H αριστερά στην εξουσία: H περίπτωση της Ισλανδίας

Standard

To 14o τρίλεπτο των «Ενθεμάτων», στο «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» στο Κόκκινο 105.5, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου.  Στο μικρόφωνο η Ιωάννα Μεϊτάνη.

Καλησπέρα, στο μικρόφωνο η Ιωάννα Μεϊτάνη από τα Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής. Παραδείγματα αριστερών κυβερνήσεων είχαμε κατά καιρούς διάφορα ανά τον κόσμο. Θα ασχοληθούμε σήμερα με την Ισλανδία, όπου το κόμμα της οικολογικής αριστεράς ανέλαβε την εξουσία από το 2009 έως το 2013. Εν όψει των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, και με την ελπίδα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, ήρθαμε σε επαφή με δύο πρώην υπουργούς της αριστερής κυβέρνησης της Ισλανδίας. Όχι για να βρούμε ομοιότητες με την περίπτωση της Ελλάδας σήμερα, αλλά κυρίως για να συζητήσουμε μαζί τους για τις αρχές με τις οποίες κυβέρνησαν, για τις πολιτικές προτεραιότητες που διάλεξαν να αναδείξουν.

diadilosi islandia 2Τι κάνεις λοιπόν όταν έρχεσαι στην εξουσία, ως αριστερή κυβέρνηση, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, και σε μια κοινωνία που υποφέρει; Ο πρώην υπουργός οικονομικών λέει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Και μια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα – μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Για να βοηθήσουν την οικονομία τους να ανακάμψει, εκείνοι προσπάθησαν, μεταξύ άλλων, να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση, και έκαναν φορολογική αναδιάρθρωση ώστε να ξαλαφρώσουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στο τέλος της θητείας τους η ανεργία είχε μειωθεί στο μισό και η Ισλανδία είχε ανάπτυξη 2,5%. Ήταν επίσης μια χώρα πιο δίκαιη οικονομικά, η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είχε κλείσει αισθητά.

Έθεσαν επίσης ως προτεραιότητα να περισώσουν το κράτος πρόνοιας. Έχουν τώρα να περηφανεύονται ότι επί της κυβέρνησής τους δεν έκλεισε κανένα σχολείο, δεν έκλεισε και δεν ιδιωτικοποιήθηκε κανένα νοσοκομείο, δεν ιδιωτικοποιήθηκε ούτε μία δημόσια επιχείρηση. Κυβέρνησαν, όπως μας λένε, ακολουθώντας τρεις βασικές αρχές: υπευθυνότητα, αξιοπιστία, δικαιοσύνη, και βάζοντας στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη, βιώσιμη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Μεταφράζω ένα απόσπασμα από την ομιλία του Σταϊνγκρίμουρ Σίγκφουσον στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο:

Μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να έχει σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο, να υπόσχεται λιγότερα και να κάνει περισσότερα, να κάνει όσο περισσότερα μπορεί όσο πιο γρήγορα μπορεί, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος, όπως περιορισμένη είναι και η υπομονή του κόσμου. Να μην ξεχνάει το διάλογο με την κοινωνία, όσο βαρύς κι αν είναι ο καθημερινός φόρτος της εργασίας. Ο κοινωνικός διάλογος είναι εξαιρετικά σημαντικός, πρέπει να εξηγείς στον κόσμο γιατί θέλεις να πάρεις τα μέτρα που θεωρείς απαραίτητα. Εκεί αποτύχαμε εμείς: ήμασταν τόσο απασχολημένοι με το έργο της διάσωσης, που δεν φροντίσαμε επαρκώς τον κοινωνικό διάλογο.

Διαβάστε περισσότερα στα Ενθέματα αυτής της Κυριακής, όπου δημοσιεύουμε τη συνέντευξη που πήραμε από τον Έγκμουντουρ Γιόνασον, πρώην υπουργό υγείας και εσωτερικών της Ισλανδίας στην τετραετία της αριστερής κυβέρνησης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s