάται και από αυτή την κατανόηση.

Ο αστυνομικός ως εργαζόμενος δεν μπορεί πλέον να παραμένει στο περιθώριο της αριστερής πολιτικής σκέψης και πράξης. Η άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί η σχεδόν τελετουργική σύγκρουση στους δρόμους, την οποία η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί για να ρίχνει νερό στον μύλο της ανασφάλειας. Σε μια εποχή ανέχειας και υλικής επισφάλειας, επιχειρεί έτσι να ενεργοποιήσει στο έπακρον τα συντηρητικά ανακλαστικά των πολιτών συγκαλύπτοντας πως το όραμά της για την καθημερινή ζωή ουσιαστικά βασίζεται στον φόβο, την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεν προξενεί έκπληξη ότι μια από τις πιο απτές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού είναι η σύγκλιση καταστολής και κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές της κλασικής πολιτικής οικονομίας καταπιάστηκαν με το ζήτημα της ασφάλειας, θεωρητικά και πρακτικά. Ο ίδιος ο Μαρξ είχε παρατηρήσει ότι «η ασφάλεια είναι η υπέρτατη ιδέα της καπιταλιστικής κοινωνίας». Η σύγχρονη ιαχή «νόμος και τάξη» έχει μεγάλο ιστορικό βάθος: αφορά την κατασκευή μιας καθημερινής ζωής η οποία δημιουργεί ευνοϊκούς όρους για την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με βάση ένα σύστημα του οποίου ο μιλιταρισμός και η χρήση –ή απειλή χρήσης– βίας αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά. Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε.

Αν η Αστυνομία καταλαμβάνει οργανικό ρόλο στη συγκρότηση του καπιταλισμού, η πρόκληση είναι να σκεφτούμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της Αστυνομίας, της ασφάλειας και της αστυνόμευσης στην πορεία προς μια μετακαπιταλιστική πραγματικότητα. Η Αριστερά πρέπει να προσφέρει μια τέτοια εικόνα στους πολίτες. Δεν αρκεί, πιστεύουμε, το άνοιγμα από τα έξω, με την εισαγωγή μορφών δημοκρατικού ελέγχου. Σε σύνδεση με τον εκδημοκρατισμό του οικονομικού συστήματος, χρειάζεται ριζική αλλαγή στις σχέσεις εξουσίας και τα συστήματα οργάνωσης και καταμερισμού της εργασίας στο εσωτερικό του αστυνομικού οργανισμού, ώστε να αναδειχθούν και να εμπεδωθούν οι ποιότητες διαμεσολάβησης, επίλυσης και αποκατάστασης στην εργασία του αστυνομικού. Βασικό στοιχείο ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι η ρήξη με τον γραφειοκρατισμό και τον μιλιταρισμό.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί θα προτιμούσαν να εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, παρά να ασφυκτιούν μέσα σε στολές μάχης. Θα προτιμούσαν να απαλλαγούν από την υποψία πως αποτελούν τους μισθοφόρους της οικονομικής ολιγαρχίας. Θα προτιμούσαν να εργάζονται σε μια Αστυνομία αρμονικά δεμένη με την ομαλή κοινωνική συμβίωση,  μια αστυνομία γνήσια ταγμένη στην υπηρεσία του λαού.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Αριστερά και η Αστυνομία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s