Η τηλεοπτική παρουσία του Podemos

Standard

To 13o τρίλεπτο των «Ενθεμάτων», στο «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» στο Κόκκινο 105.5, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου.  Στο μικρόφωνο η Μαρία Καλαντζοπούλου.

Καλησπέρα, είμαι η Μαρία Καλαντζοπούλου από τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης Αυγής.

Μιλάμε σήμερα για το πολιτικό «εμείς» και τις ιστορικές, πολιτιστικές και προσωπικές του ακόμα προκείμενες. Με αφορμή την επικοινωνιακή στρατηγική του Ποδέμος και, ειδικότερα, την επίσημη «αποκατάσταση» θα ’λεγε κανείς, 30 χρόνια μετά σχεδόν, ενός λογοκριμένου από τον Φελίπε Γκονζάλεθ τραγουδιού. Ενός τραγουδιού που υπογραμμίζει ότι όσο αφελές κι αν είναι το cuervo ingenuo, το «αφελές κοράκ»ι, δεν «ψήνεται» να καπνίσει την πίπα της ειρήνης με τον Λευκό Άντρωπο – που μιλάει με τη γλώσσα του φιδιού, μα το μεγάλο Μανιτού!

Λευκό Ανθρωπο μιλήσει με τη γλώσσα του φιδιού

Το Αφελές Κοράκι δεν καπνίσει

Την πίπα της ειρήνης μαζισού

Μα το Μανιτού

Ένα λογοκριμένο τραγούδι, διάσημων τραγουδοποιών στην εποχή τους που σχολίασε την απογοήτευση από την ασυνέπεια λόγων έργων του σοσιαλιστή Γκονζάλεθ. Μιλάμε για βιώματα προσωπικά, πολιτιστικά, εν τέλει πολιτικά, φερμένα από την Ισπανία. Αυτά που συλλογικά συγκροτούν αυτό το καλά κρυμμένο «εμείς» που θέλει και μοιάζει να ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Για την αναλογία με τα καθ’ ημάς, είναι περίπου σαν να είχαν καταδικαστεί έκτοτε στην αφάνεια από τον Κηλαηδόνη μέχρι όλους τους συντελεστές της Ελεύθερης Σκηνής για την επιθεώρηση Αλλαγή κι απάνω τούρλα –θα φάμε καλά του 1982 και το σουξέ της παράστασης «οι πασοκάνθρωποι»– που είναι θα λέγαμε κάτι σαν ούφο, ούφο με πράσινο σκούφο. 

el tornillo-la tuerkaΑς επιστρέψουμε όμως στην τόσο μακρινή αλλά και κοντινή μας Ισπανία. Συστατικά του «εμείς» που διεκδικεί το Ποδέμος είναι από τα κοινά πολιτιστικά μας βιώματα και στερεότυπα, μέχρι το περί δικαίου αίσθημα που δεν ικανοποιήθηκε. Αυτό κάνει το αφελές κοράκι να ακούγεται ξανά, ενδυναμωμένο και δικαιωμένο ακόμα και από ανθρώπους που ψήφιζαν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία. Αυτό κάνει τον δυναμικό και καίριο δικαιωματικό λόγο των φεμινιστριών που συμβάλλουν κι αυτές με τις εκπομπές «βίδες» τους (που εμείς μπορεί να λέγαμε και σφήνες) να ακούγεται ενδυναμωμένος και δίκαιος. Μ’ αυτές τις βίδες αναδεικνύεται ίσως πιο ωμά το πόσο πολιτικό είναι το προσωπικό μας βίωμα, λόγος και πράξη, σ’ όποιο φύλο ή κοινωνική ομάδα κι αν ανήκουμε. Και πως πρέπει να αγωνιζόμαστε : que si nos tocan a una, nos tocan a todas. Αν πειράξουν μια από εμάς, μας πειράζουν όλες. Και στον αντίποδα ο καταπιεστικός, ακροδεξιός λόγος, ο εμφορούμενος από τα πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά του καθολικισμού, της πατριαρχίας, της στρατοκρατίας (εντέλει του φρανκισμού) προβάλλει γυμνός και αδυσώπητα άσχημος και άδικος.

Η επικοινωνιακή στρατηγική του Ποδέμος όπως περνά ιδιαίτερα μέσα από την δική του διαδικτυακή τηλεοπτική ζώνη, La Tuerca, δηλαδή το παξιμάδι που βοηθά να στερεωθεί ή να χαλαρώσει το βίδωμα κάθε επιμέρους βίδας, δίνει φωνή στα επί δεκαετίες μη επικυρίαρχα, χρησιμοποιώντας φορείς, πεδία και πολιτισμικά φορτία που παραγκώνισε και παραγκωνίζει σκόπιμα το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.  

Το ίδιο το όνομα, Ποδέμος, δηλαδή «Μπορούμε» φωτίζει ένα εμείς δυναμικό, όχι στατικό, που ανανεώνεται, διευρύνεται και συγκροτείται από χειραφετημένα και υπεύθυνα υποκείμενα που θέλουν επιτέλους να αναλάβουν τη καθοδήγηση της συλλογικής τους ζωής. Η ελπίδα βρίσκεται σ’ αυτό το δυναμικό εμείς, όχι στην ηγετική του εκπροσώπηση. Τι θα ήταν άλλωστε η τελευταία χωρίς το πρώτο; Είναι χαρακτηριστικό λ.χ. ότι οι φεμινίστριες της βίδας έχουν πρόσωπα, λόγο και υπόσταση, αλλά δεν έχουν όνομα / έχουν μόνο συλλογικό όνομα. Δεν γίνονται ατομικές φίρμες. Το εμείς, το υποκείμενο δηλαδή του κάθε Ποδέμος, κινείται, κινητοποιείται, κουμαντάρει και ισιώνει το τιμόνι, καθορίζει την πορεία.

Ένα τέτοιο εμείς όμως δεν είναι η Αριστερά;

Ένα τέτοιο «εμείς» δεν είναι και η μόνη βάσιμη ελπίδα;

Πολύ περισσότερα σχετικά και πολύ διεξοδικότερα στο άρθρο της Πεϊνέτα, στο φύλλο των «Ενθεμάτων» της Κυριακής. Μέχρι τότε, δύναμη, ελπίδα και καλό σαββατοκύριακο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s