Αξιοποιώντας το έργο του Νίκου Πουλαντζά

Standard

ΚΡΙΣΗ, ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Νίκος Πουλαντζάς υπήρξε έναν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του κράτους και ταυτόχρονα ένας στρατευμένος κομμουνιστής, ωστόσο το έργο του δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, στο πλαίσιο των συζητήσεων γύρω από την πορεία της ευρωπαϊκής (απ)ενσωμάτωσης και τη διαχείριση της ευρωκρίσης. Σε μια τέτοια προσπάθεια δημιουργικής αξιοποίησης, στοχεύει το συνέδριο «Κρίση, Κράτος και Δημοκρατία. Αξιοποιώντας τη θεωρία του Νίκου Πουλαντζά για την αντιμετώπιση του αυταρχικού καπιταλισμού», που οργανώνουν, στο Πάντειο, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το attac Γερμανίας και Ελλάδας, το Δίκτυο transform!, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και η Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών του Παντείου Πανεπιστημίου Manifesto. Δημοσιεύουμε δυο σχετικά κείμενα του Γιώργου Δαρεμά (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, attac Ελλάδας) και της Μαρίκας Φραγκάκη (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, attac Ελλάδας).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου

9.00-12.00: Αξιοποιώντας τη θεωρία του Πουλαντζά για έναν κριτικό στοχασμό στην πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και της ευρωκρίσης. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φρίντερ Ότο Βολφ (Freie Universität, Βερολίνο), Κένεθ Χάαρ (Corporate Europe Observatory).

12.00-14.00: Δομή κοινωνικών τάξεων, ταξικές υποκειμενικότητες και κοινωνικά κινήματα. Γιώργος Δαρεμάς, Μάρτιν Κόνετσνι (Corporate Europe Observatory), Χάνα Λίχτενμπέργκερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης).

15.00-17.00: Ο μετασχηματισμός του «μπλοκ εξουσίας». Τζον Κανάνκουλαμ (University of Marburg), Γιώργος Χονδρός, Αλεξάνδρα Στρίκνερ (attac Αυστρίας).

17.30-19.30: Η έννοια του «αυταρχικού κρατισμού» του Ν. Πουλαντζά. Λούκας Όμπερντόρφερ (Chamber of Labour, Βιέννη), Χάρης Γολέμης, Άκης Λελεδάκης.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

10.00-12.00: Επιμέρους χώρες και οι συνέπειες του μετασχηματισμού των εξουσιαστικών δομών στην ΕΕ. Μάκης Κουζέλης, Αλέξης Πασσαδάκης (Seattle to Brussels Network), Πήτερ Χέρμαν (attac Γερμανίας, EURISPES).

12.00-14.00: Παγκόσμια ανάλυση. Μόρτεν Ούγκαρντ (Copenhagen Business School), Βάσω Κανελλοπούλου, Ιλκέρ Ατάκ (Πανεπιστήμιο Βιέννης), Ετιέν Σνάιντερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης).

15.00-17.00: Η οπτική του Πουλαντζά για τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό». Γκαλίπ Γιαλμάν (Middle Eastern Technical University), Ελένη Πορτάλιου, Άρμιν Πούλερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης).

17:30-19.00: Κρίση, κράτος και δημοκρατία. Αξιοποιώντας τη θεωρία του Νίκου Πουλαντζά για την αντιμετώπιση του αυταρχικού καπιταλισμού. Αριστείδης Μπαλτάς, Ούλριχ Μπραντ (Πανεπιστήμιο Βιέννης, attac Γερμανίας), Μαρίκα Φραγκάκη.

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s